Afazi Semptomları Nelerdir?

Afazi Semptomları Nelerdir? Afazi Çeşitleri Nelerdir? Afazi Nedir? Hakkında merak ettiğiniz, tüm bilgilere ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz.

Afazi Semptomları Nelerdir? Afazi Çeşitleri Nelerdir? Afazi Nedir?

Afazi Semptomları Nelerdir
Sayfa İçeriği: Afazi Semptomları Nelerdir

Afazi hastaları, her zaman beyindeki hasar ile ilişkilidir. Bu hasar travmatik beyin hasarı, inme, tümör, dejenereatif hastalıklar gibi nedenlere bağlı olabilmektedir. İnme geçiren hastaların %20’sin de afazi rahatsızlığı gelişmektedir. Yazımızın içeriğin de, siz değerli dostlarımız için afazi çeşitleri nelerdir? ve afazi nedir? İle ilgili soruların cevaplarına ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz. Peki Afazi semptomları nelerdir?

Beynimizin genellikle sol yarım küresin de, lisan fonksiyonları olan konuşma vede anlamaya özelleşmiş bölgeler bulunmaktadır. Bunlardan en önemlileri konuşmanın icra edilmesini sağlayan broca alanı, anlamadan sorumlu wernicke alanı vede bu alanları birbirine bağlayan sinir yollarıdır. Sağ elini baskın olarak kullanan bireylerin %60’ın da lisan fonksiyonu sol beyin yarım küresine yerleşimli olmaktadır. Genellikle inme ya da kafa travmasına bağlı beyin hasarı olan hastalar da aniden gelişmektedir. Beyin de tümörlere vede alzheimer hastalığı gibi dejeneratif hastalıklara bağlı afaziler daha uzun bir zaman aralığında yavaşça gelişebilmektedir. Yazımızın devamına giderek afazi semptomları ile alakalı daha fazla bilgilere ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz.

Afazi Çeşitleri Nelerdir?

Afazi Semptomları

Farklı afazi çeşitleri bulunmaktadır. Bazı tiplerinde hasta kelime vede cümle kurmada zorlanabilmektedir. Başka afazi tipin de hasta diğer bireylerin söylediklerini anlayamayabilir. Hastanın hem konuşma, hem de anlama güçlüğü çektiği afazi tipleri de bulunmaktadır. Sıklıkla okuma vede yazma yetenekleri de bozulmaktadır.

Afazi Çeşitleri

Wernicke afazisi,
Broca afazisi,
İletim tipi afazi,
Transkortikal afazi,
Global afazi,
Anomik afazi,
Subkortikal afazi,
Talamik afazi.

Afazi tedavisi ile akut dönem de nedene yönelik acil tedavi uygulanır. Mesela inme de damar tıkanıklığı var ise, hasta ilk saatler de gelmiş vede gerekli şartları sağlıyorsa damar açıcı tPA tedavisi, beyin kanaması varsa vede cerrahi gerektiriyorsa kafatası kemiklerinin açılarak kan dokusunun boşaltılması, tümör nedenli ise, tümör cerrahisi, enfeksiyon bağlı ise enfeksiyon tedavisi uygulanır. Bu tedaviler sonucunda ani başlayan afazi gerileyip düzelebilmektedir. Akut dönem geçtikten vede ilk dönem tedaviler yapıldıktan sonra hafif afaziler kendiliğinden düzelebilmektedir. Yalnız hastaların önemli bir kısmında, afazinin iyileşmesi için konuşma vede dil terapisi lazım. Konuşma ya da dil terapisti ile günde bir kaç saat, hafta da bir kaç gün süren yoğun terapi ile afazi hastaların da iyileşmeler sağlanmaktadır.

Afazi Semptomları Nelerdir, inmeden sonra afazi ilk 6 ay içinde, daha hızlı düzenlme gösterse de terapi ile yıllar sonra bile fayda sağlanabilmektedir. Eğer ki sizin de afazi semptomları nelerdir, yazımız hakkında sorularınız varsa, bize yorum bölümünden ya da sosyal ağlarımızdan sorabilirsiniz. Afazi semptomları nelerdir, sayfamızı arkadaşlarınızın da bilgisi olması için onlarla paylaşarak, arkadaşlarınızı da afazi semptomları nelerdir, hakkındaki bilgiler yazımızdan haberdar edebilirsiniz.

Bizleri facebook sayfamızdan takip edebilirsiniz. Facebook sayfamıza gitmek için TIKLA

Soru vede şikayetleriniz için bize yorum bölümünden yazabilirsiniz. Her türlü sorunlarınız için yardımcı olmaya çalışmaktayız.

Dikkatinizi çekebilecek diğer tavsiye bağlantımız; Az Bilinen Ama Çok Kullanılan E-Devlet Özellikleri

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kardesiz Blog Logo
DMCA.com Protection Status
Copyright © 2014 - 2024 Kardesiz Blog Designed