Turist ishali Nedir? Turist İshali Kimlerde Olur? Turist İshali Belirtileri ile ilgili bilmeniz gereken bazı bilgilere yazımızdan ulaşabilirsiniz.
Turist İshali Nedir? Turist İshali Kimlerde Olur? Turist İshali Belirtileri
Gezilen ve seyahat edilen bölge de tüketilen yiyecek vede içeceklerdeki mikroorganizmaların neden olduğu ishal türüne turist ishali denmektedir. Yazımızın içeriğin de, siz değerli dostlarımız için turist ishali kimlerde olur? ve turist ishali belirtileri nelerdir? Sorularının cevaplarına ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz. Peki Turist ishali nedir?
Turist ishali, özellikle de sanitasyon koşullarının kötü olduğu Güney Amerika, Afrika, Ortadoğu ve Güney Doğu Asya’ya yapılan geziler ve seyahatlerden sonra sık rastlanmaktadır. Türkiye de daha çok Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerine yapılan gezi ve seyahatlerden sonra görünmektedir. Dünya da her yıl 10 milyon bireyde turist ishali geliştiği belirtilmektedir. Bağışıklık sistemi baskılayan ilaç kullananlar, şeker hastalığı olanlar, mide asit salgısını azaltan ilaç kullananlar, inflamatuar barsak hastalığı olanlar hastalığa yakalanma bakımından artmış risk grubundadır. Yazımızın devamına giderek turist ishali belirtileri ile alakalı daha fazla bilgilere ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz.
Turist İshali Nasıl Tedavi Edilir?
Turist İshali Belirtileri
Turist ishalinin başlıca belirtileri, gezilen ve seyahat edilen ülkeye vardıktan 1 ila 5 gün sonra birdenbire başlayan karın ağrısı vede sulu ishal olmaktadır. İshal eve döndükten sonra da ortaya çıkabilmektedir. Hastaları genellikle günde 4 ila 6 defa ve sulu kıvamda dışkılamaktadır. Genellikle ateş bulunmaz. Bazı hastalar da ishal öncesinde bulantı ve kusma olabilir. Dışkıda iltihap vede kan görülmez. Bağırsak sesleri artar, karında gaz vede şişkinlik olabilir. Kan basıncı düşüklüğü, halsizlik, idrar miktarında azalma ve idrar renginde koyulaşma, ağız vede cilt kuruluğu, göz yaş eksikliği ve kas ağrıları gibi su vede elekrolit kaybına bağlı bulgular rastlanmaktadır. Yaşlı bireyler de şuur bulanıklığı meydana gelebilir. Klinik bulgular genellikle 2 ila 6 gün içinde geçer. Bazı hastalarda turist ishali belirtileri kaybolduktan sonra, irritabl barsak hastalığına benzer bulgular meydana gelebilir vede bu durum bazen aylarca sürebilir.
– Karın ağrısı,
– Sulu ishal,
– Bulantı ve kusma,
– Bağırsak seslerinde artış,
– Karında gaz ve şişkinlik,
– Kan basıncı düşüklüğü,
– Halsizlik,
– İdrar miktarında azalma,
– İdrar renginde koyulaşma,
– Ağız ve cilt kuruluğu,
– Göz yaşı eksikliği,
– Kas ağrıları,
– Yaşlılar da şuur bulanıklığı.
Turist tedavisin de kaybedilen sıvı ve elektrolitlerin ağız yoluyla ya da gerektiğinde damar yolu ile yerine konması genellikle yeterli olmaktadır. İshal genellikle 1 ila 7 gün içinde ve antibiyotik alınmasına gerek kalmadan kendiliğinden durmaktadır. Uzman hekim gerek görüyor ise, antibiyotik tedavisi uygulanabilir. Doxicyclin, rifaximin, norfloxacin, ciprofloxacin vede bizmut tuzları bu amaçla kullanılabilecek ajan türleridir. İshali durdurmak amacı ile barsak hareketlerini yavaşlatan ilaçların kullanılması zararlıdır.
Turist İshali Nedir, Turist ishali teşhisi hastadan iyi bir hikaye alınması için yeterlidir. İshaller genellikle endemik bölgelere yapılan gezi ve seyahatler sırasında gelişmektedir. Dışkının tipik özellikleri de, etken hakkında bilgi verebilmektedir. Eğer ki sizin de turist ishali nedir, yazımız hakkında sorularınız varsa, bize yorum bölümünden ya da sosyal ağlarımızdan sorabilirsiniz. Turist ishali nedir, sayfamızı arkadaşlarınızın da bilgisi olması için onlarla paylaşarak, arkadaşlarınızı da turist ishali belirtileri, hakkındaki bilgiler yazımızdan haberdar edebilirsiniz.
Bizleri facebook sayfamızdan takip edebilirsiniz. Facebook sayfamıza gitmek için TIKLA
Soru vede şikayetleriniz için bize yorum bölümünden yazabilirsiniz. Her türlü sorunlarınız için yardımcı olmaya çalışmaktayız.
Dikkatinizi çekebilecek diğer tavsiye bağlantımız; Antipasti Nasıl Yapılır?