Tarihi Geçmiş Ürün Zehirler Mi? Son Kullanma Tarihi Geçmiş Ürünler Yeme, Son kullanma tarihi geçmiş bazı ürünler tüketilir mi? Hakkında merak edilenler.
Tarihi Geçmiş Ürün Zehirler Mi? Son Kullanma Tarihi Geçmiş Ürünler Yeme
Paketli bir çok ürünün üzerinde, son kullanma tarihleri yazmaktadır. Bu paketlerin üzerinde yazan, son kullanma tarihleri ise geçtiğin de yiyeceklerin bozulduğu anlamına geldiğini düşünmekteyiz. Yazımızın içeriğin de, siz değerli dostlarımız için son kullanma tarihi geçmiş bazı ürünler tüketilir mi? ve son kullanma tarihi geçmiş ürünler yeme, sorularının cevaplarına ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz. Peki Tarihi geçmiş ürün zehirler mi?
Bazı besinlerin son kullanım tarihlerinden sonra da, tüketilmesinde zarar yoktur. Paketlerin üzerinde yazan, son kullanma tarihleri aslında taze olduğunu göstermektedir. O tarihten sonra da tüketilmesi ürünün bozulduğunu değil, tazeliğini kaybettiğini göstermektedir. Tabi yinede o kadar uzun süre tüketilmemiş bir ürünü tüketmek, sağlık için iyi olmaya bilir ama her gıda son kullanma tarihi geçti diye bozulmamaktadır. Bazı ürünler gönül rahatlığı ile tüketilebilir. Yazımızın devamına giderek tarihi geçmiş ürün zehirler mi, ile alakalı daha fazla bilgilere ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz.
Son Kullanma Tarihi Geçmiş Ürünler Yeme
Son Kullanma Tarihi Geçmiş Bazı Ürünler Tüketilir Mi?
– Mısır nişastası evler de bulunsa da, sık sık kullanılmadığı için, bozulduğunu düşünüp sakın atmayın. Cam kavanoz da serin yerde muhafaza ettiğiniz de rahatlıklıkla saklayabilir vede kullanabilirsiniz.
– Chia tohumu son zamanlar da, sağlıklı beslenme trenlerinde oldukça dikkat çekmektedir. Chia tohumu, farklı yiyeceklerin içine katılabileceği için, uzun süre bozulmayacak besinler arasında yer almaktadır. Hava almayan saklama kabında muhafaza edildiğin de, lezzetini bir yıl boyunca korumaktadır.
– Zeytini yıllarca, bozulmadan saklayabilirsiniz. Tek şartı, zeytini yıkamamak vede yağlamamaktır. Cam kavanozun içine soslamadan koyulduğunda, rahatlıkla uzun yıllar muhafaza edebilirsiniz. Tüketmeden önce de sosyalayabilirsiniz.
– Şeker her vede mutlaka olan malzemeler arasında yer almaktadır. İster esmer, ister beyaz olsun bozulmadan yıllarca muhafaza edilebilir. Hava almayan plastik poşetler de saklandığında son kullanma tarihi geçse bile şeker kesinlikle bozulmaz.
– Yumurtalar, kutu üzerindeki tarihler ne olursa olsun, yumurtaları satın aldıktan sonraki 3 ila 5 hafta içinde gönül rahatlığı ile tüketebilirsiniz. Haşlanmış yumurtalar da buzdolabın da, 1 hafta kadar dayanabilmektedir.
– Hızlı kahve paketleri serin vede kuru yerde saklandığı takdir de 2 ila 20 yıl dayanabilmektedir. Hatta buzluk da saklanan hızlı kahve sonsuza kadar bozulmadan kalabilir. Yalnız Türk kahvesini buzdolabında saklamayın. Buzdolabının nemi kahvenizin lezzetini bozar.
– Vanilya özütü, saf vanilya özütü de bal gibi nerede ise hiç bozulmayan yiyecekler arasındadır. Hatta zaman geçtikçe, lezzeti daha kuvvetlenir. Vanilya özütünün üzerindeki tarih geçmiş olsa bile, gönül rahatlığı ile tüketebilirsiniz.
– Bisküvi bahatlayınca tadını vede gevrekliğini kaybeder. Yalnız ambalajı açılmamış bisküviyi, son tüketim tarihinden sonraki bir kaç hafta içinde tüketebilirsiniz. Öte yandan açılmış paketleri de hava almayan kaplar da saklarsanız, bisküvilerinizin daha geç bayatlayacağını aklınızdan çıkarmayın.
– Bayatlamış ekmek, eğer ki üzerinde küf yoksa gönül rahatlığı ile yenebilir. Paketli ekmekler oda sıcaklığın da 5 ila 7 gün dayanabilir. Bu ekmekleri buzdolabında da 3 ila 4 gün taze kalacak biçimde saklayabilirsiniz. Yalnız ekmeğin üzerinde minik küf görseniz bile, o ekmeği tüketmemelisiniz. Çünkü ekmeğin içinde görünmeyen, küf ağları bulunacaktır.
Son Kullanma Tarihi Geçen Hangi Ürünler Tüketilebilir?
– Çikolatanızın tadı bozulmadığı sürece, gönül rahatlığı ile tüketebilirsiniz. Eskiyen çikolatanın üzerinde zaman zaman beyaz tabaka oluşur. Bu çikolatanın içindeki şekerin veya yağın kristalize olmasından kaynaklanır vede size zarar verecek bir şey değildir. Akide şekeri gibi şekerler, jöle kıvamlı yumuşak şekerler vede karamel de bir yıl boyunca dayanabilmektedir.
– Bal, hiç bozulmayan yiyecek diye bilinmektedir. Bu özelliğini yapısında nerede ise hiç nem olmamasına borçludur. Yalnız bal nemle temas ettiği takdir de bozulabilmektedir. Balın şekerlenmesi de bozulduğunu göstermez. Şekerlenen balı sıcak suda eritip gönül rahatlığı ile tüketebilirsiniz.
– Ketçap vede hardal gibi sosların kapakları açılmadığı sürece, son kullanım tarihinden sonra tüketilmeleri mümkündür. Açılmamış ketçap 6 ay, açılmamış hardal da 1 yıl dayanabilmektedir.
– Fıstık ezmesi kapağı açılmadığı sürece ambalajın üzerindeki tarihten sonraki 1 yıl içinde güvenle tüketebilirsiniz. Doğal fıstık ezmesinin ömrü daha kısadır. Buzdolabında saklandığı takdir de 3 ila 6 ay dayanabilmektedir. Kakaolu fındık ezmeleri de kapağı açılmamış bile olsa 1 ila 2 aydan fazla dayanmaz.
– Konserve yiyecekler tarihleri geçse de, gönül rahatlığı ile tüketilebilir. Yalnız bu bütün konserve yiyecekler için geçerli değildir. Bir çok konserve ürün, son tüketim tarihinden sonra dayanabilmektedir. Hatta 1983’te yayımlanan araştırmaya göre, 1930’lardan kalma mısır ile 1860’tan kalma salata sosu, araştırmanın yapıldığı tarihte halen tüketilebilir durumdaydı, üstelik bu ürünler besin değerlerini de kaybetmemişti. Bu durumun en önemli istisnası ananas vede domates gibi asitli yiyecekler olmaktadır.
– Süt şişelerinin üzerindeki tarihten sonraki 5 ila 6 gün içinde tüketilebilir. Yalnız bu sürenin uzunluğu sütün içindeki yağ miktarına bağlıdır. Yağsız sütler 7 ila 10 gün dayanabilmektedir. Yağlı sütlerde de bu süre 5 ila 7 gündür. Süt bozulduğunda topaklanır, ekşi ekşi kokmaktadır. Bitkisel kaynaklı sütler de açılmadıkları sürece son tüketim tarihinden sonra 1 ay kadar dayanabilmektedir.
– Özellikle sert peynirler son tüketim tarihlerinden sonra dayanabilmektedir. Peynirin bozulup, bozulmadığını anlamak adına ambalajı yerine görüntüsüne vede kokusuna bakılmalıdır. Peynir küflendi ise, küflü kısım kesilip atılarak tüketilebilir. Yalnız küfün belli nokta da kalmasına ağ gibi peynirin içine yayılmamış olmasına dikkat edilmelidir.
– Yoğurt kapağı açılmadığı vede buzdolabın da saklandığı sürece, son tüketim tarihinden sonraki 1 ila 2 hafta boyunca tüketilebilir. Yoğurtlu dondurmalar da 2 aya kadar taze kalmaktadır.
Son Kullanma Tarihi Geçmiş Gıdalar Tüketilir Mi?
– Turşuları buzdolabında, hava almayan bir kapta 2 yıl kadar muhafaza edebilirsiniz. Yalnız bu süre içinde yumuşamaya başlayacaklarını da unutmayın.
– Dondurulmuş sebze vede meyveler, paketleri açılmadığı sürece ambalajlarında yazılı tarihten itibaren 8 ila 10 ay kadar gönül rahatlığı ile tüketilebilir.
– Uzmanlar, paketi açılmamış kuru makarnanın üzerindeki son tüketim tarihinden sonraki 2 yıl içinde güvenle tüketilebileceğini belirtmektedir. Yalnız taze makarna aldıysanız, son tüketim tarihinden sonra en fazla 5 gün içinde tüketmeye çalışın. Hemen yemeyecekseniz taze makarnayı dondurucuya kaldırmalısınız. Bu durum da 6 ila 8 ay güvenle tüketebilirsiniz. Pişmiş makarna da buzdolabın da 7 gün, dondurucuda da 6 ila 8 ay dayanabilmektedir.
– Yeşillikler, ıspanak ve marul gibi yeşil yapraklı sebzeleri ayıklanmış vede temizlenmiş halde alıyorsanız üstlerindeki tarihi çok geçmeden tüketmeniz gerekmektedir. Yalnız eğer bunu yapamadıysanız vede yeşillikler yumuşamaya başladı ise 5 ila 10 dakika buzlu suda bekletmek, sebzelerin yeniden canlanmasını sağlamaktadır.
– Kahvaltılık gevrekler, paketleri açılmadığı sürece, kutunun üzerindeki tarihten sonraki 6 ila 8 ay boyunca tüketilebilmektedir. Paketi açılmış kahvaltılık gevrek ise 4 ila 6 ay boyunca taze kalmaktadır. Pişmiş yulaf lapası gibi kahvaltılıklar da buzdolabında 4 ila 5 gün dayanabilmektedir.
Çiğ Et Son Tarihi Geçtiğinde Bozulur Mu?
– Et vede tavuk gibi balık da dondurulduğunda 6 ila 9 ay gibi uzun süre dayanabilmektedir. Füme balıklar dondurucu da 3 ila 6 ay dayabilmektedir. Dondurulmuş halde satın alınan balıklar da, buzu çözülmediği sürece 10 ila 12 ay dayanabilmektedir. Konserve ton balığı da kapağı açılmaz ise son tüketim tarihinden sonraki 2 ila 5 yıl dayanabilmektedir.
– Çiğ et vede tavuk buzdolabında bir kaç günden fazla dayanmaz. Yalnız dondurduğunuz sürece etlerde uzun süre saklanabilir. Dondurulmuş kıyma 3 ila 4 ay, bütün tavuk ya da hindi de nerede ise 1 yıl dayanmaktadır. Çünkü gıda zehirlenmesine neden olan bakteriler soğukta üreyemezler. Yalnız uzun süre dondurulmuş durumda bekleyen etin lezzetini kaybedeceği de unutmayın.
Tarihi Geçmiş Ürün Zehirler Mi, bazı son tarihi geçmiş gıdalar, gönül rahatlığı ile tüketilebilir. Bazı son kullanma tarihi son bulmuş gıdalar ise tüketilmeden atılmalıdır. Son tarihi geçmiş tüketilebilir gıdaları sizler için yazımızın içeriğin de derledik. Eğer ki sizin de tarihi geçmiş ürün zehirler mi, yazımız hakkında sorularınız varsa, bize yorum bölümünden ya da sosyal ağlarımızdan sorabilirsiniz. Tarihi geçmiş ürün zehirler mi, sayfamızı arkadaşlarınızın da bilgisi olması için onlarla paylaşarak, arkadaşlarınızı da tarihi geçmiş ürün zehirler mi, hakkındaki bilgiler yazımızdan haberdar edebilirsiniz.
Bizleri facebook sayfamızdan takip edebilirsiniz. Facebook sayfamıza gitmek için TIKLA
Soru vede şikayetleriniz için bize yorum bölümünden yazabilirsiniz. Her türlü sorunlarınız için yardımcı olmaya çalışmaktayız.
Dikkatinizi çekebilecek diğer tavsiye bağlantımız; Zile Hangi Bölgeye Bağlı?