El Baş Parmak Kireçlenmesi Neden Olur?

El Baş Parmak Kireçlenmesi Neden Olur? El Baş Parmak Kireçlenmesi, El baş parmağında kireçlenme nasıl geçer? Hakkında merak edilen bazı bilgileri derledik.

El Baş Parmak Kireçlenmesi Neden Olur? El Baş Parmak Kireçlenmesi

El Baş Parmak Kireçlenmesi Neden Olur
Sayfa İçeriği: El Baş Parmak Kireçlenmesi Neden Olur

Başparmak kök eklemi karpometakarpal eklem olarak isimlendirilmek ile birlikte, baş parmağına daha çok hareket imkanı sağlayan eklemdir. Her eklem de olduğu gibi, başparmak kök ekleminin çevresini saran kıkırdak doku zaman ile aşınmakta vede kemiklerin birbirleri ile direk temas etmesine neden olur. Bu durumun sonucunda da sıkma, kavrama, tutma gibi eylemlerin gerçekleştirilememesi açığa çıkar. Yazımızın içeriğin de, siz değerli dostlarımız için el baş parmağında kireçlenme nasıl geçer? ve el baş parmak kireçlenmesi nedenleri ile ilgili soruların cevaplarına ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz. Peki El baş parmak kireçlenmesi neden olur?

Eklemler zamanla darbe, yaralanma veya zorlama ile aşınır. Eklemleri çevreleyen kıkırdak doku da, bu süreç de aşınarak soyulmaktadır. Kıkırdaklar tarafından örtülen eklem yüzeylerinin bozulması sonucun da sertlik vede ağrı hissi açığa çıkar. Osteoartrit, en sık başparmak kök eklemin de rastlanmaktadır. Bu sorun genellik ile 40 yaşından sonra açığa çıkar. Bazı semptomlara de neden olmaktadır. Bu semptomların başlıcaları; Şekil bozukluğu, ağrı, şişlik, eklemlerden ses gelmesi, hareket kısıtlığı, hassasiyet eksikliği, eklem çevresinin genişlemesi vede kemik çıkıntılarının oluşması, eklem açıklığının azalmasıdır. Yazımızın devamına giderek el baş parmak kireçlenmesi nedenleri ile alakalı daha fazla bilgilere ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz.

El Baş Parmağında Kireçlenme Nasıl Geçer?

El Baş Parmağı En Çok Kimlerde Görülür?

Kemik erimesi olan bireyler de,
Baş parmak eklemin de travma yaşayanlarda,
Ailesin de kireçlenme sorunu olan bireyler de,
Kadınlarda,
Ellerini kullanarak çalışan bireyler de,
Kilolu olanlarda,
İleri yaşlardaki bireyler de el baş parmağı kireçlenmesi en sık görülmektedir.

El baş parmağı kireçlenmesi tedavisin de öncelik, eklemin daha az kullanımı ile birlikte dinlendirilmesini sağlamaktır. Böylelikle hasta daha az ağrı hissedecek vede kireçlenme sorunu daha az biçim de ilerleyecektir. Başlangıç aşamasın da, ağrı kontrolünün sağlanması adına buz kompresi vede ilaç tedavisi etkili olmaktadır. Aynı zaman da eklemlerin dinlendirilnmesi amacı ile splint kullanımı da tavsiye edilmektedir. Eklem içine uygulanan steroid enjeksiyonları da bir süre operasyondan uzak durmanızı sağlar. Kireçlenme sorunu giderek ilerleyen bir hastalıktır. İlerlemesinin önüne geçilemediğinde, semptomlar daha ciddi biçim de hissedilir. Bu noktada da cerrahi tedavi seçenekleri değerlendirilir. Cerrahi tedavi tekniklerinin başlıcaları; Debridman ile eklem temizlenmesi, artrodez ile eklem dondurulması ve artoplastidir.

El baş parmağı kireçlenme sorununun cerrahi tedavisi çoğunluk ile genel anestezi altında uygulanmaktadır. 3 ila 4 santimetrelik bir kesi açılarak uygulanan ameliyatta eklem de iltihap oluşumu var ise, temizlenmekte vede eklemin şekli ile ilgili deformasyonlar düzeltilir. Ameliyat sonrasında dikiş uygulaması yapılarak plastik alçıyla sabitlenen bölge için atel kullanmak lazım. Cerrahi tedavi sonrası iyileşme sürecin de başparmağın minimum 3 hafta, maksimum 3 ay kullanılmaması lazım. Kişinin günlük yaşamında, en sık kullandığı uzuvlar olan eller vede eller de yer alan eklemlerin sağlığını korumak adına yaşam tarzında bir takım değişik tavsiye edilmektedir. Osteoartrit ilerleyici özelliği bulunan hastalık türüdür. Bu neden ile hareket kısıtlığı, ağrı, eklem de sertlik veya şişlik hissedilmesi üzerine mutlaka ortopedi doktoruna görünmeniz de yarar vardır. Gerekli önlemlerin alınması vede tedavi sürecine başlanması sorunun ilerlemesinin önüne geçecek vede cerrahi müdahaleye ihtiyaç kalmaz.

El Baş Parmak Kireçlenmesi Nasıl Önlenir?

Tek elle ağır cisimler kaldırılmamalıdır.
Uzun süre boyunca örgü örülmemelidir.
Çok sıkı musluklar kullanılmamalıdır.
Küçük vede ince cisimler olabildiğince, gevşek biçim de kavranmalıdır.
Sıkı kavanoz kapaklarını açmak için, parmak vede eklemler zorlanmamalıdır.
Yazı yazar iken, kalın vede yumuşak uçlu kalemler tercih edilmelidir.
Parmakların vede parmak eklemlerinin korunması için herhangi, bir aktivite sürecin de avuç içleri kullanılmalıdır.

El Baş Parmak Kireçlenmesi Neden Olur, yaşanılan semptomlar el baş parmak eklemin de görülen kireçlenme sorununun tanısın da etkilidir. Bununla birlikte görüntüleme yöntemleri de, kireçlenmenin derecesi saptanabilir. Semptomlar sonucu doktora başvuran hastaya, röntgen filmi çekilerek kireçlenmenin konumu vede derecesi belirlenerek tedavi planlanması yapılır. Eğer ki sizin de baş parmak kireçlenmesi neden olur, yazımız hakkında sorularınız varsa, bize yorum bölümünden ya da sosyal ağlarımızdan sorabilirsiniz. Baş parmak kireçlenmesi neden olur, sayfamızı arkadaşlarınızın da bilgisi olması için onlarla paylaşarak, arkadaşlarınızı da El baş parmak kireçlenmesi neden olur, hakkındaki bilgiler yazımızdan haberdar edebilirsiniz.

Bizleri facebook sayfamızdan takip edebilirsiniz. Facebook sayfamıza gitmek için TIKLA

Soru vede şikayetleriniz için bize yorum bölümünden yazabilirsiniz. Her türlü sorunlarınız için yardımcı olmaya çalışmaktayız.

Dikkatinizi çekebilecek diğer tavsiye bağlantımız; Parmak Çıkığı Belirtileri Nelerdir?

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kardesiz Blog Logo
DMCA.com Protection Status
Copyright © 2014 - 2024 Kardesiz Blog Designed