Gırtlak Kanseri Belirtileri Nelerdir?

Gırtlak Kanseri Belirtileri Nelerdir? Gırtlak Kanseri Ölüme Neden Olur Mu? Gırtlak kanseri olduğu nasıl anlaşılır? İle ilgili bilmeniz gereken bazı bilgiler.

Gırtlak Kanseri Belirtileri Nelerdir? Gırtlak Kanseri Ölüme Neden Olur Mu?

Gırtlak Kanseri Belirtileri Nelerdir
Sayfa İçeriği: Gırtlak Kanseri Belirtileri Nelerdir

Gırtlak kısmındaki kötü huylu hücrelerin kontrolsüzce çoğalması sonucunda meydana gelen gırtlak kanseri, nefes borusu, gırtlak, yutak vede burun arkasında boğazın akciğerlere vede mideye yol açan bölümünü etkileyen kanser türüne denir. Yazımızın içeriğin de, siz değerli dostlarımız için gırtlak kanseri olduğu nasıl anlaşılır? ve gırtlak kanseri neden olur? Soruları ile ilgili cevaplara ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz. Peki Gırtlak kanseri belirtileri nelerdir?

Gırtlak kanseri, dünya çapında milyonlarca bireyi etkilemekte olan tehlikeli hastalık türüdür. Kanser hücreler sağlıklı organ da büyümeye vede çoğalmaya başlar vede böylelikle bölgedeki tüm sağlıklı dokuları tahrip etmektedir. Gırtlak kanseri, boğaz içindeki hücrelerin anormal derece de çoğalmasına neden olmaktadır. Bu durum ise bir yumru oluşumuna yol açmaktadır. Gırtlak kanseri boğazın herhangi yerinde olabilir. Burun boşluğunun arkasındaki bölgede, ağzın arkasındaki alanda ya da alt boğaz da görülebilir. Yazımızın devamına giderek gırtlak kanseri belirtileri ile ilgili daha fazla bilgilere ayrıntılı olarak ulaşabilir vede öğrenebilirsiniz.

Gırtlak Kanseri Neden Olur?

Gırtlak Kanseri Belirtileri

Yutkunurken ağrı,
Hırıltılı solunum ya da solunum sorunları,
Uzun süreli öksürük,
Ağız da ya da burunda kanama,
Göz, çene, boğaz ya da boyunda şişlik,
Ani kilo kaybı,
Lenf bezlerin de şişlik,
Boğaz ağrısı,
Kulaklar da çınlama,
Seste boğukluk,
İşitme kaybı,
Kulak ağrısı,
Konuşma güçlüğü,
Kanlı öksürük,
Zamanla daha da şiddetlenen öksürük,
Ses değişiklikleri, özellikle ses kısıklığı ya da net konuşamama.

Gırtlak kanseri sebepleri arasında bir çok nedenler vardır. Bazı risk faktörleri gırtlak kanserine daha çabuk yakalanmanıza neden olur. Gırtlak kanserinin kesin sebebi bilinmese de, tütün kullanımı vakaların %80’den fazlasın da önemli risk içermektedir. Her türlü formdaki tütün, gırtlak kanserinin en büyük sebebidir. Sigara tüketmek, pasif içiciler de dahi çok tehlikelidir. Aşırı alkol tüketimi, gırtlak kanseri riskini artırabilir. Eğer sigara içenler, bir de alkol tüketiyor ise, risk daha da artmaktadır.

HPV virüs genital siğillere yol açan vede cinsel yolla bulaşır. Gırtlağa yerleşmeye eğilimlidir. Kanserli hücrelerin büyümesini destekler vede gelecekte boğaz kanserine yol açabilmektedir. Gastroözofageal reflü hastalığı, mide asitlerinin geri yutağa gitmesine sebep olup, yutakta ciddi zarara yol açabilmektedir. Bu durum uzun süre tedavi edilmez ise, gırtlakları kötü olarak etkileyip, kansere sebep olabilmektedir. Gırtlak kanseri riskini artırabilen, zararlı bir çok kimyasal bulunmaktadır. Tiroid bezinin genişlemesi, radyasyona maruz kalma, ailede hastalık geçmişi. Tiroid bezi ya da guatrının aşırı genişlemesi, diş hijyeninin olmaması, zararlı radyasyonlara maruz kalma, beslenme yetersizliği, genetik yatkınlık diğer olası durumlar gırtlak kanseri nedenleri arasında yer almaktadır. Gırtlak kanseri yaşam süresi bulunduğu yere göre 3 gruba ayrılmaktadır. Bunlar Supraglottis, glottis ve hipofarinkstir.

Gırtlak Kanseri Yaşam Süresi Ne Kadar?

Supraglottis gırtlağın ses tellerinin üstünde kalan kısımına verilen addır.

Birinci evre supraglottis türü, gırtlak kanserin de 5 yıl hayatta kalma oranı %59’dur.
İkinci evre supraglottis türü, gırtlak kanserin de 5 yıl hayatta kalma oranı %59’dur.
Üçüncü evre supraglottis türü, gırtlak kanserin de 5 yıl hayatta kalma oranı %53’tür.
Dördüncü evre supraglottis türü, gırtlak kanserin de 5 yıl hayatta kalma oranı %34’tür.

Glottis gırtlağın orta bölümünde ses tellerinin de dahil olduğu kısma verilen addır.

Birinci evre glottis türü, gırtlak kanserin de 5 yıl hayatta kalma oranı %90’dur.
İkinci evre glottis türü, gırtlak kanserin de 5 yıl hayatta kalma oranı %74’dur.
Üçüncü evre glottis türü, gırtlak kanserin de 5 yıl hayatta kalma oranı %56’tür.
Dördüncü evre glottis türü, gırtlak kanserin de 5 yıl hayatta kalma oranı %44’tür.

Alt yutak ve yemek borusunun başlangıcının olduğu bölgeye hipofarinks denir.

Birinci evre hipofarinkstürü, gırtlak kanserin de 5 yıl hayatta kalma oranı %53’dur.
İkinci evre hipofarinks türü, gırtlak kanserin de 5 yıl hayatta kalma oranı %39’dur.
Üçüncü evre hipofarinks türü, gırtlak kanserin de 5 yıl hayatta kalma oranı %36’tür.
Dördüncü evre hipofarinks türü, gırtlak kanserin de 5 yıl hayatta kalma oranı %24’tür.

Gırtlak kanseri 1. evrede tümör çok küçüktür vede lenf bezlerine saldırmamıştır. Gırtlak kanseri, genellikle ses tellerin de başlar vede yutağa doğru ilerler. 1. evrede kanser boyutu küçüktür. Eğer ki bu evrede kanserin lenf bezlerine yayılmadığı için ilk aşamadır. Bu nedenle hayatta kalma hemen tedavi başlıyor ise umut verici olmaktadır.

Gırtlak kanseri 2. evrede genellikle bir başlangıç evresi olarak isimlendirilsede, kanser hücreleri oluştuğu yerde biraz daha büyümeye vede çoğalmaya başlamıştır. Eğer kanser lenf bezlerine yayılmadı ise, iyileşme şansı yinede vardır.

Gırtlak kanseri 3. evrede tümör oldukça büyümüş vede kanser boynun bir tarafında yer alan lenf bezlerini işgal etmiştir. Tedavi genellikle kemoterapi vede radyasyon şeklindedir.

Gırtlak kanseri 4. evrede gırtlak kanserinin en son evresidir. Kanser ağız vede dudaklara yayılmış, lenf bezleri ile gırtlağa zarar vermiştir. Bir olasılık ise, kanserin diğer tarafta yer alan lenf bezlerine de yayılmış olmasıdır. Bir lenf bezin de yaklaşık 6 cm tümöre barınabilmektedir.

Gırtlak Kanseri Nasıl Tedavi Edilir?

Gırtlak kanseri tanısı, doktorun fiziksel muayene yaparak, boynun dış kısmında yumru varlığını gösterebilir. Hekim, ucunda küçük kamera bulunan esnek bir tüp kullanarak gırtlak ya da burnunuza bakabilir. Gırtlak kanseri teşhisi için şu testler yapılmaktadır. PET taraması, baş ya da boyun MRG’si, baş ve boyun BT taraması, Göğüs CT taraması, göğüs röntgeni, biyopsi

Gırtlak kanserin de uygulanacak tedavi, kanserin hangi evrede olduğu vede nerede olduğu hücre tipi, genel sağlık durumu vede kişisel tercihler gibi bir çok faktöre dayanmaktadır. Tedavinin amacı ise, kanser vücuda dağılmadan onu tamamen ortadan kaldırmaktır. Tümör küçük olduğu zaman, cerrahi müdahale yahut radyasyon tedavisi tümörü kaldırmak için kendi başına yeterli olabilmektedir. Eğer tümör genişlemiş vede lenf bezlerine kadar ilerlemiş ise, gırtlağı kurtmak için hem radyasyon, hem de kemoterapi yöntemi kullanılır. Eğer bu mümkün değil ise, gırtlak alınır bu işleme de larinjektomi denmektedir.

Gırtlak Kanseri Belirtileri Nelerdir, gırtlak kanseri için yaygın tedavi teknikleri; kanseri yok etmek adına cerrahi müdahale. Tümör vede etkilenen doku kesilir ya da temizlenir. Radyasyon tedavisi. Hedeflenen radyasyon miktarı, kanser hücrelerini öldürmeyi amaçlamaktadır. Kemoterapi. İlaç verilerek kanser hücreleri hedef alınıp öldürülür. Eğer ki sizin de gırtlak kanseri belirtileri nelerdir, yazımız hakkında sorularınız varsa, bize yorum bölümünden ya da sosyal ağlarımızdan sorabilirsiniz. Gırtlak kanseri belirtileri nelerdir, sayfamızı arkadaşlarınızın da bilgisi olması için onlarla paylaşarak, arkadaşlarınızı da gırtlak kanseri belirtileri yazımızdan haberdar edebilirsiniz.

Bizleri facebook sayfamızdan takip edebilirsiniz. Facebook sayfamıza gitmek için TIKLA

Soru vede şikayetleriniz için bize yorum bölümünden yazabilirsiniz. Her türlü sorunlarınız için yardımcı olmaya çalışmaktayız.

Dikkatinizi çekebilecek diğer tavsiye bağlantımız; Vişne Suyu Lekesi Çıkar Mı?

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kardesiz Blog Logo
DMCA.com Protection Status
Copyright © 2014 - 2024 Kardesiz Blog Designed