Parenteral Beslenme Kimlere Uygulanır?

Parenteral Beslenme Kimlere Uygulanır? Parenteral Beslenme Nedir? Parenteral beslenme riskleri nelerdir? Hakkında merak edilen bazı bilgiler yazımızda.

Parenteral Beslenme Kimlere Uygulanır? Parenteral Beslenme Nedir?

Parenteral Beslenme Kimlere Uygulanır
Sayfa İçeriği: Parenteral Beslenme Kimlere Uygulanır

Olağan beslenme vede sindirim sürecini atlayıp, bir bireye sıvı beslenme ürünlerinin damar yolu ile verilmesine parenteral beslenme olarak tanımlanmaktadır. Yazımızın içerğin de, siz değerli dostlarımız için parenteral beslenme riskleri nelerdir? vede parenteral beslenme nedir? Sorularının cevaplarına ayrıntılı olarak ulaşabilir vede öğrenebilirsiniz. Peki Parenteral beslenme kimlere uygulanır?

Parenteral beslenme; Besin maddelerini damar yoluyla almak için uygulanan tıbbi bir terimdir. İki türlü parenteral beslenme çeşidi bulunmaktadır. Total parenteral beslenme vede parenteral beslenme olarak ayrılmaktadır. Total parenteral beslenme ile besinler tüketiliyor ise, bütün gereken beslenmeyi damardan iğne yolu ile alınmış olmasıdır. Parsiyel parenteral beslenme uygulanıyor ise, yine de sindirim sistemini kullanarak bazı yiyecekler tüketilebilmektedir. Beslenmeninm önemi oldukça büyüktür. Alınan besinler bedene işlev görme yeteneği verir. Bu durum çocuklar için daha önemlidir. Sağlıklı beslenmeme, gelişimin gecikmesine vede gerileyen büyümeye yol açabilmektedir. Parenteral beslenme, bazı kişilerin sağlıksız olmamaları için, gereksinim duydukları tüm gıdaları almasına katkı sağlamaktadır. Birey; protein, glikoz, amino asitler, yağ, vitaminler vede diyet minerallerini barındıran formüle göre bir gıda karışımı almaktadırlar, üç gün içinde olağan beslenmeye geçmesi mümkün olmayan hastalar da parenteral beslenme uygulanmaktadır. Yazımızın devamına giderek parenteral beslenme riskleri, ile alakalı daha fazla bilgilere ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz.

Parenteral Beslenmeye Kimler İhtiyaç Duyar?

Parenteral Beslenme Riskleri

Karaciğer yağlanması,
Yoğun beslenme,
Beslenme bozuklukları,
Kateter etrafında kan pıhtısı olması,
Kateter kırılmış olması,
Enfeksiyon alma.

Parenteral beslenme; Glukoz, amino asit, elektrolit, vitamin vede mineraller gıda öğelerinin damar yolu ile verildiği beslenme tedavisi olmaktadır. Uzman hekimler, enfeksiyonu önlemek adına kişisel hijyenine özen göstermesi gerektiğini belirtmektedir. Devamlı el yıkamak, portun veya kateterin tutulduğu zaman eldiven giymek vede portu enfeksiyon semptomları bakımından konrol etmeyi tavsiye etmektedir. Tıkanmaları önlemek vede kateteri arındırmak adına, su ile yıkamayabilirsiniz. Bununla birlikte ilgili personeli tıkanmaları önlemek adına, pıhtılaşma engelleyici bir madde kullanabilir.

Herhangi bir yaş grubun da olan bireyler, bebekler bu beslenme yöntemine ihtiyaç duyabilir. Gerekli miktar da parenteral beslenme alınabilmektedir. Gıdaları sağlıklı biçim de almayı engelleyen bir durum varsa, parenteral beslenmeye ihtiyaç duyulabilir. Sağlıklı görev yapan sindirim sistemine sahipseniz veya damar erişiminiz kötü ise, parenteral beslenme sağlıklı olmayabilmektedir.

Parenteral Beslenme Biçimi Gerektiren Özel Şartlar

Yoğun sağlıksız beslenme,
Radyasyon rahatsızlığı,
Yoğun ishal,
Yoğun kusma,
Kısa bağırsak sendromu,
Crohn rahatsızlığı.

Parenteral beslenme çalışma durumu, genel olarak uzman, hemşire vede beslenme alanın da uzman kişilerden oluşan bir ekip, parenteral beslenmeye gereksinim duyup duymadığınıza karar verir. Beslenme planının bir parçası olarak tam anlamı ile kaç kalori gıda maddesi vede sıvı ihtiyacı olduğunu belirlemek adına birlikte hareket etmektedir. Kısa dönemli kateterler; Kısa dönemli parenteral beslenme için, en sağlıklısıdır. Uzun dönemli kateterler: Uzun dönemli parenteral beslenme için daha sağlıklıdır. Çünkü enfeksiyon vede virüslere neden olma durumları oldukça azdır. Periferik olarka yerleştirilmiş merkezi kateterler: Uzun zamanlı parenteral beslenme için, farklı seçenektir. Bu direkt kalbe kan sağlamakta olan büyük damar kateterdir. İmplante edilmiş cihazlar: Bu cerrahi implantlar, özel iğne ile beslenme almanızı sağlar. Parenteral beslenme alındığında, beslenme sindirim sisteminden geçmez, direkt kan dolaşımına gitmektedir.

Parenteral Beslenmenin Amacı Nedir?

Bir çok kişi parenteral beslenme ile alaklı olarak, çalışma hayatına devam etmektedir. Parenteral beslenmeyi yapar iken, hayat tarzı, muhtemelen PN kullanmaya nedne olan altta yatan koşullar tarafından belirlenmektedir. Uzman hekimler, genel olarak paranteral beslenme uygular iken, temas sporlarından vede yüzmekten uzak durmayı tavsiye etmektedir. Bunun ile birlikte bisiklet sürmek veya yırtılma tehlikesi daha az olan düşük etkili faaliyetler, parenteral beslenme uygulayan kişiler için, iyi tercih olmaktadır.

Parenteral Beslenme Kimlere Uygulanır, parenteral beslenme kronik gastrointestinal sistem yetmezliği olan kişiler için oldukça önem taşımaktadır. Besini ağızdan tüketmenin mümkün olmadığı durumlar da enerji vede besin sağlama da etkili olmaktadır. Gıdalar gastrointestinal sistemi devre dışı bırakarak damar yolu ile verilmektedir. Eğer ki sizin de parenteral beslenme kimlere uygulanır, yazımız hakkında sorularınız varsa, bize yorum bölümünden ya da sosyal ağlarımızdan sorabilirsiniz. Parenteral beslenme kimlere uygulanır, sayfamızı arkadaşlarınızın da bilgisi olması için onlarla paylaşarak, arkadaşlarınızı da parenteral beslenme kimlere uygulanır, hakkındaki bilgiler yazımızdan haberdar edebilirsiniz.

Bizleri facebook sayfamızdan takip edebilirsiniz. Facebook sayfamıza gitmek için TIKLA

Soru vede şikayetleriniz için bize yorum bölümünden yazabilirsiniz. Her türlü sorunlarınız için yardımcı olmaya çalışmaktayız.

Dikkatinizi çekebilecek diğer tavsiye bağlantımız; Deve Gribi Nasıl Bulaşır?

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kardesiz Blog Logo
DMCA.com Protection Status
Copyright © 2014 - 2024 Kardesiz Blog Designed