Biyotinidaz Eksikliği Belirtileri Nelerdir? Biyotinidaz Eksikliği Nedir? Biyotinidaz eksikliği neden olur? Hakkında merak ettiğiniz bazı bilgiler yazımızda.
Biyotinidaz Eksikliği Belirtileri Nelerdir? Biyotinidaz Eksikliği Nedir?
Vücudun biotin vitaminini yeniden kullanamadığı vede geri dönüştüremediği kalıtsal duruma biyotinidaz eksikliği denmektedir. Yazımızın içeriğin de, siz değerli dostlarımız için biyotinidaz eksikliği neden olur? vede biyotinidaz eksikliği nedir? Sorularının cevaplarına ayrıntılı olarak ulaşaşabilirsiniz. Peki Biyotinidaz eksikliği belirtileri nelerdir?
Vücut, proteinleri, yağları vede karbonhidratları etkili biçimde parçalamak adına serbest biotine ihtiyaç duyduğu için, BIOT’lu kişiler önemli besinleri daha az işleyebilmektedir. Şiddet vede tedavi açısından farklılık gösteren iki tip biyotinidaz eksikliği bulunmaktadır. Durumun her iki formu da, ciddi sağlık problemlerine neden olur. Yenidoğan taraması ile tespit edilen vede hemen tedaviye başlayan BIOT’lu çocuklar genellik ile normal gelişim ile sağlıklı kalmaktadır. Kuru kan örneklerin de biyotinidaz aktivitesinin belirlenmesi ilk olarak Virginia’da bir pilot çalışma programında kullanılmıştır. Dünya üzerinde ise biyotinidaz eksikliğinin en çok görüldüğü ülkelerden biri de Türkiye olmaktadır. Bu nedenle Türkiye’de 2007 senesinden itibaren yenidoğan taramalarına biyotinidaz eksikliği de dahil edildi. Yazımızın devamına giderek biyotinidaz eksikliği belirtileri ile alakalı daha fazla bilgilere ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz.
Biyotinidaz Eksikliği Neden Olur?
Biyotinidaz Eksikliği Belirtileri
– Zayıf kas tonusu,
– Nöbetler,
– Deri döküntüsü,
– Nefes almada güçlük,
– Saç kaybı,
– Denge sorunları,
– Kandidiyaz ismi verilen mantar enfeksiyonu.
Yukarıdaki belirtilerin çoğu hastalıklar ya da enfeksiyonlar tarafından tetiklenebilmektedir. Bebeğiniz de bu belirtilerden herhangi biri bulunuyorsa, mümkün olan en kısa sürede sağlık hekimine bildirin. Biyotinidaz eksikliğinin belirtilerin şiddeti, farklılık gösteren iki ana tipi bulunmaktadır. Şiddetli; derin biyotinidaz eksikliği vede Hafif; kısmi biyotinidaz eksikliğidir. Belirtileri ise genellik ile doğumdan bir kaç ay sonra başlamaktadır. Bazı durumlar da belirtiler çocukluk dönemine kadar ortaya çıkmayabilir. Bu neden ile erken tarama vede teşhis oldukça önemlidir.
Biyotinidaz eksikliği nedenleri arasında, yemek tüketildiği zaman, enzimler bunların parçalanıp ayrıştırılması sürecin de rol almaktadır. Bu enzimlerden biri olan biyotinidaz, vitamin biyotini yeniden kullanmamıza vede geri dönüştürmememize yardımcı ve destek olmaktadır. Vücudun yağları, proteinleri vede karbonhidratları parçalamak için biotine ihtiyacı vardır. Bebeklerde biyotinidaz eksikliği bulunuyorsa, vücutları yeterince üretmez veya çalışmayan biyotinidaz enzimi yapmaktadır. Biyotiniz düzgün çalışmadığında, biyotin geri dönüştürülemez vede yeniden kullanılamaz. Biyotin geri dönüştürülemez ise, karbonhidratları, yağları vede proteinleri parçalamak için yeterli biyotin olmaz. Karbonhidratlar, yağlar vede proteinler daha sonra kan da birikir vede bu da zararlı olur. BIOT otozomal resesif genetik durumdur.
Bu durum ise bir çocuğun miras alması gerektiği anlamına gelmektedir. Otozomal resesif hastalığı bulunan çocuğun, ebeveynlerinin her biri çalışmayan genin kopyasını taşımaktadır. Yalnız tipik olarak durumun belirti vede semptomlarını göstermez. BIOT’lu bir çocuğa sahio olmak nadir olmak ile birlikte, her iki ebeveyn de taşıyıcı olduğunda, bu durumda birden fazla çocuğa sahip olabilir.
Biyotinidaz Eksikliği Belirtileri Nelerdir, biyotinidaz eksikliği bulunan çocuklar genellik ile biyotin takviyeleri ile ömür boyu tedavi gerektirmektedir. Eğer ki sizin de biyotinidaz eksikliği belirtileri nelerdir, yazımız hakkında sorularınız varsa, bize yorum bölümünden ya da sosyal ağlarımızdan sorabilirsiniz. Biyotinidaz eksikliği belirtileri nelerdir, sayfamızı arkadaşlarınızın da bilgisi olması için onlarla paylaşarak, arkadaşlarınızı da biyotinidaz eksikliği belirtiler, hakkındaki bilgiler yazımızdan haberdar edebilirsiniz.
Bizleri facebook sayfamızdan takip edebilirsiniz. Facebook sayfamıza gitmek için TIKLA
Soru vede şikayetleriniz için bize yorum bölümünden yazabilirsiniz. Her türlü sorunlarınız için yardımcı olmaya çalışmaktayız.
Dikkatinizi çekebilecek diğer tavsiye bağlantımız; Pulmoner Rehabilitasyonda Neler Yapılır?