Kırmızı Ben Zararlı Mı? Kırmızı Benler Neden Olur? Kırmızı benler kendiliğinden geçer mi? Hakkında merak edilen bazı sorulara yazımızdan ulaşabilirsiniz.
Kırmızı Ben Zararlı Mı? Kırmızı Benler Neden Olur?
Cilt kanseri bir çok insanı etkileyen vede çok sayıda bireyin can kaybına neden olan önemli hastalıktır. Yalnız erken dönemde olan cilt kanseri, cerrahi işlem vede sonrasın da izlem ve takip yöntemleri ile başarılı şekilde tedavi edilebilmektedir. Yazımızın içeriğin de, siz değerli dostlarımız için kırmızı benler kendiliğinden geçer mi? ve kırmızı benler neden olur? Sorularının cevaplarına ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz. Peki Kırmızı ben zararlı mı?
Vücudun herhangi bir yerinde, bir aydan uzun süre geçmek bilmeyen kabuklanma, yara, kabartı olması, yeni vede diğerlerine benzemeyen benlerin fark edilmesi, var olan bir bende boyut, renk vede yapı değişikliği olması sinyal olarak değerlendirilmelidir. Bu yüzden de zaman kaybetmeden hemen dermatoloji uzmanına görünmeniz gerekmektedir. Amerika kanser cemiyeti cilt kanserleri için 20 ila 40 yaş arasında 3 yılda bir, 40 yaş vede üzerinde de her yıl dermatolojik muayene yaptırılmasını önermektedir. Deri üstünde vede benler de değişikliği olup olmadığını takip etmek, malign melanım ismi verilen tehlikeli cilt kanseri türünün erken tanı şansını yüksek oranda artırmaktadır. Ben takibi için ABCDE kuralı ismi verilen metot uygulanmaktadır. Bu meto da göre, benin bir yarısının renk vede şekil olarak diğer yarısına benzeyip benzemediği A, benin sınırlarının girintili çıkıntılı olup olmadığı B, bende kahverengi, siyah, kırmızı, gri, beyaz gibi renklerin iki ya da daha fazlasının bir arada bulunması veya alacalı görünümün varlığı C, ben çapının 6 mm’den büyük olmadığı D, boyut şekil vede renk değişikliği oluşup oluşmadığı E değerlendirilerek benlerin takibi yapılabilmektedir. Yazımızın devamına giderek kırmızı benlerin nedenler ile ilgili daha fazla bilgilere ayrıntılı olarak ulaşabilir ve öğrenebilirsiniz.
Kırmızı Benler Neden Olur?
Kırmızı Ben Nedenleri
Genellikle 30 yaş vede üzerinde meydana gelen kırmızı benler veya diğer ismi ile kiraz anjiyomları, içinde küçük kan damarlarının toplanması nedeni ile parlak kırmızı görünüme sahiptir. Kanama, boyut vede şekil değişikliği olmadığı sürece endişe edilmemesi gereken kırmızı benler, küçük, daire ya da oval biçimdedir. Bazı anjiyomlar, cilt yüzeyin de kabartı oluşturmaz iken, bazıları pütürlü olup hafif kabartılar olarak belirirler. Çoğunlukla gövde, kollar vede bacaklar da olur. Kiraz anjiyomları kesilir, çizilir veya kaşınırsa kanamalar meydana gelebilir. Kırmızı benlerin kesin nedeni henüz bilinmemek ile birlikte genetik faktörler etkili olur.
Hamilelik, kimyasala maruz kalma, bazı tıbbi durumlar vede coğrafi şartlar da kırmızı benlerin oluşmasına neden olabilmektedir. Yaş ile bağlantılı olduğu da bilinmektedir. Genellikle 30 yaşında başlar vede daha sonraki yıllarda arttığı vede boyutlarında farklılaşma olduğu düşünülür. 75 yaşın üzerindeki bireylerin %75’in de fazlasında kırmızı ben olduğu araştırmalarla kanıtlanmıştır. Genellikle kırmızı benler tedavi gerektirmez. Yaralanmaya çok açık yerdeler ise alınabilir. Elektrokoterizasyon, lazer, kriyocerrahi vede cerrahi eksizyon ile kırmızı benler tedavi edilebilmektedir. Her bende olduğı gibi, kırmızı benler için de renk, şekil vede boyut değişiklikleri gözlenmesi durumunda uzman hekime gidilmelidir.
Uzman hekimlere göre benlere cerrahi müdahale uygulanmasının, bölgedeki yapıyı kötü huylu şekle dönüştürebileceği ya da yayılabileceği inanışı yanlış düşüncedir. Bende herhangi değişiklik fark edilmesi durumunda yapılacak olan işlem, benin tamamının ameliyatla çıkarılması vede patolojik incelemeye gönderilmesi esasına dayanmaktadır. Benlerin çıkarılması işlemi lokal anestezi altında yapılan kolay işlemdir ve günlük hayatı da etkilemez. Patoloji sonucu değerlendirilen hastalar da eğer melanom teşhis edilmiş ise bir cerrahi müdahale gerekebilir. Tümörün yayılımı açısından laboratuvar tetkikleri vede görüntüleme yöntemleri yapılarak gereken tedaviler doktor tarafından planlanır.
Kırmızı Benlerin Zararı Var Mı?
Kırmızı benler normal şartlar da herhangi sağlık sorunu oluşturmazlar. Yalnız şekil değişiklik ve boyutunda artış olması vede kanama olması halinde uzman dermatolog tarafından değerlendirilmesi lazım. Kırmızı benler parlak kırmızı renkli, oval ya da yuvarlak şekilli, iğne başı ile 0.5 cm arası çaplarda olabilen deri yapılarıdır.
Kırmızı Ben Zararlı Mı, normal şartlar altın da, vücudun da çok sayıda beni olan bireyler, ay da bir defa ayna karşısında benlerini kontrol etmelerinin vede yıllık olarak dermatolojik muayeneden geçmelerinin son derece önemli olduğu da belirtilmektedir. Eğer ki sizin de kırmızı ben zararlı mı, yazımız hakkında sorularınız varsa, bize yorum bölümünden ya da sosyal ağlarımızdan sorabilirsiniz. Kırmızı ben zararlı mı, sayfamızı arkadaşlarınızın da bilgisi olması için onlarla paylaşarak, arkadaşlarınızı da kırmızı ben nedenleri yazımızdan haberdar edebilirsiniz.
Bizleri facebook sayfamızdan takip edebilirsiniz. Facebook sayfamıza gitmek için TIKLA
Soru vede şikayetleriniz için bize yorum bölümünden yazabilirsiniz. Her türlü sorunlarınız için yardımcı olmaya çalışmaktayız.
Dikkatinizi çekebilecek diğer tavsiye bağlantımız; Cilt Hastalıkları Çeşitleri Nelerdir?