Dil Bağı Belirtileri Nelerdir? Dil Bağı Nasıl Tedavi Edilir? Dil bağı nasıl anlaşılır? Hakkında merak edilen bazı bilgileri yazımızdan öğrenebilirsiniz.
Dil Bağı Belirtileri Nelerdir? Dil Bağı Nasıl Tedavi Edilir?
Doğuştan gelen dil bağı, dilin hareket yeteneğini kısıtlamaktadır. Doğuştan gelişmekte vede dilin ağız tabanına bağlı kaldığı rahatsızlık olarak bilinmektedir. Yazımızın içeriğin de, siz değerli dostlarımız için dil bağı nasıl anlaşılır? ve dil bağı nasıl tedavi edilir? Soruları ile ilgili cevaplara ayrıntılı olarak ulaşabilir vede öğrenebilirsiniz. Dil bağı belirtileri nelerdir?
Dil ağız tabanına bağlayan ince doku şeridi bulunmaktadır. Bu dokuya lingual frenulum ismi verilmektedir. Normale göre kısa olması sonucunda, dil hareketleri kısıtlanmaktadır. Ankiloglossi ise doğuştan gelen durumdur vede tüm doğumların %10’un da rastlanmaktadır. Her cinsten bebeği etkiler. Aile öyküsü olan bebeklerde daha sık rastlanmaktadır. Dil bağının alışılmadık derece kısa, kalın vede sıkı olması sonucun da dilin işlevi de azalmaktadır. Yeni doğan bebekler de emzirme güçlüğü ilk fark edilen belirtiler arasında yer almaktadır. Dil bağının daha çok bebekleri vede çocukları etkilediği bilinse de, teşhis edilmeyen vakalar sonucunda büyük çocuklarda vede erişkinlerde de rastlanmaktadır. Dil bağının yol açtığı belirtiler, bazen şiddetli olmayabilir. Bu vakalar rutin kontrollerle izlenmektedir. Belirtiler şiddetli ise dil bağını düzeltmek için basit cerrahi girişim gerekebilmektedir. Bebeklerde dil bağının başlıca belirtileri arasında; Konuşma bozukluğu, yemek yiyememe, yutma güçlüğü, dil çıkarma zorluğu ve emme güçlüğü görülebilir. Yazımızın devamına giderek dil bağı nedenleri ile ilgili daha fazla bilgilere ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz.
Dil Bağı Nedenleri Nelerdir?
Dil Bağı Belirtileri
– Bebeğin, meme ucunu ısırmaya çalışması,
– Beslenme sırasında tıklama sesi çıkarma,
– Bebeğin yeterince hızlı kilo alamaması,
– Her zaman aç görünmek,
– Bebeğin yeterince beslenememesi,
– Emzirmenin uzun süre devam ettirilememesi,
– Meme ucuna bağlı kalma güçlüğü,
– Meme ucuna ağzı takma zorluğu,
– Ağzı açma zorluğu.
Dil bağının belirtileri hafit olduğu gibi şiddetli de olabilmektedir. Dil, alt bölgesinden tutan bir yapı olduğundan dil kalp şekilden görülebilmektedir. Bir çok bebek de dil bağına rastlandığı halde çok az grupta ileri seviye de belirtiler fark edilir. Dil bağının genellikle emzirme sırasında belirti verdiğini de bilmelisiniz. Bebekler de dil bağının belirtileri ise oldukça karmaşıktır. Emzirme şikayetlerine yol açabilecek bir çok hastalık bulunmaktadır. Uzman hekim bu hastalıkları ayırt etmeye çalışacaktır.
Dil bağının küçük çocuklar da vede yetişkinler de meydana getirdiği bazı semptomlar; Öpüşmenin zorlu olması, dili dışarı çıkarmada zorluk yaşamak, üflemeli çalgıları çalmakta güçlük, dondurma yalamakta zorluk yaşamak, dilin ağzın sağ ya da soluna ulaştırılamaması, dilin ağız çatısına ulaştırılamaması, yutma güçlüğü ve konuşma zorluğudur. Bebekte ankiloglossi var ise, bu durum annede şu semptomların meydana gelmesine yol açabilir. Muayene sırasında meme de ağrı, yetersiz süt üretimi ve meme uçlarında çatlama
Dil Bağının Nedenleri
– Erkek çocuklar da, kız çocuklarına göre daha sık rastlanır.
– Aile öyküsü bulunan çocuklar da daha sık rastlanır.
– Genellikle yeni doğan bebekler de vede çocuklar da rastlanır.
– Dil bağı çocukların %10’nunu etkileyen sorundur.
Anne karnındaki embriyo, büyür iken dil vede ağız tabanı birlikte gelişmektedir. Zaman içerisin de dil vede ağız tabanı birbirinden ayrılmaya başlamaktadır. Fetüsün büyümesi ile birlikte dil vede ağız tabanı ayrılmaktadır. Son aşamada dil vede ağız tabanı arasında sadece ince doku yer alır. Bu doku lingual frenulum olarak isimlendirilir. Bir bebek büyüdükçe lingual frenulum incelir vede küçülür. Zaman içerisinde dilin kullanım becerisi artmaktadır. Bazı bebekler de dil bağının incelmediği vede küçülmediği görülmektedir. Dil bağının meydana gelmesine yol açan neden tam olarak açıklanabilmiş değildir. Bir dizi genetik vede çevresel etkenin sonucun da meydana geldiği düşünülmektedir.
Dil Bağı Nasıl Anlaşılır?
Bebeğin ya da çocuğun dil bağının yol açtığı belirtilere sahip olduğunu belirlediğiniz de uzman hekime gitmeniz de fayda vardır. Şu belirtiler var ise, derhal doktora görünmelisiniz.
– Erişkinler de dil bağının yol açtığı konuşma vede yeme sorunları var ise,
– Çocuğunuz yeme, konuşma vede dil hareketsizliği nedeni ile sorun yaşıyor ise,
– Çocuğunuzun konuşması dil nedeni ile bozuk ise,
– Bebeğiniz emzirme sırasında sorunlar yaşıyor ise.
Uzman hekim bebeğinize vede çocuğunuza ait şikayetleri dinleyecek vede bir dizi muayene uygulayacaktır. Uzman hekim muayene sırasında şu belirtileri fark edecektir;
– Dil yukarıya doğru kaldırılmaya çalışır iken kalp şeklinde görülmesi,
– Dilin ağızdan dışarıya çıkarılmasına zorluk,
– Dilin sağa ya da sola hareketin de güçlük,
– Dilin yukarıya doğru kaldırılmasın da güçlük.
Dil bağının teşhisi, fizik muayeneyle yapılmaktadır. Genellikle laboratuvar vede görüntüleme testlerine ihtiyaç yoktur. Uzman hekim, dil bağını teşhis ederken parmaklarını kullanacaktır. Dilin altındaki bağ yapısını parmakları ile inceleyecektir. Bebekler de vede çocuklar da dil altı bağı teşhisi doktorun uyguladığı görsel vede fizik muayene ile konulmaktadır. Dil bağının anlaşılmasından sonra, tedavi adımlarına geçilmektedir.
Dil bağının tedavisi farklılıklar gösterebilmektedir. Bazı uzman hekimler bir yeni doğanı hastaneden taburcu etmeden önce, tedavi etmeyi savunurken, bir grup doktor bekle-gör yaklaşımını savunmaktadır. Bazı bebekler de lingual frenulum zaman ile gevşeyebilir vede dil bağının belirtileri hafifleyebilir. Bazı bebeklerde de belirtiler zamanla şiddetlenebilir. Beslenme vede emme güçlüğü çeken bebekler için, dil bağı tedavisi uygulamalarının yapılması lazım. Tedavi için bir kaç farklı yöntem vardır. Dil bağının tedavisi için frenotomi ya da frenuloplasti ismi verilen cerrahi tedavi seçenekleri vardır.
Yetişkinlerde Dil Bağı Nasıl Tedavi Edilir?
Eğer çocuğunuz 6 aydan büyük ise, dil bağı ameliyatı genel anestezi altında uygulanır. Ameliyattan sonra dilin iyileşmesi 10 gün kadar sürebilir. Frenotomi ameliyatından sonra dilin altında beyaz yama-görüntü meydana gelebilir. Bu durum işlemden 24 ila 48 saat sonra ortadan kaybolacaktır. Dil bağının tedavi edilmemesi, büyüyen çocuklar vede yetişkinler için çeşitli sorunlara yol açmaktadır. Beslenme vede konuşma sorunları ortaya çıkabilir. Dilin sınırlı hareketi neden ile bireyler bazı yiyecekleri yemekte zorlanır. T vede L harfini ösylemekte zornırlar. Yetişkinler de dil bağının tedavisi için ameliyat gerekebilir. Çoğunlukla genel anestezi altında ameliyat yapılır vede bir kaç adet dikiş atılabilir. Erişkinler de dil bağının düzeltimesinden sonra konuşma terapisi vede dil egzersizleri tavsiye edilir. Bu sayede dil fonksiyonel olarak kullanabilirler.
Dil Bağı Belirtileri Nelerdir, dil bağı genellikle kolaylıkla teşhis edilmektedir. Dil bağının teşhisinden sonra, frenotomi ameliyatı ile, bu rahatsızlık başarılı biçimde tedavi edilebilmektedir. Eğer ki sizin de dil bağı belirtileri nelerdir, yazımız hakkında sorularınız varsa, bize yorum bölümünden ya da sosyal ağlarımızdan sorabilirsiniz. Dil bağı belirtileri nelerdir, sayfamızı arkadaşlarınızın da bilgisi olması için onlarla da paylaşarak, arkadaşlarınızı da dil bağı belirtileri yazımızdan haberdar edebilirsiniz.
Bizleri facebook sayfamızdan takip edebilirsiniz. Facebook sayfamıza gitmek için TIKLA
Soru vede şikayetleriniz için bize yorum bölümünden yazabilirsiniz. Her türlü sorunlarınız için yardımcı olmaya çalışmaktayız.
Dikkatinizi çekebilecek diğer tavsiye bağlantımız; Tarayıcı Çerezleri Nasıl Silinir?