Ayak Bileği Kırığı Nedir?

Ayak Bileği Kırığı Nedir? Ayak Bileği Kırığı Belirtileri Nelerdir? Ayak bileği kırığı nasıl tedavi edilir? Hakkında merak edilen bazı bilgiler yazımızda.

Ayak Bileği Kırığı Nedir? Ayak Bileği Kırığı Belirtileri Nelerdir?

Ayak Bileği Kırığı Nedir
Sayfa İçeriği: Ayak Bileği Kırığı Nedir

Düşme ya da kaza gibi nedenler ile ayak, ayak bileği kemkiklerin de kırık tespit edilmesi fraktür olarak adlandırılır. Yazımızın içeriğin de, siz değerli dostlarımız için ayak bileği kırığı nasıl tedavi edilir? ve ayak bileği kırığı belirtileri ile ilgili sorularının cevaplarına ayrıntılı olarak ulaşabilir vede öğrenebilirsiniz. Peki Ayak bileği kırığı nedir?

Ayak bileği kırığı sık rastlanan durumlar arasında yer alan kırıklar, erken dönem de müdahale edilmesi gereken sorunlardır. Kırığın ciddiyeti, kırığın şekli, meydana geldiği bölge veya travmanın şiddetine göre değişkenlik gösterebilmektedir. Morarma, ağrı, hassasiyet, ödem, yürüme sorunu ya da yapısal anormallik şeklin de kendisini gösterebilen ayak, ayak bileği kırığı varlığında sağlık kuruluşlarına giderek, destek alınması da oldukça önem taşımaktadır. Ayağın bilek bölgesindeki kemikler de, travma sonucu fraktür gelişmesi ayak bilek kırığı olarak adlandırılır. Ayak bileği eklemini meydana getiren üç adet kemik vardır. Alt bacak bölgesinin büyük kemiği tibia, daha küçük olan fibula vede talus, bu üç kemiği oluşturmaktadır. Bu kemiklerden herhangi birinde kırık meydana gelmesi oldukça ağrılı seyir izleyen ayak bileği kırığı ile sonuçlanmaktadır. Yazımızın devamına giderek ayak bileği kırığı belirtileri ile alakalı daha fazla bilgilera ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz.

Ayak Bileği Kırığı Nasıl Tedavi Edilir?

Ayak Bileği Kırığı Belirtileri

Kanama,
Hassasiyet,
Aşırı ağrı,
Morarma,
Ağrıya bağlı sersemlik,
Ödem,
Yürüme de güçlük,
Ayağın dış görünümünün bozulması.

Bazı kırık olguların da kişiler travmanın meydana geldiği anda kırılma sesini duyabilmektedir. Ayak veya ayak bileği kırığı bir çok farklı biçim de meydana gelebilen durumdur. Ufak çatlaklardan önemli derecedeki kırıklara kadar değişebilen kırığın, şiddetli seyreden olguların da kırılan kemik parçası deriyi geçerek vücut dışına doğru yer değiştirebilmektedir. Görünürde herhangi kemik parçası veya yara dokusu olmayan bireylerde de ayak veya ayak bileği kırığı bulunabileceği için, çeşitli belirtilere dikkat edilmesi gerekmektedir. Bunların başlıcaları;

Travma sonrası baş dönmesi, mide bulantısı ya da baş dönmesi şikayetlerinin gelişmesi. Travma bölgesinin dokunmaya karşı hassas olması. Ağırlığın üzerine verildiği, ayakta yürür iken hassasiyet gelişmesi. Ayağın hareketi esnasında ağrı vede hareket güçlüğü. Travmanın meydana geldiği sırada, ayak bölgesin de kopma hissinin oluşması veya ses duyulması.

Ayak bileğinin iyileşme süresi genel olarak 6 ila 12 hafta arasında değişiklik göstermektedir. Opere edilmeden alçı veya atel ile tedavisi gerçekleştirilen kırıkların iyileşme süresi genellik ile 6 haftalık bir zaman dilimini kapsamaktadır. Bu süre zarfı boyunca düzenli kontroller sonraısnda x ray grafiller ile iyileşme sürecinin değerlendirilmesi yapılır. Ağır olgularda da, iyileşme süreci 12 haftanın üzerine çıkabilmektedir. Bu sürenin kişinin yaşına, genel sağlık durumuna vede yaralanmanın tipine göre değişkenlik göstermektedir. Ayak bileği kırığı iyileşir iken, doktorunuzun bilgisi vede önerisi dahilin de yapabileceğiniz çeşitli uygulamalar vede sakınmanız gereken bazı hatalı davranışlar vardır. Bunların başlıcaları;

Takip amaçlı doktor kontrollerinin aksatılmaması,
Travmaya uğrayan bölgeye iyileşmeden yük verilmemesi,
İyileşme sürecini yavaşlatabilmesi nedeni ile tütün kullanımından sakınılması,
Sağlıklı vede dengeli beslenme programına uyulması,
Fizik tedavi uygulamalarına başlanması.

Ayak Bileği Kırığı İyileşir Mi?

Ayak bileğindeki küçük kırıklar, kişilerin yürümesi üzerinde herhangi bir olumsuz etki oluşturmaz. Bazı olgularda da, bireyler ayak bileğini kırdıktan sonra yürümeye devam edebilmektedir. Yalnız bu durumun, tüm ayak bileği kırığı vakaları için geçerli olmadığı da unutulmamalıdır. Ciddi kırığı olan bireyler de, ayağın üzerine yük verilmesi bir kaç aylık bir süreyi bulabilmektedir. Düzenli kontroller esnasında ayak bileğinin iyileştiği belirtilen kişiler, günlük aktivitelerine yavaş vede dikkatli biçimde dönebilmektedir.

Ayak Bileği Kırığı Nedir, ayak bileği kırığı hem cerrahi olmayan, hem de cerrahi yöntemler ile tedavi edilmektedir. Eğer ki kırık stabil ise yani ligament hasarı yok ise, alçı vede atel ile tedavisi mümkündür. Ayak bileği kırığı olan hastalar da, önce uzun bacak alçıları daha sonra da kısa alçılar tercih edilmektedir. Eğer ki sizin de ayak bileği kırığı nedir, yazımız hakkında sorularınız varsa, bize yorum bölümünden ya da sosyal ağlarımızdan sorabilirsiniz. Ayak bileği kırığı nedir, sayfamızı arkadaşlarınızın da bilgisi olması için onlarla paylaşarak, arkadaşlarınızı da ayak bileği kırığı belirtileri, hakkındaki bilgiler yazımızdan haberdar edebilirsiniz.

Bizleri facebook sayfamızdan takip edebilirsiniz. Facebook sayfamıza gitmek için TIKLA

Soru vede şikayetleriniz için bize yorum bölümünden yazabilirsiniz. Her türlü sorunlarınız için yardımcı olmaya çalışmaktayız.

Dikkatinizi çekebilecek diğer tavsiye bağlantımız; Cam Kemik Hastalığı Belirtileri Nelerdir?

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kardesiz Blog Logo
DMCA.com Protection Status
Copyright © 2014 - 2024 Kardesiz Blog Designed