işitme Testi Yüzde Kaç Olmalı? Kulak İşitme Testi Nasıl Yapılır? Sağlık ocağı işitme testi yapıyor mu? Hakkında merak edilen bazı sorular yazımızda.
İşitme Testi Yüzde Kaç Olmalı? Kulak İşitme Testi Nasıl Yapılır?
İşitme testleri özellikle, bireyin kendisine ulaşan farklı yükseklik vede perdedeki sesleri duyma becerisini test etmektedir. Yazımızın içeriğin de, siz değerli dostlarımız için sağlık ocağı işitme testi yapıyor mu? ve kulak işitme testi nasıl yapılır? İle ilgili soruların cevaplarına ayrıntılı olarak ulaşabilir vede öğrenebilirsiniz. Peki İşitme testi yüzde kaç olmalı?
İşitme testi yaptırmadan önce, nasıl işittiğinizi anlamanızda fayda var. Bulunduğunuz ortam da, konuşma veya herhangi bir ses çıkması durumun da hava da yer alan moleküller titreşerek ses dalgası oluşturmaktadır. Hafif seviyeli titreşimler, yumuşak ses yaratır iken yüksek titreşimler daha yüksek ses yaratmaktadır. Oluşan seslerin şiddeti desibel ölçüsüyle belirlenmektedir. Bu nokta da sesin perdesi vede frekansı, yani bir saniyedeki titreşimi de önemli unsurdur. Seslerin frekansı da, hertz cinsinden ölçülmektedir. İşitmesi normal olan bir bireyin, sağlıklı işitme seviyelerindeki aralıkları bellidir. İşitme testi sayesinde, bireyin işitme seviyesinin ortalama değerlere göre, hangi durumda olduğu belirlenmektedir. Odyolog tarafından elde edilen değerler, odyogram ismili grafiğe yansıtılmaktadır. Bu odyogram ile uzman hekim, işitme seviyenizi, işitme sorununuz var ise bunun derecesini vede olası nedenlerini anlayabilmektedir. Yazımızın devamına giderek işitme testi ile ilgili bazı bilgilere ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz.
Kulak İşitme Testi Nasıl Yapılır?
Kulak İşitme Testi Ne Zaman Yapılır?
İşitme duyumunda azalma hissediyor veya yakınlarınızdan bu yönde uyarılar alıyorsanız, kısa süre içinde kulak burun boğaz hastalıkları doktoruna başvurmanız vede gerekiyor ise kulak işitme testi yaptırmanız tavsiye edilir. Hiçbir sağlık sorununuz olmasa bile, belirli yaşın üzerinde, belirli aralıklar ile kulak işitme testi yapılmasında da fayda vardır. Bunun nedeni de, ilerleyen yaşa paralel olarak işitme sorunları yaşama riskinizin artmasıdır. 45 ila 65 yaş arasındaki bireylerin %14’ün de işitme kaybı rastlanmaktadır. Bu oran 65 yaş üstündeki bireyler de %30 seviyesin de olmaktadır. Bu nedenle de yetişkinlerin 50 yaşına kadar, 10 yılda bir işitme testi yaptırması tavsiye edilir. 50 yaştan sonra da, her 3 yılda bir kulak işitme testi yaptırılması tavsiye edilmektir.
Kulak işitme testi, uzman hekimin talebi doğrultusun da, sorununuzu anlaşılabilmesi adına, bir ya da bir kaç tane kulak işitme testi istenebilir. Test esnasında yapılacak işlemler, yapılacak testin türüne göre değişiklik gösterecektir. Yetişkinlere yönelik, kulak işitme testlerin de bir kulaklık aracılığı ile farklı tonlarda uyarı sesleri dinletilir. Dinletilen sözcüklerin tekrar edilmesi istenilmektedir.
İşitme Kaybı Nedenleri
– İleri yaş, yani 65 yaş sonrası,
– Aile de yaşanan genetik işitme sorunları,
– Bazı kemoterapi ilaçları veya antibiyotikleri kullanmak,
– Kulakta tümör veya polip sorunu yaşamak,
– İş yerinde uzun süre yüksek sese maruz kalmak,
– Kafa bölgesine darbe almak,
– Kulak zarının zarar görmesine neden olan yaralanmalar,
– Menenjit hastalığı,
– Kulakta yüksek miktar da kir birikmesi,
– Kulakta yaşanan şiddetli enfeksiyon.
Kulak İşitme Testinin Türleri Nelerdir?
– İşitme beyin sapı yanıt testi,
– Elektrokokleografi,
– Otoakustik emisyon testi,
– Konuşma odyometrisi,
– Saf ses odyometrisi.
Ülkemiz de doğumun olduğu sağlık kuruluşlarındaki yenidoğan kulak işitme testi ünitelerin de, eğitimli sağlık personel tarafından basit, ucuz vede uygulaması çok kolay testlerle yenidoğan bebeklere kulak işitme testi yapılmaktadır. Konuşma odyometrisi testine göre, herhangi işitme sorunu olmayan bireyler de SRT değeri 20 db, MCL değeri 40 ila 60 db, SDS değeri %90 ila %100, UCL değeri 100 ila 120 db’e eşit olmalıdır.
Normal konuşma sesi, yaklaşık 60 ila 65 db düzeyin de olmaktadır. Fısıldama sesi de yaklaşık olarak 30 db denk gelmektedir. Bağır sesi 80 db’den başlamaktadır. Bu aralıklar göz önüne alındığın da, 25 db civarındaki işitme düzeyi yetişkinler açısından normal kabul edilmektedir. Hafif işitme kaybı 26 ila 40 db arası. Hafif seslerin ayrımın da zorluk. Orta seviye işitme kaybı 41 ila 55 db arası. Arka planda gürültü var iken, konuşmaları duymakta zorlanma. Orta – şiddetli işitme kaybı 56 ila 70 db arası. Günlük normal seviyedeki konuşmaları duymakta zorluk. Şiddetli işitme kaybı 71 ila 90 db arası. Günlük normal seviyedeki konuşmaları duymama. Çok ileri işitme kaybı 91 ila 100 db arası. Hemen hemen tüm sesleri duyamaz vede bir işitme cihazı kullanımına ihtiyaç duyulur.
İşitme Testi Yüzde Kaç Olmalı, kulak işitme testi, ses geçirmeyen özel test odalarının bulunduğu hastaneler de veya işitme merkezlerin de yapılmaktadır. Test yaklaşık olarak 30 dakika kadar sürmektedir. Eğer ki sizin de işitme testi yüzde kaç olmalı, yazımız hakkında sorularınız varsa, bize yorum bölümünden ya da sosyal ağlarımızdan sorabilirsiniz. İşitme testi yüzde kaç olmalı, sayfamızı arkadaşlarınızın da bilgisi olması için onlarla paylaşarak, arkadaşlarınızı da kulak işitme testi nasıl yapılır, yazımızdan haberdar edebilirsiniz.
Bizleri facebook sayfamızdan takip edebilirsiniz. Facebook sayfamıza gitmek için TIKLA
Soru vede şikayetleriniz için bize yorum bölümünden yazabilirsiniz. Her türlü sorunlarınız için yardımcı olmaya çalışmaktayız.
Dikkatinizi çekebilecek diğer tavsiye bağlantımız; Bademcik Şişmesi Belirtileri Nelerdir