Diffüz Büyük B Hücreli Lenfoma Nedir?

Diffüz Büyük B Hücreli Lenfoma Nedir? Büyük B Hücreli Lenfoma Belirtileri, Diffüz büyük B hücreli lenfoma nasıl tedavi edilir? İle ilgili bazı bilgiler.

Diffüz Büyük B Hücreli Lenfoma Nedir? Büyük B Hücreli Lenfoma Belirtileri

Sayfa İçeriği: Diffüz Büyük B Hücreli Lenfoma Nedir

Hematolojik kanserler arasında en sık rastlanan hastalık türüne lenfoma denir. Hodgkin lenfoma vede non-hodgkin lenfoma olmak üzere, iki formu bulunmaktadır. Yazımızın içeriğin de, siz değerli dostlarımız için diffüz büyük be hücreli lenfoma belirtileri vede diffüz büyük b hücreli lenfoma nasıl tedavi edilir? Soruları ile ilgili cevaplara ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz. Peki Diffüz büyük b hücreli lenfoma nedir?

Diffüz büyük b hücreli lenfoma hastalığın en basit tanımı ile, beyaz kan hücresi olan lenfositlerin kontrolsüz şekilde büyümesi vede çoğalması olarak tanımlanabilmektedir. Bu lenfositler vücutta lenf bezleri, kan, daak vede kemik iliği gibi bir çok organ da yer alabilir. Lenfomaya dönüşebilecek, iki ana tip lenfosit bulunmaktadır. Bunlar; T lenfositleri yani T hücreleri, diğeri ise B lenfositleri yani B hücreleridir. B hücreli lenfomalar, T hücreli lenfomalardan çok daha yaygındır vede tüm non-hodgkin lenfomaların %92’sini oluşturur. Diffüz büyük b hücreli lenfoma da, non-hodgkin lenfomaların en yaygın biçimidir. Yeni tanı konulan B hücreli lenfomaların yaklaşık %22’sini oluşturur. Yazımızın devamına giderek diffüz büyük b hücreli lenfoma belirtileri ile ilgili daha fazla bilgilere ulaşabilirsiniz.

Diffüz Büyük B Hücreli Lenfomanın Alt Türleri Nelerdir?

Diffüz Büyük B Hücreli Lenfoma Belirtileri

Nefes darlığı,
Öksürük,
Dışkı da kan,
İshal,
Karnın sol tarafında şişlik hissi,
Karın ağrısı,
Aşırı kaşıntı,
Ateş,
Aşırı yorgunluk,
İştah kaybı,
Olağandışı kilo kaybı,
Gece terlemeleri,
Büyümüş lenf bezleri.

Diffüz Büyük B Hücreli Lenfomanın Alt Türleri

ALK pozitif büyük B hücreli lenfoma,
İntravasküler büyük B hücreli lenfoma,
Primer mediastinal büyük B hücreli lenfoma,
EBV pozitif DBBHL,
T hücreli / histiyosit zengini büyük B hücreli lenfoma,
MErkez sinir sistemi lenfoması.

Diffüz büyük B hücreli lenfomanın tanısın da kan tahlilleri, pozitron emisyon tomografisi, bilgisayarlı tomografi ve biyopsi gibi teknikler kullanılır. Hastalığın kesin tanısı vede tür ile alt tür belirlemesi için, lenf bezi ya da kemik iliği biyopsisi gerekli olmaktadır. Kesin tanı konulduğunda sonraki süreçte de, ilave tetkiklerle evreleme yapılmaktadır. Evreleme, hastalığın yaygınlığı hakkında fikir sahibi olup, hastalığın olası seyri konusunda fikir edinmek vede tedavi seçeneklerini planlamak açısından oldukça önemlidir. Evrelerde ise genellikle bilgisayarlı tomografi ya da pzitron emisoyn tomografisi tercih edilmektedir. Evrelerde ise dört seçenek bulunmaktadır. Bunlar;

1- Evre; Vücudun sadece bir bölge ya da vücudun bir tarafı hastalıktan etkilenmiştir. Bu etkilenen bölgeler lenf nodu, lenf yapısı ya da ekstranodal bölgeler olabilmektedir.

2- Evre; İki ya da daha fazla lenf nodu bölgesi ya da lenf düğümü yapısı hastalıktan etkilenmiştir. Bu aşamada, söz konusu etkilenen bölgeler vücudun aynı tarafında bulunur.

3- Evre; Etkilenen lenf nodu bölgeleri vede yapıları vücudun her iki tarafında da bulunmaktadır.

4- Evre; Bu evrede etkilenen bölgeler sadece lenf nodu vede yapıları değildir. Bunların dışında artık hastalık, vücutta yer alan organlara yayılmıştır. Bu organlar arasında kemik iliği, karaciğer ya da akciğer bulunmaktadır.

Diffüz Büyük B Hücreli Lenfoma Tedavi Edilir Mi?

Uzman hekimin hastaya önereceği tedavi, hastalığın evresine, semptomlara vede genel sağlık durumuna göre faktörler göz önüne alınarak planlanmaktadır. Erken evre vede ileri evre hastalıklar da farklı tedavi rejimleri uygulanabilir. Diffüz büyük b hücreli lenfoma, kemo-immünoterapi vede daha sonra ihtiyaç duyulur ise radyoterapiyle tedavi edilmektedir. En sık tercih edilen kemoterapi rejimi CHOP olarak bilinmektedir. Genellik bu rejim rituximab ismi verilen bir antikor terapisiyle birlikte verilmektedir. bu kombinasyon R-CHOP olarak isimlendirilir. R-CHOP, diffüz büyük b hücreli lenfoma için en yaygın kullanılan tedavi rejimi olmaktadır. Tedavi genellik ile hastane de, ayakta tedavi biçiminde yapılır. Hasta ilacını aldıktan sonra, aynı gün evine gitmektedir. Tedavi periyodu genellikle 3 hafta da birdir. Genellikle 4 ila 6 kür olarak uygulanır. Yanıt durumunda ise uzman hekim 8 küre kadar uygulama tavsiye edebilir. Eğer ki genel sağlık durumunuz güçlü kemoterapi rejimini kaldıramayacak durumda ise, uzman hekim sizin için daha hafif tedavi rejimleri uygulayabilir.

Diffüz Büyük B Hücreli Lenfoma Nedir, hastalık çocukluk dahil, her yaşta meydana gelebilir vede görülme sıklığı yaş ile birlikte artmaktadır. Tanı alan hastaların yaklaşık yarısı 60 yaşın üzerindeki bireylerdir. Hem kadınlar da, hem de erkekler de rastlanabilir. Erkekler de rastlanma sıklığı bir miktar daha fazla olmaktadır. Eğer ki sizin de diffüz büyük b hücreli lenfoma nedir, yazımız hakkında sorularınız varsa, bize yorum bölümünden ya da sosyal ağlarımızdan sorabilirsiniz. Diffüz büyük b hücreli lenfoma nedir, sayfamızı arkadaşlarınızın da bilgisi olması için onlarla paylaşarak, arkadaşlarınızı da diffüz büyük b hücreli lenfoma belirtileri, yazımızdan haberdar edebilirsiniz.

Bizleri facebook sayfamızdan takip edebilirsiniz. Facebook sayfamıza gitmek için TIKLA

Soru vede şikayetleriniz için bize yorum bölümünden yazabilirsiniz. Her türlü sorunlarınız için yardımcı olmaya çalışmaktayız.

Dikkatinizi çekebilecek diğer tavsiye bağlantımız; Astım Hastaları Sıcakta Nelere Dikkat Etmeli?

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kardesiz Blog Logo
DMCA.com Protection Status
Copyright © 2014 - 2024 Kardesiz Blog Designed