Makula Deliği Belirtileri Nelerdir? Makula Deliği Kimlerde Görülür? Makula deliğinin nedenleri nelerdir? Hakkında merak edilen bilgileri öğrenebilirsiniz.
Makula Deliği Belirtileri Nelerdir? Makula Deliği Kimlerde Görülür?
Gözde keskin vede renkli görmeyi sağlayan merkezi retina bölgesindeki deliğe makula deliği denmektedir. Yazımızın içeriğin de, siz değerli dostlarımız için makula deliğinin nedenleri nelerdir? ve makula deliği kimlerde görülür? Soruları ile ilgili cevaplara ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz. Peki Makula deliği belirtileri nelerdir?
Genellik ile 50 yaşından sonra makula deliği görülebilir. Hastalık sıklıkla kadınları tutar ve olguların üçte ikisi de kadındır. Yaşlanmanın doğal süreci olan vitreus yapısının bozularak makuladan ayrılması esnasında makula deliği oluşur. Retina yüzeyinde kalan vitreus kalıntısı kasılıp büzüşerek makula vede foveayı dışa doğru çekmektedir. Bunun sonucunda delik tarzı doku kaybı oluşturur. Makula deliği, daha seyrek olarak göz travması, yüksek miyopi, göz içi iltihaplanması, retina dekolmanı vede diğer göz hastalıklarına da bağlı gelişebilmektedir. Yazımızın devamına giderek, makula deliği tedavi edilir mi, ile ilgili sorulara ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz.
Makula Deliği Nedir?
Makula Deliği Belirtileri
Makula deliği, başlangıç da görme merkezin de çarpık görme vede bulanık görme biçiminde bulgu vermektedir. Deliğin haftalar vede aylar içerisinde büyümesi ile merkezi görme ciddi biçimde etkilemektedir. Makula deliği olan hastalar görüşlerinin tam orta noktasın da değişikler hissetmektedir. Bu değişikler erken evrede düz çizgiler de kırılma, dalgalanma biçiminde olurken ileri evrelerde görme merkezinde sabit bir leke görme biçiminde olmaktadır. Hastalık genellik ile tek gözü tutmak ile birlikte %10 vakada diğer göz de etkilenir. Eşlik eden retina dekolmanı yoksa periferik görme genellik ile etkilenmemiş demektedir.
Makula deliği, tedavi edilmez ise 50 yaş üstü yetişkinler de, geri dönüşü olmayan merkezi görme kayıplarının sık sayılabilecek nedenlerinden biridir. Makula deliği tanısı için göz muayenesini takiben, damlalı göz dibi muayenesi uygulanır. Makula deliğinden dalgaları kullanarak retinaın görünlenmesini sağlayan vede hiçbir yan etkisi bulunmayan optik koherens tomografi uygulanmaktadır. OCT ayrıca makula deliği oluşumu riskini değerlendirmek için, diğer gözdeki vitreomaküler ara yüzey vede dış retina tabakalarının detaylı değerlendirilmesine de olanak tanımaktadır.
Makula deliğinin tek tedavi yöntemi ise cerrahidir. Yapılan cerrahi işlemin başarı ise çok yüksektir. Yalnız tam olarak fonksiyonel iyileşmenin sağlanması adına aylar gerekebilmektedir. Vitrektomi olarak isimlendirilen cerrahi de göz içindeki, vitreus boşaltılır vede peşinden deliğin kapanması için arka göz boşluğına gaz enjekte edilmektedir. Hasta ameliyatı takiben ortalama 5 gün boyunca yüz üstü yatmaktadır. Böylece gazın makulaya baskı yapması vede deliğin kapanması sağlanmaktadır. Enjekte edilen gaz 2 ila 6 hafta arasında kademeli olarak, kendiliğinden geri emilir iken, vitreus kavitesi göz tarafından üretilen sıvı ile dolmaktadır.
Makula Deliği Belirtileri Nelerdir, makula deliği ameliyatı sonrası katarakt gelişmesi ya da mevcut katarak hastalığının ilerlemesi oldukça sık rastlanan durumlar arasındadır. Eğer ki sizin de makula deliği belirtileri nelerdir, yazımız hakkında sorularınız varsa, bize yorum bölümünden ya da sosyal ağlarımızdan sorabilirsiniz. Makula deliği belirtileri nelerdir, sayfamızı arkadaşlarınızın da bilgisi olması için onlarla paylaşarak, arkadaşlarınızı da makula deliği belirtileri yazımızdan haberdar edebilirsiniz.
Bizleri facebook sayfamızdan takip edebilirsiniz. Facebook sayfamıza gitmek için TIKLA
Soru vede şikayetleriniz için bize yorum bölümünden yazabilirsiniz. Her türlü sorunlarınız için yardımcı olmaya çalışmaktayız.
Dikkatinizi çekebilecek diğer tavsiye bağlantımız; Göğüs Cerrahisi Bölümü Hangi Hastalıklara Bakar?