Klorun Zararları Nelerdir? Klor Cilde Zarar Verir Mi? Klor kanser yapar mı? Hakkında merak edilen bazı bilgileri yazımızın içeriğin de derledik.
Klorun Zararları Nelerdir? Klor Cilde Zarar Verir Mi?
Klor içme sularına eklenerek, günlük hayatımıza girmektedir. Bu uygulama ise 1800’lü yıllardan beri devam etmektedir. Suyun dezenfeksiyınu için, klor kullanılması güvenli vede etkili olduğu için değil, maliyet açısından en ucuz olduğundan tercih edilir. Yazımızın içeriğin de, siz değerli dostlarımız için klor kanser yapar mı? ve klor cilde zarar verir mi? Soruları ile ilgili cevaplara ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz. Peki Klorun zararları nelerdir?
Teknolojinin gelişmesine rağmen, uzun vadedeki etkisi henüz tam olarak bilinmese de, klor hala kullanılmaya devam etmektedir. İçme sularında, yüzme havuzları için güvenli görülen oranda klor bulunmasına çok rastlanmaktadır. Bazı araştırmalar da klorlu su içen kişilerin, içmeyenlere oranla %93 oranında kanser riski altında olduğu belirtilmiştir. Klor suyun içine karıştırıldığında, suda yer alan doğal bileşikler ile birlikte trihalomethane oluşturmaktadır. Klorun meydana getirdiği bu ürünler, vücuttaki serbest radikalleri tetikleyip, hücre hasarları oluşturmaktadır. Bunlar oldukça kanserojen etkiye sahip olmaktadır. Klorun önemli zararı da, kalp krizinin nedenleri arasında olan damar sertliğine nedne olması gelmektedir. Bazı araştırmacılar klor kullanımından 20 yıl sonra, kanser vede kalp hastalıklarının oluşmaya başladığını vurgulamıştır. Zararlı etkilerinin yaklaşık üçte ikisinin duş alırken, klorun solunması vede cilt tarafından emilmesi nedeni ile oluşturduğu düşünülmektedir. Klor, sağlık bakımından insanlara ciddi risk oluşturmaktadır. Yazımızın devamına giderek klorun zararları, ile alakalı daha fazla bilgilere ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz.
Klor Fazlalığında Hangi Hastalıklar Görülür?
Klorun Zararları
– Klor kullanımında doz ayarlanamaz ise, suyun pH değerine göre farklı kimyasallara dönüşme olasılığı olduğundan, kendine has özelliğini yitirebilmektedir.
– Havuzlar da ekipmanlara vede depoya zarar verisi etkileri bulunur. Seramiklere, derz vede dolgulara zarar vererek onları yıpratmaktadır.
– Klorun devamlı kullanımı gerekmektedir. Bu ise, işletmenin girdi maliyetlerini yükseltici etki göstermektedir.
– Gaz veya sıvı halde doğaya karıştığında, çevreye zarar verici etkiler yapmaktadır.
– Klorlama yapar iken, sıcaklık etkisi, ışık, suyun kimyasal yapısı gözeltilerek dozaj kullanılmalı. Bu kadar aşırı değişken olduğundan, en uygun dozajın belirlenmesi oldukça güç olmaktadır. Bu neden ile sürekli kontrol mekanizması için çalışma yapılmalı.
– Klor bütün bakteriler, mikroorganizmalar vede virüsler üzerinden etkili olmaz. Dolayısı ile etkisi yetersiz kalmaktadır.
– Klorun uçucu özelliği olması nedeni ile, suyun içinde %70 oranında buharlaşarak etkisini yitirmektedir. Bu şekil de, gaz haline geldiğin de, özellik ile kapalı havuzlar da solunum sistemi üzerinde oldukça zararlı etkileri bulunmaktadır.
– Klor insan sağlığına zararlı olmakta vede kanserojen etki yapmakta. Cilt temasında cilt kanseri, solunmasında ise akciğer kanseri, içildiğinde de mide vede prostat kanseri gibi rahatsuzlıkların tetikleyicisi olmaktadır. Vücudun dışa açılan göz, burun ve kulak gibi alanlarda mukozda tahriş edici etkisi olur. Klor alınan miktara vede zamana göre farklı etkiler yapmaktadır.
Vücuttaki pH dengesinden, sinir sinyalleri vede sıvı düzeninden sorumlu element klor olmaktadır. Normal de yetişkinlerin kanında 1 litrede 98 ila 107 miliekilaven klor vardır. Bunu fazlası olduğunda hipokloremi denilen sorun meydana gelir.
Vüctta Klor Fazlalığı Belirtileri
– Uzun süreli kusma,
– Bulantı,
– Uyuşma,
– Karıncalanma,
– Yorgunluk,
– Solunum sorunları,
– Kas güçsüzlüğü,
– Yüksek tansiyon,
– İshal,
– Kasılma,
– Kan şekeri yüksekliği.
Klor Fazlalığında Görülen Bazı Hastalıklar
– Böbrek taşı oluşumu,
– Böbrek yetmezliği,
– Böbrek yaralarında iyileşmesinde gecikme olması,
– Kas sorunları ve kemik rahatsızlıkları,
– Kalp hastalıkları,
– Koma hali,
– Ölüm.
Klor Ciltte Kaşıntı Yapar Mı?
Kanda klor fazlalığı bulunan bireyler, vücutta sıvı eksilmesine neden olabilecek kafein vede alkol alımından uzak durmalıdır. Bol su içmeli vede tuzu diyetlerinden mutlaka çıkarmalı. Doktorun tavsiye ettiği ilaçları düzenli olarak kullanmak gerekir. Klor fazlalığı yüzünden, meydana gelebilecek böbrek prroblemleri için, bireylerin sağlık kuruluşlarının nefroloji dalına başvurmaları gerekmektedir.
Klorun öldüremediği vede insan için zararlı pek çok mikroorganizma da vardır. Yalnız klorun öldürebildikleri, öldüremediklerinden daha çok olduğundan klor hala başarılı dezenfektan olarak görülmektedir. Klor kanserojen etki olduğundan, havuzların temizliğinde uygun doz da kullanılmaması, göz vede insan sağlığı üzerinde büyük problemlere yol açabilmektedir.
Klorun Zararları Nelerdir, klor vücuda, sofra tuzuyla birlikte alınmaktadır. Mide bağırsak yolunda emilen klorun fazlası ise idrar yoluyla atılmaktadır. Kullanılan şebeke suları genellikle klorlanmaktadır. Ambalajlı sulara ise herhangi dezenfeksiyon işlemi yapılmaz. Eğer ki sizin de klorun zararları nelerdir, yazımız hakkında sorularınız varsa, bize yorum bölümünden ya da sosyal ağlarımızdan sorabilirsiniz. Klorun zararları nelerdir, sayfamızı arkadaşlarınızın da bilgisi olması için onlarla paylaşarak, arkadaşlarınızı da klorun zararları nelerdir hakkındaki bilgiler yazımızdan haberdar edebilirsiniz.
Bizleri facebook sayfamızdan takip edebilirsiniz. Facebook sayfamıza gitmek için TIKLA
Soru vede şikayetleriniz için bize yorum bölümünden yazabilirsiniz. Her türlü sorunlarınız için yardımcı olmaya çalışmaktayız.
Dikkatinizi çekebilecek diğer tavsiye bağlantımız; Kükürtün Zararları Nelerdir?