Tiroglossal Kist Kendiliğinden Geçer Mi? Tiroglossal Kisti Belirtileri Nedir? Tiroglossal Kist Alınmazsa Ne Olur? Hakkında merak ettiğiniz bazı bilgiler.
Tiroglossal Kist Kendiliğinden Geçer Mi? Tiroglossal Kisti Belirtileri Nedir?
Fetusun gelişim aşamalarındayken, tiroid bezinin geride bıraktığı cep üzerinde gelişen kist yapısına tiroglossal kist denmektedir. Bu kist genellikle çocukluk dönemin de tespit edilmektedir. Yazımızın içeriğin de, siz değerli dostlarımız için tiroglossal kisti belirtileri nedir? ve tiroglossal kist alınmazsa ne olur? Sorularının cevaplarına ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz. Peki Tiroglossal kist kendiliğinden geçer mi?
Tiroglossal kist, boynun ön tarafında vede ses tellerinin hemen üstünde bulunan küst yapısıdır. Genellik ile tiroit bezinin gelişimi sırasında meydana gelen bir artıktır. Boyun da yer alan vede hormon üreten en büyük bezlerden biri olan tiroid bezinin, bebeğin anne karnındaki gelişimi sırasında geride bıraktığı hücrelerdne tiroglossal kist meydana gelir. Bu kist doğuştan gelen bir durumdur vede doğum anında itibaren boyun bölgesin de yer alır. Bazı vakalarda tiroglossal kist o kadar küçüktür ki, herhangi belirti göstermez. Bazı tiroglossal kist yapıları daha büyüktür. Büyük kistler zaman içerisinde nefes almayı vede yutkunmayı zorlaştırabilir ya da engelleyebilmektedir. Bu aşamadaki kistler de cerrahi olarak alınmalıdır. Tiroglossal kistinin bazı özellikleri vardır. Bunlar; Yutkunma sırasında hareket eder, boynun ön bölgesin de yer alır, ağrısızdır. Doğuştan gelen durumdur. Yumuşak vede yuvarlak bir kisttir. Genellikle çocukluk çağında vede ergenlik dönemin de teşhis edilmektedir. Yazımızın devamına giderek tiroglossal kisti belirtileri ile alakalı daha fazla bilgilere ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz.
Tiroglossal Kisti Nedenleri Nelerdir?
Tiroglossal Kisti Belirtileri
– Kist çevresinde hassasiyet,
– Yutkunmada güçlük,
– Topak vede etrafındaki doku da kızarıklık,
– Nefes almakta güçlük,
– Ses kısıklığı,
– Yutkunma ile yumrunun hareket etmesi.
Tiroglossal kistinin en önemli belirtisi bıynun ön tarafında, adem elmasının üstünde vede çenenin hemen altında bulunan kist yapısının bulunmasıdır. Bu kist yapısı, dilin dışarıya çıktığı ya da yutkunduğunuz da hareket etmektedir. Tiroglossal kist doğduktan hemen sonra ya da sonrasındaki bir kaç yıl içerisinde belirginleşmeyebilir. Bazı vakalar da tiroglossal kistin ortaya çıkması uzun yollar alabilmektedir. Kistin şişmesine yol açan bir enfeksiyonun oluşması ile kist büyüyebilir. Bu kiste sahip bazı bireyler de tekrarlayan enfeksiyonlar, aşırı şişlik ya da baskı semptomları meydana gelebilir. Bu düzey de semptomlara sahipseniz en yakın sağlık kuruşuna gitmelisiniz. Bazı bireyler de hiçbir belirti gösterden uzun yıllar varlığını sürdürebilir. İlerleyen yıllarda enfekte olmayıncaya kadar fark edilmeyebilir.
Tiroglossal Kisti Oluşum Basamakları
– Fetal gelişim sırasında, tiroid bezi dilin hemen arkasında yer alır.
– Tiroid bezi zaman içerisinde, aşağı doğru hareket eder vede asıl yerine yerleşir.
– Tiroid bezi asıl yerine iner iken, yol üzerinden tiroglossal kanal ismi verilen küçük yapı oluşturur.
– Tiroglossal kanal, genellik ile tiroid bezinin son konumuna ulaşması ile beraber kaybolur.
– Bazen tiroglossal kanalın bir kısmı kaybolmaz vede bir cep olarak kalır.
– Geride kalan cep yapısı içerisinde zamanla sıvı toparlanabilir.
– Cep yapısı içerisinde şunlar birikebilir; İrin, sıvı, gaz veya kanal dokusu hücreleri.
– Bu durum gerçekleşir ise, tiroglossal kist oluşacaktır.
Tiroglossal Kist Tedavi Edilir Mi?
Tiroglossal kisti teşhisi yapıldıktan sonra, genellik ile bireyin semptomlarını ortadan kaldırmak adına tiroglossal kist ameliyatı yapılmaktadır. Bu ameliyatın yapılmasının diğer bir nedeni de, kistin araştırılması vede detaylarının belirlenmesidir. Bazı nadir durumlar da altta yatan kanser olabilmektedir. Tiroglossal kist tedavisi, hastanın yaşına vede genel sağlığına bağlı olarak belirlenir. Semptomların ciddiyeti ameliyatın öncelenmesini sağlamaktadır.
Tiroglossal Kist Kendiliğinden Geçer Mi, Tiroglossal kanal kisti, embriyonel gelişim sırasında tiroid bezinin arkada bıraktığı kalıntı sonucu meydana gelmektedir. Tiroglossal kis oluşumu açıklanabilmiş olsa da, nedenleri konusun da bir ilerleme sağlanamamış olmaktadır. Hangi durumların tiroglossal kanalın ortadan kalkmasını önlediği bilinmemektedir. Eğer ki sizin de tiroglossal kist kendiliğinden geçer mi, yazımız hakkında sorularınız varsa, bize yorum bölümünden ya da sosyal ağlarımızdan sorabilirsiniz. Tiroglossal kist kendiliğinden geçer mi, sayfamızı arkadaşlarınızın da bilgisi olması için onlarla paylaşarak, arkadaşlarınızı da tiroglossal kisti belirtileri, hakkındaki bilgiler yazımızdan haberdar edebilirsiniz.
Bizleri facebook sayfamızdan takip edebilirsiniz. Facebook sayfamıza gitmek için TIKLA
Soru vede şikayetleriniz için bize yorum bölümünden yazabilirsiniz. Her türlü sorunlarınız için yardımcı olmaya çalışmaktayız.
Dikkatinizi çekebilecek diğer tavsiye bağlantımız; Örümcek Nevüs Nedir?