Gilbert Sendromu Belirtileri Nelerdir?

Gilbert Sendromu Belirtileri Nelerdir? Gilbert Sendromu Nedir? Gilbert sendromu nasıl tedavi edilir? Hakkında merak edilen bazı bilmeniz gerekenler…

Gilbert Sendromu Belirtileri Nelerdir? Gilbert Sendromu Nedir?

Gilbert Sendromu Belirtileri Nelerdir
Sayfa İçeriği: Gilbert Sendromu Belirtileri Nelerdir

Toplum da oluşan bazı sağlık sorunlarının altında genellikle genetik faktörler vardır. Farklı genetik altyapıya sahip bireyler, bazı hastalıklara yatkınlık gösterir. Yalnız bazı bireyler de bu durum aynı değildir. Bu bireyler de bir takım sağlık sorunları oluşabilir. Genetik temelli olduğundan oluşan bu sağlık problemleri, kişinin hayatı boyunca devam eder vede yaşam tarzını etkilemektedir. İşte bu sağlık sorunlarından biri de gilbert sendromudur. Yazımızın içeriğin de, siz değerli dostlarımız için gilbert sendromu nasıl tedavi edilir? ve gilbert sendromu nedir? Sorularının cevaplarına ayrıntılı olarak ulaşabilir vede öğrenebilirsiniz. Peki Gilbert sendromu belirtileri nelerdir?

Karaciğerin vücut da biriken bilirubini uzaklaştıramamasından dolayı, kan da bilirubini birikimi oluşmaktadır. Bu kalıtsal karaciğer hastalığına da gilbert sendromu denmektedir. Bilirubin, hemoglobin proteinin yıkılması sonucunda meydana gelir. Kırmızı kan hücreleri zaman ilerledikçe dalak da yıkıma uğramaktadır. Oluşan hemoglobin, dokular da yıkılmasından dolayı bilirubini açığa çıkarmaktadır. Kan da biriken bilirubin molekülleri, karaciğer dokuları tarafından yakalanır vede işlenip dönüştürülür. Dönüştürülen bu moleküller de safra vede idrar yoluyla vücuttan atılmaktadır. Bilirubin metabolizmasındaki proteinlerin, doğru biçimde üretilmesinden görevli olan genler de, farklı mutasyonlar oluşmaktadır. Bu mutasyonlar da bilirubin ile ilgili genetik sendronları meydana getirir. Bu belirtilerin sadece bir kaçında bilirubinin safraya geçişin de sorun yaşanmaz, aynı zaman da bir kaçında da kandan alınan bilirubinin işlenmesin de aksaklıklar oluşabilmektedir. Bu semptomlardan biri de gilbert sendromudur. Bu hastalıkta, kandaki bilirubin karaciğer hücreleri tarafından yakalanır vede işlenir iken aksaklıklar oluşmaktadır. Bu nedenle kandan temizlenemez vede hem kanda, hem de karaciğer dokusunda bilirubin birikir vede farklı belirtilere sebep olmaktadır. Yazımızın devamına giderek gilbert sendromu belirtileri ile ilgili daha fazla bilgilere ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz.

Gilbert Sendromu Nasıl Tedavi Edilir?

Gilbert Sendromu Belirtileri

Halsizlik,
İshal,
Bulantı,
Kusma,
Ciltte vede göz akında belirgin olan sarılık,
Karın ağrısı veya karın bölgesin de rahatsızlık gibi etkenler gilbert sendromu belirtileri arasındadır.

Karaciğer Fonksiyonlarının Zorlanması İle Bazı Belirtiler:

Cerrahi ameliyat sonrası dönemde,
Hastalık veya enfeksiyon durumlarında,
Ciddi duygusal veya fiziksel stres meydana geldiğinde,
Soğuğa maruz kalma sonrası,
Adet dönemlerinde,
Çeşitli ilaçların kullanımı sonrası,
Yoğun egzersiz sonrası,
Alkol tüketimi sonrası,
Yetersiz uyku alışkanlığı,
Vücuda az sıvı alımı,
Uzun süre açlık.

Gilbert sendromu tedavisi için genel olarak bir tedavi gerektirmez. Yalnız farklı nedenlerden dolayı meydana geldiğinden, belirtilerin kontrol altına alınması için bazı ilaçlar kullanılabilir. Buradaki asıl önemli amaç, semptomların ortaya çıkışını tetikleyen durumları önlemektir. Bunun için de yaşam tarzı değişiklikleri uygulanmalıdır. Bunların başlıcaları;

Soğuk havaya maruz kalmamak için önlemler alınmalı,
Stresten uzak kalmalı,
Kullanılan ilaçlar tekrardan düzenlenmeli,
Alkol tüketimi sınırlandırılmalı,
Düzenli vede yeterli uyku alışkanlığı kazanılmalı. Günde en az 7 saat, kaliteli uyku hedeflenmeli,
Gün içerisin de bol sıvı tüketilmeli,
Yoğun egzersizler yerine, hafif egzersizler uygulanmalı,
Dengeli vede yeterli beslenilmeli. Uzun süre açlık veya düşük kalorili diyetler bu hastalığın belirtilerinin oluşmasına neden olabilir.

Gilbert sendromu hastalığının temelin de genetik faktörler bulunmaktadır. Sağlıklı bireyler de bilirubinin kandan, karaciğere alınmasına vede işlenmesine yarayan proteinler, farklı genler tarafından kodlanır. Genler de oluşan mutasyonlar vede değişikler, bu hastalığın oluşmasına yol açmaktadır. Bu neden ile ailesin de aynı şikayeti olan bireylerin, genetik mirastan dolayı bu hastalığa yakalanmaları çok yüksektir. Hastalıktan sorumlu olan, UGT1A1 genindeki mutasyon, çekinik kalıtıma sahiptir vede her iki kromozom kısmında mutasyon var ise, bu hastalığın oluşmasına neden olmaktadır.Yani tek kopyaya sahip olan, bireyler bu hastalığa yakalanmasa da, tek kopyaya sahip iki kişi çocuklarına bu hastalığı geçirebilmektedir.

Gilbert Sendromu Nasıl Belli Olur?

Gilbert sendromunun kesin tanısı için mutlaka bir doktora başvurulmalıdır. Uzman hekim ilk olarak hastanın öyküsünü dinler, fiziki muayene yapar vede biyokimyasal kan tetkikleri istemektedir. Kan tetkiklerin de yükselmiş bilirubin seviyeleri tespit edilmektedir. Bu yüksekliğe neden olan diğer hastalıkların varlığını elemek için, ek tetkikler istenir. Bu nedenle de ultrasonografi, bilgisayar tomografisi, manyetik rezonans gibi görüntüleme yöntemlerine başvurulur. Uygulanan bu işlemlerden sonra, çıkan sonuca göre büyün olasılıklar elenir vede gilbert sendromu tanısı konmaktadır.

Gilbert Sendromu Belirtileri Nelerdir, gilbert sendromu beslenme için, katı kurallı özel diyete gerek yok. Yalnız bazı gıdalara dikkat etmeniz lazım. Özellikle de, bu noktada karaciğer sağlığına daha fazla dikkat edilmelidir. Bu nedenle de sağlıklı besinler yenmelidir. Eğer ki sizin de gilbert sendromu belirtileri nelerdir, yazımız hakkında sorularınız varsa, bize yorum bölümünden ya da sosyal ağlarımızdan sorabilirsiniz. Gilbert sendromu belirtileri nelerdir, sayfamızı arkadaşlarınızın da bilgisi olması için onlarla paylaşarak, arkadaşlarınızı da gilbert sendromu belirtileri yazımızdan haberdar edebilirsiniz.

Bizleri facebook sayfamızdan takip edebilirsiniz. Facebook sayfamıza gitmek için TIKLA

Soru vede şikayetleriniz için bize yorum bölümünden yazabilirsiniz. Her türlü sorunlarınız için yardımcı olmaya çalışmaktayız.

Dikkatinizi çekebilecek diğer tavsiye bağlantımız; Şeker Yüklemesi Nedir?

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kardesiz Blog Logo
DMCA.com Protection Status
Copyright © 2014 - 2024 Kardesiz Blog Designed