Boğmaca Belirtileri Nelerdir? Boğmaca Nasıl Tedavi Edilir? Boğmaca öksürüğü nasıl anlaşılır? Hakkında merak edilen bazı bilgileri yazımızdan bulabilirsiniz.
Boğmaca Belirtileri Nelerdir? Boğmaca Nasıl Tedavi Edilir?
Hızlı gelişen, bulaşıcı solunum yolu enfeksiyon hastalığına boğmaca denmektedir. Bu hastalık her yaşta rastlanabilir. Yalnız 1 yaş altı bebekler de boğmaca, ciddi sağlık sorunlarına yol açabilmektedir. Bu neden ile karma aşı kapsamın da boğmaca aşısı da takvimin de yer almaktadır. Yazımızın içeriğin de, siz değerli dostlarımız için boğmaca öksürüğü nasıl anlaşılır? ve boğmaca nasıl tedavi edilir? Sorularının cevaplarına ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz. Peki Boğmaca belirtileri nelerdir?
Boğmaca; 4 yaşındaki çocuklar vede ergenlik dönemindeki çocuklarla, küçük çocuklar ile birlikte yaşayan ya da onlara yönelik iş yapan yetişkinlerin ilave dozlara ihtiyaçları bulunur. Hastalık boğazın bordetella pertussis ismi verilen bakteriler ile enfekte olması sonucu meydana gelmektedir. Üst solunum yolu enfeksiyonu biçimin de başlar vede genellik ile düşük ateş, öksürük vede titreme görülmektedir. Sonrasın da şiddetli öksürük nöbetleri ile seyretmektedir. Hastalığın ağırlığı çocuğun yaşuna göre değişmektedir. Erken yaşta bulaşır ise, hastalık aır ilerler vede ciddi sorunlara neden olmaktadır. Boğmaca, zatürre riski vede beyin iltihabına neden olabilen ciddi hastalıktır. Yazımızın devamına giderek boğmaca belirtileri ile alakalı daha fazla bilgilere ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz.
Boğmaca Nasıl Tedavi Edilir?
Boğmaca Belirtileri
– Hafif ateş,
– Hapşırık,
– Kuru öksürük,
– Burun tıkanıklığı,
– Yorgunluk,
– Burun akıntısı,
– Titreme,
– Düşük ateş.
Boğmaca üst solunum yolu enfeksiyonu ile kendini belli eder. Kuluçka dönemi 5 ila 21 gündür. İlk evresine kataral evre denmektedir. Üst solunum yolu enfeksiyonu şeklindedir. 1 ila 2 hafta sürmektedir. Başlangıçtaki belirtileri ise, nezle şeklinde görülmektedir. Üst solunum yolu enfeksiyonuna yönelik burun damlası, ateş düşürücü gibi ilaçlar ile önlem alınmasına rağmen, genel de ikinci haftadan sonra şiddetli öksürük ile seyreden yeni bir dönem başlamaktadır. Şiddetli öksürük nöbetleri 2 ila 4 hafta sürmektedir. Uzun süren şiddetli öksürük nöbetleri ile başlar vede derin nefes kesilmeleri ve hırıltı olur. Genellikle geceleri gelmektedir. Birbiri ardına sıralanan öksürüklerden meydana gelir vede kusma ile sonuçlanabilmektedir. Boğmaca, küçük çocuklar da çok ciddi olur. Öksürük nöbetleri esnasında çocukta morarma olur. Nefes alması durabilir vede havale geçirebilmektedir.
Yoğun öksürükten zorlanma nedeni ile, göz içinde kanama görülebilmektedir. Uzun süren öksürük nöbetlerinden dolayı beynin oksijensiz kalma ihtimali de bulunmaktadır. Paroksizm evresindeki belirtiler, çocuğun yaşamını etkileyecek kadar ağır bir süreç olur. Bu nedenle yenidoğanlar gözlem altında olmalıdır. Hastalık daha büyük yaşlardaki çocuklar vede yetişkinler de, tedaviye karşın haftalarca süren öksürük nöbetleri ile daha hafif seyreder. İyileşme dönemi 1 ila 3 hafta sürmektedir. İyileşme evresinde ikinci dönem belirtileri gerilemeye başlamaktadır. Kişi normale dönmeden önce, öksürükte azalma görülmektedir. Boğmaca hastalığı, bir çocuğa bulaştığın da bulgular ile 15 gün daha hafif, diğer 15 gün ise ağır öksürüklere neden olmaktadır. İyileşme dönemi olarak isimlendirilen, son bir ayda ise giderek azalmaktadır. İyileşme evresinde, yine de öksürük nöbetleri devam edebilmektedir. Üst solunum yolu enfeksiyonu dışında boğmacaya bağlı, havale nöbeti, uyuklama, zatürre riski görülebilmektedir. Belirtilere karşı hasta, doktor tarafından yakından izlenmektedir.
Boğmaca Nasıl Bulaşır?
Boğmaca enfeksiyonu, damlacık yolu ile bulaşmaktadır. Virüsü taşıyan bireylerin öksürmesi veya hapşırması ile bakteriler havaya karışık solunum yolu ile diğer bireylere bulaşmaktadır. Boğmaca tanısının kesinleşmediği dönem de bulaşıcılığı daha yüksektir. İkinci dönemin de bulaşıcılığı daha az olmak ile beraber, risk hala bulunmaktadır. Aşı boğmacaya karşı yaşam boyu koruma sağlamaz vede koruma kimi zaman eksik kalmaktadır. Bu nedenlerden dolayı bebeklerin öksüren vede hasta bireylerdne uzak tutulmları lazım. Aşı ile korunmayan bireylerin, boğmacalı bir bireyle karşılaşınca hastalığa yakalanma riski %50’ye ulaşmaktadır. Özellikle boğmacalı, bir hasta ile aynı evi paylaşanlar risk altındadır. Tedavi edilmemesi durumun da, boğmaca bir kişi, öksürüğün başlamasından sonra üç hafta boyunca hastalığı başkalarına bulaştırabilir. Mikroba maruz kalmak ile, hasta olmak arasındaki süre genellik ile 7 ila 10 gün arasındadır. Yalnız bu süre 3 hafta kadar da olabilmektedir.
Boğmaca Tedavisi Var Mı?
Yenidoğanlar da yoğun bir tedavi gerektiren boğmaca, hastane de tedavi edilmelidir. Bunun nedeni öksürük nöbetlerinden dolayı bebeğin solunumunun durması vede beyninin zarar görmesi ihtimali olmaktadır. Diğer yaşlar da antibiyotik tedavisi uygulanır vede hasta izlenmektedir. Yoğun öksürük nöbetlerin de, nefes açıcı buhar ilaçları verilmektedir. Bol sıvı alınması, istirahat edilmesi, hava yollarının açık tutulması da oldukça önemlidir. Ağrı kesiciler alınabilmektedir. Öksürük ilaçları da, çocuklar da etkin değildir vede kullanılmamalıdır. Tedavi de kullanılan ilacın, en büyük amacı hastalığın bulaşıcılığını önlemektedir. Tedavi de kullanılan antibiyotikler, kullanmaya başladıktan 5 gün sonra bulaşıcılığı azaltır ya da tamaen ortadan kaldırabilmektedir. Birey antibiyotik tedavisi görmediği zaman da, bulaşıcılık 20 güne kadar sürebilmektedir. Yoğun öksürük nöbetlerin de, nefes açıcı buhar ilaçları verilmektedir.
Boğmacadan temel olarak korunma yöntemi aşıdır. Rutin aşı takvimine uyulmalıdır. Sağlık çalışanları, küçük çocuklar ile birlikte yaşayan ya da çocuklar ile çalışanlar, çocuk sahibi olmayı planlayan kadınlar vede bağışıklığı bastırılmış insanlar ile birlikte yaşayan kimseler başta olmak üzere, yüksek risk grubun da olan bireylere tavsiye edilmektedir. Aşı, boğmacaya karşı yaşam boyu koruma sağlamaz ve koruma kimi zaman eksik kalmaktadır. Bu nedenler bebeklerin öksüren vede hasta bireylerden uzak tutulmaları lazım. Hamilelik planlayan anne vede baba adayı aşı olmalıdır. Boğmaca hastası birey ile yakın temas halinde iseniz, özellikle aynı evde iseniz hastalığın belirtilerine dikkat edin.
Boğmaca Hastalığından Nasıl Korunmalı?
Bulaşmayı önlemek için, doktor kontrolün de antibiyotik tedavisi uygulanabilmektedir. Boğmaca hastası olanların, erken dönem de tedavi olması vede hastalığ bulaştırabilecekleri çocukların olduğu ortamlardan uzak durması lazım. 3 haftadan fazla öksürüyorsanız, öksürüğünüz daha da şiddetli vede kötü durumda ise vakit kaybetmeden doktora gitmelisiniz. Eğer uzun süre nefessiz kalma vede boğulma hissi, solunum kesildiği sırada soluk mavi cilt, nöbetler vede zatürre belirtileri var ise, en yakın acil servise gitmelisiniz.
Boğmaca Belirtileri Nelerdir, boğmaca aşısı eğer ki aşıya alerjisi olan vede ciddi ateşli hastalık geçirenler de aşı yapılmamalıdır. İstenmeyen etkileri arasında, 3 saat vede daha uzun süren ağlama vede nadir de olsa nöbet riski bulunmaktadır. Nöbet geçiren çocuklar da, aşı tekrarı yapılmaz. Eğer ki sizin de boğmaca belirtileri nelerdir, yazımız hakkında sorularınız varsa, bize yorum bölümünden ya da sosyal ağlarımızdan sorabilirsiniz. Boğmaca belirtileri nelerdir, sayfamızı arkadaşlarınızın da bilgisi olması için onlarla paylaşarak, arkadaşlarınızı da boğmaca belirtileri, hakkındaki bilgiler yazımızdan haberdar edebilirsiniz.
Bizleri facebook sayfamızdan takip edebilirsiniz. Facebook sayfamıza gitmek için TIKLA
Soru vede şikayetleriniz için bize yorum bölümünden yazabilirsiniz. Her türlü sorunlarınız için yardımcı olmaya çalışmaktayız.
Dikkatinizi çekebilecek diğer tavsiye bağlantımız; Beyin Pili Kimlere Takılır?