Fibroglandüler Doku Nedir?

Fibroglandüler Doku Nedir? Fibroglandüler Meme Dokusu Artışı Nedir? Artmış fibroglandüler meme dokusu nasıl tedavi edilir? Hakkında bazı bilgiler yazımızda.

Fibroglandüler Doku Nedir? Fibroglandüler Meme Dokusu Artışı Nedir?

Sayfa İçeriği: Fibroglandüler Doku Nedir

Meme dokuları arasında yer alan fibroglandüler doku, bir tür destek dokusudur. Yoğun vede yoğun olmayan alanlar barındıran doku karışımına denir. Yazımızın içeriğin de, siz değerli dostlarımız için artmış fibroglandüler meme dokusu nasıl tedavi edilir? ve fibroglandüler meme dokusu artışı nedir? İle ilgili soruların cevaplarına ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz. Peki Fibroglandüler doku nedir?

Fibroglandüler doku artışı, bir çok kadının memesin de oluşmaktadır. Memelerin yoğunluğunda değişim olduğunu işaret etmektedir. Oldukça sık rastlanan durumdur. Kadınların %40’ın da olduğu tahmin edilir. Meme de yer alan asıl yapılar; Fibröz doku, yağ, labüller ve süt kanallarıdır. Yağlı doku alanları ile çevrili, fibröz doku alanları fibrogülandüler doku olarak isimlendirilir. Fibraglandüler meme dokusu artışı nedeni ile iki ana belirti meydana getirir. Bunlar ise; Memede ağrı ve meme dokusunun sertleşmesi ile kendini gösterir. Fibroglandüler doku büyüdükçe, bir topak vede ksit haline gelebilmektedir. Bu durum ise kendi kendine meme muayenesi sırasında hissedilir. Çoğu zaman tarama programın parçası olan mamografi sırasında tespit edilir. Gerekli noktalar da USG ile görüntüleme ya da biyopsi alınması gerekebilmektedir. Yazımızın devamına giderek fibroglandüler doku ile ilgili daha fazla bilgilere ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz.

Artmış Fibroglandüler Meme Dokusu Nasıl Tedavi Edilir?

Fibroglandüler Meme Dokusu Artışı Nedir?

Fibroglandüler meme dokusu artışı rahatsızlığı, dağınık fibroglandüler meme dokusu hastalığı olarak adlandırılır. Bu durum aslında bir hastalık ya da rahatsızlık değildir. Uzman hekimler vede araştırmacılar tarafından uygulanan pek çok araştırma vardır. Bu araştırmalar, fibroglandüler meme dokusu artışını hastalık olarak nitelendirilemeyeceği ortaya çıkarmıştır. Fibroglandüler meme dokusu, çoğunluk ile taramalar sırasında belli olur. Dağınık yerleşimli saçılmış fibroglandüler meme dokusu tanısı alan kadınların, göğüslerinin birinde ya da her ikisinde topaklar ya da kistler olabilmektedir. Bu topakların ya da kistlerin ana yapısı yoğun vede yoğun olmayan fibroglandüler dokudur. Topakların büyümesi sonucunda ağrı meydana gelebilir.

Meme de fibroglandüler dokunun olması, kötü bir hastalığa işaret değildir. Memedeki şişkinliklerin kanser olasılığını dışlamak için, USG ya da biyopsi gibi taramalar uygulanabilir. Bu taramalar sonucunda elde edilen sonuç, fibroglandüler doku artışı olarak raporlanabilir. Bu durum kanser ya da hastalık değildir. Meme dokusunda oluşan iyi huylu bir değişimi ifade etmektedir.

Hormonsal Farklılıklara Yol Açan Fibroglandüler Doku Artışı Nedenleri

Doğum kontrol hapları,
Hormon barındıran ilaçların kullanılması,
Hormon seviyelerindeki dalgalanma,
Hormonlara maruz kalmak.

Fibroglandüler Meme Dokusu Tedavi Edilir Mi?

Fibroglandüler meme dokusu artışı, tedavi edilmesi gereken ya da meme yoğunluğu değiştirmeyi gerektiren rahatsızlık değildir. Uzman hekimler, kadınların ne tür meme dokusuna sahip olduklarını öğrenmelerine teşvik etmektedir. Bu sayede gelecekte olabilecek sorunlar konusunda hastaya bilgi verecektir. Araştırmalara göre fibroglandüler meme dokusu artışının meme kanserine yakalanma sıklığını arttırdığını belirtmiştir. Fibroglandüler meme dokusu artışı kanser değildir. Sadece bir risk faktörü olarak görülmektedir. Uygulanan testler vede taramalar neticesin de meme de fibroglandüler dokunun artışı saptanırsa , uzman hekim tarafından aralıklı olarak kontrol muayenesine gitmelisiniz. Bunlar dışında yapmanız gereken herhangi bir şey yoktur.

Kontrol muayenesi sırasında uygulanan testlerin başlıcaları; Biyopsi, MR görüntüleme, ultrason, 3D mamografi, Mamografidir. Artmış fibroglandüler meme dokusuna sahip kadınlar, meme kanseri gelişiminden endişe etmektedir. Bu durumun kanser olmadığını bilmeniz yeterlidir. Korkuyu yönetmenin en iyi yolu, uzman hekim ile birlikte belirleyeceğiniz aralıklar ile rutin taramalar yaptırmaktır.

Fibroglandüler Doku Nedir, kadınlara ait hormonların azaldığı, menopoz dönemin de meme dokusu daha az yoğun olur. Yani hormonlara fazla maruz kalınması glandüler doku artışı yapabilmektedir. Regl döngüsünün göğüsler de hassaslaşma, şişme ya da ağrılı topaklara yol açabileceği düşünülmektedir. Yine de bu durumlar önlenebilir değildir. Çoğu zaman fizyolojinin gereğidir. Eğer ki sizin de fibroglandüler doku nedir, yazımız hakkında sorularınız varsa, bize yorum bölümünden ya da sosyal ağlarımızdan sorabilirsiniz. Fibroglandüler doku nedir, sayfamızı arkadaşlarınızın da bilgisi olması için onlarla paylaşarak, arkadaşlarınızı da fibroglandüler doku nedir, yazımızdan haberdar edebilirsiniz.

Bizleri facebook sayfamızdan takip edebilirsiniz. Facebook sayfamıza gitmek için TIKLA

Soru vede şikayetleriniz için bize yorum bölümünden yazabilirsiniz. Her türlü sorunlarınız için yardımcı olmaya çalışmaktayız.

Dikkatinizi çekebilecek diğer tavsiye bağlantımız; Erken Hamilelik Belirtileri Nelerdir?

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kardesiz Blog Logo
DMCA.com Protection Status
Copyright © 2014 - 2024 Kardesiz Blog Designed