Otizmde Aileler Nelere Dikkat Etmeli? Otizmli Çocuğa Nasıl Davranılmalı? Otizmde en etkili yöntemler, ile ilgili bilmeniz gereken bazı bilgileri derledik.
Otizmde Aileler Nelere Dikkat Etmeli? Otizmli Çocuğa Nasıl Davranılmalı?
Otizmli çocuklar hayatı farklı algılamakta vede yaşamaktadır. Bu nedenle normal hayatta zorluk yaşayabilmektedir. Yazımızın içeriğin de, siz değerli dostlarımız için otizmde en etkili yöntemler ve otizmli çocuğa nasıl davranılmalı? Soruları ile ilgili cevaplara ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz. Peki Otizmde aileler nelere dikkat etmeli?
Aile bireyleri otizmli çocuğa davranış konusun da duyarlı olmalıdır. Çocuğun hayatını düzenlemeleri de oldukça önem taşımaktadır. Çocuğa verilebilecek görevleri barındıran planlar yapılmalı vede çocuğun bunları yapmaları da sağlanmalıdır. Otizmli çocuğun gelişimi için, bazı davranışlara dikkat edilmelidir. Otizmli çocuğa ilgi gösterilmeli, sıcak vede anlayışlı davranışlar sergilemelidir. Otizmli çocuğa sevgi ile yaklaşılmalıdır. En çok ihtiyaç duydukları şey anlayıştır. Otizmli çocuğunuzu anlayın vede anladığınızı onlara hissettirin. Otizmli çocukların bazıları kendilerine dokunulmasını istemezler ve sevmezler. İnsanlar onlara sarılmaya çalıştıklarında kendilerini geri çekerler. Çünkü kendilerine dokunulmasından korkarlar. En ufak dokunuş bile onların panik atak geçirmesine neden olabilmektedir. Yazımızın devamına giderek otizmde aileler nelere dikakt etmeli, ile alakalı daha fazla bilgilere ulaşabilirsiniz.
Otizmde En Etkili Yöntemler Nelerdir?
Otizmde Kullanılan Eğitim Yöntemleri
– Sosyal öyküler,
– Kolaylaştırılmış iletişim,
– Uygulamalı davranış analizi,
– TEACC,
– İlişki temelli yöntemler,
– Bilimsel dayanaklı yöntemler.
Otizmli Çocuğun Gelişimi İçin Hangi Davranışlara Dikkat Edilmeli?
– Otizmli çocuğun en çok ihtiyaç duyduğu şey anlayıştır. Onları anlayın vede anladığınızı hissettirin.
– Sevgi ile yaklaşılmalıdır.
– Otizmli çocuğa ilgi gösterilmelidir. Sıcak vede anlayışlı davranışlar sergilenmelidir.
– Ceza verme gibi davranışlardan kaçınılmalıdır. Bu durum onların kaygılarını artırmakta onları daha da fazla etkilemektedir.
– Otoriter davranışlardan kaçınılmalı. Çünkü bu durum onların daha da kötüleşmesine vede şiddete başvurmasına yol açabilmektedir.
– Çocuktan istenilen davranışların nedenleri de, ona açıklanmalıdır. Çünkü neyi niçin yaptıklarını anlamayabilirler.
– Otizmli çocuklaırn sağlığına dikkat edilmeli vede belli aralıklar ile kontrole götürülmelidir.
– Otizmli çocuklaır, mecaz anlatımları anlamayabilir. Bunun için ona, ne demek istendiği basit olarak aktarılmalıdır.
– Otizmli çocuklar bazı nesneleri öğrenme konusunda oldukça hevesli vede ilgilidirler. Onların bu durumu desteklenmeli vede takdir edilmelidir.
– Görültülü ortamlar onları son derece rahatsız eden ortamlardır. Yaşanılan çevre vede evin gürültüden uzak olması onlar için oldukça önemlidir.
– Otizmli çocuklar, çok ışıklı ortamlardan rahatsız olurlar. Bu nedenle, aşırı aydınlatmadan kaçınılmalıdır.
– Çocuğun bir konuyu öğrenmede zorluğu olabilmektedir. Bu nedenle, onların gelişimleri adına bu bir fırsat olarak görülmeli vede sonraki öğrenmeleri için zemin hazırlayabilmeltedir.
– Otizmli çocuklar, anlatılanları anlamayabilir. Bu nedenle, bu durum doğal karşılanmalıdır.
– Otizmli çocuklar kendilerini ifade etme noktasından zorluk yaşamaktadır. Bu nedenle, çocuğun konuşması teşvik edilmelidir.
Otizmli Çocuğa Nasıl Davranılmalı?
– Otizmli çocuklarda tekrarlayıcı hareketler, sık görüldüğünden onunla birlikte bu hareketler yerine yapabileceği basit hareketler öğretilmelidir.
– Otizmli çocuklar, ev vede odaları ile ilgili değişiklerden hoşlanmadığı için, sürekli değişiklik yapılmamalıdır.
– İlk olarak çocuğun durumu kabul edilmelidir.
– Çocuğa hazırlanacak planla, çocuğun uyanacağı saat, yüzünü yıkacağı saat, kahvaltı edeceği saat vede yapacakları görevleri ile ilgili saat ayarlanmalıdır.
Otizmde Aileler Nelere Dikkat Etmeli, otizm ile savaşta süt vede süt ürünleri beslenme modelinden tamamen çıkartılmalıdır. Probiyotik takviyesi, turşu vede sirke gibi seçenekler tercih edilmelidir. Mevsimin de sebzeler tüketilmeli vede işlenmiş, paketlenmiş tüm yiyeceklerden uzak durulmalıdır. Otizmli çocuğun beslenme modelin de şeker kesinlikle yer almamalıdır. Eğer ki sizin de otizmde aileler nelere dikkat etmeli, yazımız hakkında sorularınız varsa, bize yorum bölümünden ya da sosyal ağlarımızdan sorabilirsiniz. Otizmde aileler nelere dikkat etmeli, sayfamızı arkadaşlarınızın da bilgisi olması için onlarla paylaşarak, arkadaşlarınızı da otizmde aileler nelere dikkat etmeli, hakkındaki bilgiler yazımızdan haberdar edebilirsiniz.
Bizleri facebook sayfamızdan takip edebilirsiniz. Facebook sayfamıza gitmek için TIKLA
Soru vede şikayetleriniz için bize yorum bölümünden yazabilirsiniz. Her türlü sorunlarınız için yardımcı olmaya çalışmaktayız.
Dikkatinizi çekebilecek diğer tavsiye bağlantımız; Akut Pankreatit Belirtileri Nelerdir?