Burkitt Lenfoma Belirtileri Nelerdir?

Burkitt Lenfoma Belirtileri Nelerdir? Burkitt Lenfoma Çeşitleri Nelerdir? Burkitt Lenfoma Nedir? İle ilgili bilmeniz gereken bazı bilgiler yazımızda.

Burkitt Lenfoma Belirtileri Nelerdir? Burkitt Lenfoma Çeşitleri Nelerdir?

Burkitt Lenfoma Belirtileri Nelerdir
Sayfa İçeriği: Burkitt Lenfoma Belirtileri Nelerdir

Nadir rastlanan burkitt lenfoma, oldukça agresif bir B hücreli non-hodgkin lenfoma türüne denmektedir. Merkezi sinir sistemi, çene, bağırsaklar, böbrekler, yumurtalıklar ya da diğer organları etkileyebilmektedir. Yazımızın içeriğin de, siz değerli dostlarımız için burkitt lenfoma nedir? vede burkitt lenfoma çeşitleri nelerdir? Soruları ile ilgili cevaplara ayrıntılı olarak ulaşabilir vede öğrenebilirsiniz. Peki Burkitt lenfoma belirtileri nelerdir?

Epstein-Barr virüsü vede kronik sıtmayla ilişkili olarak, bu hastalıkların sık rastlandığı Sahra altı Afrika’da yaşayan çocuklar da yaygın olarak görülmektedir. İsmini ise 1958 yılın da Afrika’nın ekvator bölgesin de çalışırken hastalığı ilk defa tanımlayan İrlandalı cerrah Denis Parsons Burkitt’ten almaktadır. MYC ismi verilen bir genin translokasyonu, hastalığın özelliğidir. Bu tanı için önemli bir bulgu olmaktadır. Burkitt lenforması sıklık ile başka agresif B hücreli lenfoma olan diffüz büyük B hücreli lenfomadan ayırt edilemez. Doğru teşhisi oldukça önemlidir. Çünkü burkitt lenfoma vede diffüz büyük B hücreli lenfoma tedavisi farklı biçimde tedavi gerektirebilmektedir. Burkit lenfomanın üç çeşiti vardır. Bunlar; İmmün yetmezlik ile ilişkili burkitt lenfoma, sporadik burkitt lenfoma ve endemik burkitt lenfomadır. Yazımızın devamına giderek burkitt lenfoma belirtileri ile ilgili daha fazla bilgilere ulaşabilirsiniz.

Burkitt Lenfoma Çeşitleri Nelerdir?

Burkitt Lenfoma Belirtileri

Tiroid bezlerin de büyüme,
Bademcikler de büyüme,
Bağırsakta tıkanıklık,
Karın ağrısı,
Karında şişlik,
Açıklanamayan ateş,
Gece terlemesi,
Halsizlik,
Kilo kaybı,
İştah kaybı.

Belirtiler hastalığın tipine bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Endemik burkitt lenfoma, genellikle çene ya da diğer yüz kemiklerin de tümör ile meydana gelir. Mide, bağırsak, yumurtalıklar vede meme ile merkezi sinir sistemine yayılabilmektedir. Tümörlerin büyüme hızı çok yüksek olmaktadır. Halsizlik, gece terlemesi ve ateş hastalığın diğer belirtileri arasındadır. Sporadik vede immün yetmezlik ile ilişkili, burkitt lenfoma genellikle bağırsakta başlamaktadır. Sıklıkla karaciğer, dalak vede kemik iliğinin yoğun tutulumu ile birlik de karında hacimli tümör kütlesi meydana getirir. Bu türler ayrıca yumurtalıklar da, testisler de ya da diğer organlar da başlayabilmektedir. Beyne vede omurilik sıvısına yayılabilir.

Burkitt Lenfoma Çeşitleri

İmmün yetmezlik ile ilişkili burkitt lenfoma,
Sporadik burkitt lenfoma,
Endemik burkitt lenfoma.

İmmün yetmezlik ile ilişkili burkitt lenfomasının çeşitliliği, en çok insna immün yetmezlik virüsü, edinilmiş immün yetmezlik sendromu olan bireylerde yaygındır. Organ nakli sonrası organ reddini önlemek adına, immünosupresif ilaçlar kullanan hastalar da ya da immün yetmezliği bulunan hastalar da meydana gelebilir. Sporadik burkitt lenfoma, tüm dünya da rastlanabilir. Bu form yetişkinler de B hücreli non-Hodgkin lenfomaların %1’inden daha azını oluşturmaktadır. Yalnız tüm çocukluk çağı lenfomalarının yaklaşık %40’ını oluşturmaktadır. Batı hastalığın en sık görüldüğü bölgedir. Genellikle karın içinde bir tümör ile teşhis konulmaktadır. Endemik burkitt lenfoma epstein-barr virüsü vede kronik sıtmanın yoğun rastlandığı Afrika’da yaygın olarak meydana gelmektedir. En sık rastlanan burkitt lenfoma tipidir. 4 ila 7 yaş arasındaki Afriikalı çocukları etkiler vede erkek çıocuklar da iki kat daha yaygın görülmektedir. Ekvator Afrika vede Yeni Gine’de görülme sıklığı gelişmiş ülkelerdekinden yaklaşık 50 kat daha yüksek olmaktadır. Hastalık karakteristik olarak çene ya da diğer yüz kemikleri, bağırsaklar, yuımurtalıklar, böbrekler ya da memeyi tutmaktadır. Lenf bezleri çok hızlı büyümektedir.

Burkitt Lenfoma Nasıl Tedavi Edilir?

Burkitt lenfoma aşırı hızlı yayıldığından, hızlı teşhis de oldukça önem taşımaktadır. Teşhisi için öncelikle uzman hekim hastanın tıbbi öyküsünü dinleyerek vede fizik muayene uygulayarak başlar. Eğer ki doktor burkitt lenfomadan şüpheleniyor ise, bazı testler istemektedir. Bunlar;

HIV testi,
BOS incelemesi,
Hemogram, LDH, böbrek, karaciğer fonksiyon testleri gibi çeşitli kan tahlilleri,
Pet taraması,
Bilgisayarlı tomografi görüntülemesi,
Kemik iliği biyopsisi,
Lenf bezi ya da tümör dokusunun biyopsisi.

Burkitt lenfoma tedavisi için hastalık çok agresif olduğundan, bu hastalığın teşhisinden sonra tedavi hemen başlanması lazım. Genellikle kullanılan yoğun kemoterapi rejimlerine çok duyarlı olmaktadır. Bu hastalığın iyileşme oranları son derece de yüksektir. Tedavi seçenekleri düşük vede yüksek risk durumuna göre belirlenmektedir. Düşük vede yüksek riskli hastalıklar için kullanılan maddelerin kombinasyonu benzer olmaktadır. Yalnız yüksek riskli hastalara ek tedavi verilmektedir. Bazı hastaların beyin omurilik sıvısına doğrudan kemoterapi ilaçları enjekte edilebilir. Bu tedaviye ise intratekal tedavi ismi verilmektedir.

Burkitt Lenfoma Belirtileri Nelerdir, Burkitt lenfoma tedavisin de kullanılan tedavilerin başlıcaları; DHAP, R-ICE, R-GDP, R-IVAC, HyperCvaD, CODOX-M ya da CODOX-M + Rituksimab, Doz ayarlı EPOCH + Rituksimab ve Alkojenik ya da otolog hematopoietik hücre naklidir. Eğer ki sizin de burkitt lenfoma belirtileri nelerdir, yazımız hakkında sorularınız varsa, bize yorum bölümünden ya da sosyal ağlarımızdan sorabilirsiniz. Burkitt lenfoma belirtileri nelerdir, sayfamızı arkadaşlarınızın da bilgisi olması için onlarla paylaşarak, arkadaşlarınızı da burkitt lenfoma belirtileri yazımızdan haberdar edebilirsiniz.

Bizleri facebook sayfamızdan takip edebilirsiniz. Facebook sayfamıza gitmek için TIKLA

Soru vede şikayetleriniz için bize yorum bölümünden yazabilirsiniz. Her türlü sorunlarınız için yardımcı olmaya çalışmaktayız.

Dikkatinizi çekebilecek diğer tavsiye bağlantımız; Kabağın Faydaları Nelerdir?

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kardesiz Blog Logo
DMCA.com Protection Status
Copyright © 2014 - 2024 Kardesiz Blog Designed