Erkek Çocuklarda Fıtık Nasıl Anlaşılır?

Erkek Çocuklarda Fıtık Nasıl Anlaşılır? Çocuklarda Fıtık Belirtileri Nelerdir? Çocuklarda fıtık nedenleri nelerdir? İle ilgili bilmeniz gerekenler yazımızda.

Erkek Çocuklarda Fıtık Nasıl Anlaşılır? Çocuklarda Fıtık Belirtileri Nelerdir?

Erkek Çocuklarda Fıtık Nasıl Anlaşılır
Sayfa İçeriği: Erkek Çocuklarda Fıtık Nasıl Anlaşılır

Yetişkin bireylerde bel vede boyun fıtıkları yaşam kalitesini etkileyip ağrılara yol açarken, çocuklar da en sık görülen türleri de göbekte vede kasıkta olmaktadır. Yazımızın içeriğin de, siz değerli dostlarımız için çocuklarda fıtık belirtileri nelerdir? vede çocuklarda fıtık nedenleri nelerdir? İle ilgili soruların cevaplarına ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz. Peki Erkek çocuklarda fıtık nasıl anlaşılır?

İç organın normal de içinde, yer aldığı beden bölgesindeki zayıf noktadan dışarı çıkması olarak tanımlanan fıtığa toplum da oldukça sık rastlanılmaktadır. Karın içi organların, karın duvarının zayıf noktasından dışarıya doğru çıkmasına fıtık denir. Çocukluk çağı fıtıklarının en sık görünenleri de kasık fıtığı, göbek fıtığı vede göbeğin biraz üst tarafında, karnın orta hattında rastlanan epigastrik fıtıklar olarak sıralanmaktadır. Tüm sağlıklı çocukların yaklaşık olarak %1 ila %3’ün de kasık fıtığı görülmektedir. Bu oran prematüre bebekler de yaklaşık olarak 10 kat daha fazladır. Aynı şekilde erkeklerde de, kızlara oranla 10 kat daha sık görülmektedir. Kasık fıtıklarının %60’ı sağ da, %30’u sol da, %10 kadarı da iki taraflı olmaktadır. Bir yaşın altında sağ kasıkta fıtığı bulunan çocukların yaklaşık %20’sin de sol tarafta da kasık fıtığı görülür iken, sol kasığın da fıtık olan çocukların %60 ila %70’in de sağ tarafta da kasık fıtığı olmaktadır. Bu neden ile sol kasık fıtığı olan, bir yaşın altındaki çocukların, aynı seans da sağ inguinal herni açısından da incelenmesi tavsiye edilmektedir.

Çocuklarda Fıtık Nedenleri Nelerdir?

Çocuklarda Fıtık Belirtileri Nelerdir?

Fıtıklar gneellik ile genetik yatkınlıkla ilişkilendirilsede, tıp dilin de processus vaginalis diye bilinen yapının kapanmamasına bağlı olarak meydana gelmektedir. Özellik ile kasık fıtığın da muayene edilen çocuğun ağlaması, gülmesi ya da öksürmesi ile birlikte kasık bölgelerindeki şişlik ya da çıkıklık ile fıtık kendini fark ettirmektedir.

Kasık fıtığı genellik ile anne tarafından bebeğin altını değiştirir iken fark edilebilir. Daha küçük fıtıklar da doktor muayenesi sonrasında ya da ultrasonla uygulanan çekim sonrasında kendini göstermektedir. Çocuklar da kasık fıtıklarını anlamak adına, doktor muayenesi yeterlidir. Fıtıklar genellikle elle uygulanan muayene sonrasında kolaylıkla anlaşılmaktadır. Göbek fıtıklarında da, karın ön duvarının tam kapanmaması sonucun da meydana gelir. Karın duvarının gelişimi ile birlikte, bu kapanma kendi kendine gerçekleşmektedir. Ağlama sırasında ya da ıkınma ile birlikte meydana gelen şişlik çocuğun sakinleşmesi ile birlikte normal haline gelmektedir. Fıtığa bağlı çocuklar da oluşan, bağırsak sıkışmalarına fıtığın boğulması denmektedir. Göbek fıtıkları çocuğun gelişimi ile birlikte kendiliğinden düzelebilmektedir.

Çocuklardaki inguinal herniler indirekt olarak tanımlanmaktadır. Yani kasık bölgesin de kas vede fasyalardan meydana gelen bir tünel olduğundan, indirekt hermiler de yani çocuklarda karın içi organlar tünelin üst ucundan içeri girip, alt ucundan dışarı çıkmaktadır. Erişkenlerde rastlanan hernilerin de çoğu direkt herni olmaktadır. Yani karın içi organlar, tünelin vücuda bakan alt duvarındaki zayıflık vede açılmadan tünele girerek alt uçları dışarı çıkmaktadır. Çocuk fıtıkların da, erişkinlerde olduğu gibi zayıf duvar yama veya dikiş ile tamir edilemez. Çocuklar da dokuların küçük vede narin olması, testise giden damarların vede sperm kanalının soğan zarı gibi ince olabilen fıtık kesesinden sıyrılarak serbestleştirilmesi düşünüldüğünde, ameliyatın önemi vede hassasiyeti öne çıkmaktadır.

Çocuklarda Fıtık Nasıl Tedavi Edilir?

İnsanlar arasında göbek fıtığının tedavisi ile ilgili bir takım doğru bilinen yanlışlar bulunmaktadır. Geçmiş de göbek bölgesinde, şişliğin üzerine gelecek biçimde pamuk sarılmış madeni para yapıştırmak gibi teknikler uygulanmaktaydı. Yalnız bu tür işlemlerin tedavi sürecini hızlandırmadığı anlaşılmıştır. Dıştan gelen basıya bağlı olarak, araya sıkışabilecek dokular da, daha büyük zarar oluşacağından artık bu tür uygulamalar yapılmamaktadır. Tanı konulduktan sonra, hastanın sağlığının elverdiği en uygun vede en kısa zaman da ameliyatın uygulanması gerekmektedir. Günübirlik cerrahi girişim olarak isimlendirilen bu işlem hastane de kalmayı da gerektirmez.

Hasta kişi sabah hazır olarak geldiği ameliyatın sonrasında yeterli süre izlenip, beslenmesi görüldükten sonra aynı gün içinde taburcu edilmektedir. Cerrahi girişim kasık bölgesinden uygulanan küçük kesik girilerek karın içinden dışarı uzanan fıtık kesesinin, testise giden damarlardan vede spermatik kanaldan olabildiğince hassas biçimde ayrılıp serbestleştirilmesi vede karın içine en yakın yerden bağlanması ile uygulanmaktadır.

Çocuklarda Fıtık Kendi Kendine Geçer Mi?

Daha sonra da kesi bölgesi estetik biçimde dikilerek, su geçirmez pansuman ile kapatılmaktadır. İki yaşından sonra geçmeyen göbek fıtıklarında cerrahi tedavi gerekmektedir. Göbek çizgisinden girilerek, fıtık kesesinin çıkarılması ile açık kalmış olan karın duvarının onarımı, günübirlik cerrahi girişimle uygulanmaktadır. Göbeğin sıklıkla üst tarafında, orta hatta görülen epigastrik herniler de zamanla düzelmez. Dolayısı ile tanı konulduktan sonra, cerrahi olarak onarımlar gerekmektedir.

Erkek Çocuklarda Fıtık Nasıl Anlaşılır, çocuklarda kasık fıtığı oluştuğun da, kasık bölgesinde beliren vede kaybolan ağrısız şişlikle rastlanır. Fıtık en sık sağ tarafta görülmektedir. Ikınma, ağlama ve öksürme gibi karın içi basıncının arttığı durumlar da bu şişlik daha belirgin olmaktadır. Eğer ki sizin de erkek çocuklarda fıtık nasıl anlaşılır, yazımız hakkında sorularınız varsa, bize yorum bölümünden ya da sosyal ağlarımızdan sorabilirsiniz. Erkek çocuklarda fıtık nasıl anlaşılır, sayfamızı arkadaşlarınızın da bilgisi olması için onlarla paylaşarak, arkadaşlarınızı da çocuklarda fıtık belirtileri, hakkındaki bilgiler yazımızdan haberdar edebilirsiniz.

Bizleri facebook sayfamızdan takip edebilirsiniz. Facebook sayfamıza gitmek için TIKLA

Soru vede şikayetleriniz için bize yorum bölümünden yazabilirsiniz. Her türlü sorunlarınız için yardımcı olmaya çalışmaktayız.

Dikkatinizi çekebilecek diğer tavsiye bağlantımız; Diyafram Felci Neden Olur?

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kardesiz Blog Logo
DMCA.com Protection Status
Copyright © 2014 - 2024 Kardesiz Blog Designed