Laktoz intoleransı Belirtileri Nelerdir? Laktoz İntoleransı Nedir? Laktoz intoleransı testi nasıl uygulanır? Hakkında merak edilen bazı bilgiler.
Laktoz İntoleransı Belirtileri Nelerdir? Laktoz İntoleransı Nedir?
Şeker barındıran gıdaların tüketimini takiben çeşitli karakteristlik belirti vede bulguların oluşturduğu klinik sendroma laktoz intoleransı denmektedir. Yazımızın içeriğin de, siz değerli dostlarımız için laktoz intoleransı nedir? ve laktoz intoleransı testi nasıl uygulanır? Sorularının cevaplarına ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz. Peki Laktoz intoleransı belirtileri nelerdir?
Normal de laktoz ince bağırsağa geçişi ile birlikte, bu bölge de salgılanan laktaz enzimi tarafından, glikoz vede galaktoz olarak adlandırılan yapı taşlarına ayrıştırılmaktadır. Laktaz emzimi ile iligili herhangi sorun varlığın da kişi, laktozu tolere edemez vede bu yüzden laktoz duyarlılığı oluşmaktadır. Laktoz intoleransının şiddeti bireyden bireye değişmektedir. Süt vede süt ürünlerinin şekeri olan laktoz, aynı zaman da anne sütü içerisinde de bulunan bir maddedir. Laktoz intoleransının perde arkasın da ise, çeşitli mekanizmalar vardır. Primer aktoz intoleransı olarak adlandırılan ilk durum, yaşlanma sürecinin doğal sonucu olarak oluşmaktadır. Bu durum laktoz intoleransının en sık rastlandığı formunu oluşturmaktadır. Bir çok insan doğumdan itibaren normal laktaz enzimi düzeylerine sahiptir. Bu durumun nedeni de bebeklerin, temel besin kaynağı olan anne sütünün sindirilebilmesi için, bu enzime ihtiyaç duymalarından dolayıdır. Yalnız bu enzimin düzeyi sürekli olarak yeterli düzey de kalmayabilmektedir. Çoğu birey de laktaz enzimi seviyesin de yaşlanma ile birlikte bir miktar azalma oluşmaktadır. Bu durumun altın da yatan neden de, bebeklik döneminden sonra diyette yer alan gıdaların çeşitlenmesidir. Laktaz enziminde oluşan düşüş, genellik ile kademeli olarak oluşmaktadır. Yazımızın devamına giderek laktoz intoleransı belirtileri, ile alakalı daha fazla bigilere ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz.
Laktoz İntoleransı Tedavisi Var Mı?
Laktoz İntoleransı Belirtileri
– İshal,
– Bulantı vede kısma,
– Gaz,
– Karın ağrısı vede kramp,
– Şişkinlik.
Laktoz alerjisi belirtileri aslında bu şekeri barındıran süt vede süt ürünlerinin tüketimini takiben meydana gelen şikayetleri ifade etmektedir. Meydana gelen şikayetlerin şiddeti, hafif rahatsızık hissinden ciddi bir reaksiyona kadar geniş yelpaze de meydana gelmektedir. Şikayetlerin derecesi bireyin vücudun da yer alan laktaz enzim düzeyi vede tüketilen laktoz miktarı ile de ilişkili olmaktadır. Laktoz intoleransı olan çoğı birey, az miktar da laktoz tüketimini herhangi şikayet yaşamadan tolere edebilmektedir. Yalnız bu tolerasyonun düzeyinin bireyden bireye değişkenlik gösterdiği de unutulmamalıdır. Birey de laktoz tüketimini takiben 30 dakika ile 2 saat içerisin de ani tuvalete gitme hissi oluşmaktadır. İshal, şikayetinin uzun süreli olarak devam etmesi halinde dehidrasyon ismi verilen sıvı eksikliği, kilo kaybı vede elektrolit dengesizliği gibi durumlar gelişebileceği için de dikkatli olunması gerekmektedir.
Laktoz İntoleransı Belirtileri Nelerdir
Laktoz intoleransının altta yatan başka sağlık sorununa bağlı oluştuğu olgular da, bu durumun tedavi edilmesi laktoz hassasiyetinin kontrol altına alınmasını sağlamaktadır. Yalnız bu tedavi sürecinin bir kaç aylık zaman dilimini kapsayabileceğini de unutmamakta fayda var. Diğer nedenlerden kaynaklı laktoz intoleransında da meydana gelen şikayetlerin dindirilmesi için, bireyin laktoz içermeyen diyet planı uygulaması lazım. Laktoz intoleransı olan bireyler süt vede süt ürünleri dışında sebze, meyve, kırmızı et, beyaz et, deniz ürünü, yumurta vede baklagiller gibi bir çok farklı çeşitte besini tüketebilirler. Laktoz ise başta süt vede süt ürünleri olmak üzere çeşitli çorba, sos vede diğer hazır gıdalar içerisinde de yer alabilen şekerdir. Bazı bireyler de bu şekerin sindiriminde görev alan laktaz enziminin eksikliğine bağlı olarak laktoz intoleransı meydana gelir. Eğer kendiniz de ya da çevreniz de laktoz intoleransına dair belirti vede bulguları fark ederseniz en yakın sağlık kuruluşuna gidebilirsiniz.
Laktoz İntoleransı Testi Nasıl Uygulanır?
Laktoz intoleransı teşhisin de başvurulan bir diğer tetkik, laktoz intolerans testi olamaktadır. Bu test hem yetişkin, hem de çocuklar da yapılabilmektedir. Bu testin başlaıngıcında hastalardan bir kaç saat boyunca herhangi bir gıda tüketmemeleri istenir vede bireylerin kan örnekleri alınarak mevcut şeker düzeyleri tespit edilmektedir. Kan örneğinin alınması sonrasında bireye 50 gram laktoz içeren sıvı içirilmektedir. Sıvının tüketilmesini takiben 2 saat boyunca hastadan kan örnekleri alınarak kan şekeri düzeyin de laktoz tüketiminin nasıl etki gösterdiği araştırılmaktadır.
Laktoz İntoleransı Belirtileri Nelerdir
Kişinin vücudun da laktaz enziminin bulunması halinde, testin başlangıcında tüketilen laktoz, glikoz vede galaktoza parçalanabilir vede bu durum, kan şekerinin yükselmesi ile sonuçlanmaktadır. Yalnız tekrarlayan ölçümler de kan şekerin de artış meydana gelmediğinin tespit edilmesi, birey de bu şekerin sindirilemediğine işaret ettiği için, bireye laktoz intoleransı tanısı koyulabilmektedir.
Laktoz İntoleransı Belirtileri Nelerdir, laktoz intoleransına en iyi gelen uygulama, bireyin beslenme planından laktoz barındaran gıdaları çıkarmaktır. Eğer ki süt vede süt ürünlerinin tüketilmesini gerektiren bir durum söz konusu ise doktorun bilgisi vede önerisi dahilinde olmak kaydı ile beslenme öncesinde bireyi, rahatlatan laktaz enzimini barındran kapsüllere de başvurulabilmektedir. Eğer ki sizin de laktoz intoleransı belirtileri nelerdir, yazımız hakkında sorularınız varsa, bize yorum bölümünden ya da sosyal ağlarımızdan sorabilirsiniz. Laktoz intoleransı belirtileri nelerdir, sayfamızı arkadaşlarınızın da bilgisi olması için onlarla paylaşarak, arkadaşlarınızı da laktoz intoleransı belirtileri, hakkındaki bilgiler yazımızdan haberdar edebilirsiniz.
Bizleri facebook sayfamızdan takip edebilirsiniz. Facebook sayfamıza gitmek için TIKLA
Soru vede şikayetleriniz için bize yorum bölümünden yazabilirsiniz. Her türlü sorunlarınız için yardımcı olmaya çalışmaktayız.
Dikkatinizi çekebilecek diğer tavsiye bağlantımız; Duchenne Musküler Distrofi Hastalığı Nedir?