Beyaz Kan Hücreleri Nasıl Artar? Vücuttaki Beyaz Kan Ne İşe Yarar? Beyaz kan hücresi için ne yenmeli? İle ilgili bilinmesi gereken bazı bilgiler yazımızda.
Beyaz Kan Hücreleri Nasıl Artar? Vücuttaki Beyaz Kan Ne İşe Yarar?
Bireylerin dışarı da maruz kaldığı onlarca farkı hastalıklar bulunmaktadır. Bu nedenle vücudun her türlü zararlı patojene karşı savaşmaya vede saldırmaya hazır olması lazım. Vücudun bağışıklık sistemin de, önemli rol oynayan hücreler olan beyaz kan hücrelerine ihtiyaç duyar. Yazımızın içeriğin de, siz değerli dostlarımız için beyaz kan hücresi için ne yenmeli? ve vücuttaki beyaz kan ne işe yarar? Soruları ile ilgili cevaplara ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz. Peki Beyaz kan hücreleri nasıl artar?
Vücudun yeterli bağışıklık için beyaz kan hücrelerinin üretiminin vücutta günlük olarak artırılması lazım. Beyaz kan hücreleri, vücudun bağışıklık sisteminin kök hücrelerinin parçasıdır. Ana işlevi vücutta yer alan enfeksiyonlara, toksinlere, bakterilere vede virüslere karşı savaşır. Bu hücreler kemik iliğin de üretilir vede kan yolu ile tüm vücuda dağılır. Bir insan vücudun da, mili metre küpte yaklaşık 5 bin ila 10 bin beyaz kan hücresi bulunmaktadır. Vücutta beş çeşit beyaz kan hücresi bulunmaktadır. Hepsinin vücutta farklı işlevleri bulunmaktadır. Bunlar; Lenfositler, nötrofiller, mnositler, bazofiller vede eozinofiller. Hasarlı hücrelerin yerini tespit etmek, organlara bakmak, dokuları yeniden şekillendirmek, alerjik reaksiyonlara tepki vermek vede pıhtıları çözmektir. Yazımızın devamına giderek beyaz kan hücresi için ne yenmeli, ile ilgili bilmeniz gerekenleri ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz.
Vücuttaki Beyaz Kan Ne İşe Yarar?
Beyaz Kan Hücreleri Arttırma Yöntemleri
– Stresten kaçının.
– Genişlenin.
– Fiziksel aktivite yapın.
– İşlenmiş karbonhidrat tüketimini azaltın.
– Kızartılmış yiyeceklerden kaçının.
– Lifli gıdaların tüketimini artırın.
– Gıdaları demir, çinko, bakır ve selenyum ile birleştirin.
– A, B, C, D vitaminlerinden zengin besinleri tüketin.
– Omega-3 ve omega-6 barındıran gıdaların tüketimini artırın.
– Yeterince su tüketin.
Düşük beyaz kan hücreleri seviyeleri; Her türlü enfeksiyona eğilimli, zayıf bağışıklık sistemi denir. Depresyon, aşırı stres vede anksiyete, vücut savunmasının düşmesine neden olur. Vücudu uzun süre stres altında tutmak, adrenalin vede kortizol gibi vücudun tepki vermeye hazırlanmasını sağlayan maddelerin artmasına vede vücudu hastalıklardan korumak için, beyaz kan hücrelerinin kapasitesinin azalmasına neden olmaktadır. Güneş ışınları kanın kalitesini iyileştirmek adına, bir ilaç görevi görmektedir. Beyaz kan hücrelerinin üretiminin artmasına izin vermektedir. Güneş faydaları ile vücudun enfeksiyonlara karşı savunmasını kuvvetlendirir. Güneş ışığı ayrıca kan damarlarının genişlemesine vede kan dolaşımının daha iyi olmasına izin vermektedir. Bu durum kandaki enfeksiyonlara saldıran nötrofil vede lenfosit düzeylerini artırmaktadır.
Bağışıklık sisteminin sağlığını korumak ve iyileştirmek adına susuz kalmamak gerekir. Günde 8 ila 10 bardak su tüketilmesi lazım. Çünkü vücuttaki toksinleri atmaya vede hücre hasarını önlemeye yardımcı olmaktadır. Vücudun susuz kalması, hücre yenilenmesini vede daha fazla beyaz kan hücresi üretmeyi engeller. Bu nedenle yeterli su tüketimi insan sağlığı için oldukça önemlidir. Omega-3 ve omega-6 yağ asitleri vücut için çok faydalıdır. Bağışıklık sistemi için iltihap önleyici olarak görev üstlenir. Bu nedenle somon, sardalya vede istavrit gibi yağlı balıkların tüketilmesi önerilmektedir. Omega-3 vede omega-6 bakımından zengin diğer gıdalar arasında yağlı tohumlar, kuru yemişler vede doğal yağlar da vardır. Omega-3 ve omega-6 tüketiminin düzenlenmesi gerektiğini dikkat etmeliyiz. Sadece vücudun ihtiyaç duyduğu vede hücrelerin yenilenmesi için ihtiyaç duyduğu şeyleri tüketmeliyiz. Yoksa kan yağları aşırı şekilde artabilmektedir.
Lif vücudun bakımı vede işleyişi adına sahip olduğu büyük fayları ile her zaman ön plana gelir. Lifler, bağışıklık sisteminin vücudu koruyan hücreleri tanımamasına yardımcı olmaktadır. Günlük diyette lif tüketmek, hastalıklardan vede rahatsızlıklardan hızlı iyileşme sağlayan anti-inflamatuar proteinlerin üretimine yardımcı olmaktadır.
Beyaz Kan Hücresi İçin Ne Yenmeli?
Beyaz kan hücrelerinin üretimini, sağlıklı biçimde artırmak için yiyecekler oldukça önemlidir. Bağışıklık sistemini patojenlere saldıran daha fazla lenfosit üretmek adına uyardıkları için yüksek konsantrasyon da C vitamini barındıran öğünler tüketmek lazım. D vede E vitamin, yumurta, süt, üzüm, fındık vede mantar gibi gıdalar da yer alır. Bu maddeler vücudun bulaşıcı hastalıklara saldırmasına yardımcı olan antioksidanlardır. A vitamini vede B grubu vitaminleri de kırmızı et, tahıllar, meyve vede sebzeler de vardır. A vede B grubu vitaminleri, vücudun biyokimyasal reaksiyonlara dayanmasına yardımcı olmak için hayati önem taşımaktadır. Nükleik asitlerin sentezine izin verirler vede lenfositleri geliştirmek adına da gereklidir.
Fiziksek aktivite vücudun sağlıklı vede güçlü kalmasına yardımcı olmaktadır. Vücut hastalıklara karşı hazırlıklı olur vede hastalıklar ile baş edebilmektedir. Egzersiz, vücuttaki beyaz kan hücrelerin de vede antikorlar da değişiklere neden olur. Bu nedenle fiziksel aktivite yolu ile vücut ısını yükseltmek bakteri vede enfeksiyonların büyümesini engeller. Araştırmalara göre, fiziksel aktivitenin bağışıklık sistemin de fizyolojik değişiklikler ürettiğini belirtmiştir. Kan dolaşımın da beyaz kan hücrelerinin büyümesine izin vermektedir. Mineral alımı bağışıklık sisteminin koruyucu kapasitesini artırmaya yardımcı olmaktadır. Bunlar arasında vücudun savunma mekanizmalarının işleyişine katkıda bulunması nedeni ile vücuda 300’den fazla enzimatik süreç de yardımcı olan çinkoyu ön plandadır. Bakır, bağışıklık hücrelerinin korunmasına vede olgunlaşmasına izin verir. Demir beyaz kan hücrelerinin kapasitesini vede selenyum hastalığı önlemek için sitokin üretimini artırır.
Basit karbonhidratlar ile ilgili, en büyük sorun kan tarafından hızla emilmeleridir. Bu durum bağışıklık sistemini zayıflatan hastalıklara neden olan yüksek, yağ vede şeker seviyelerine yol açabilmektedir. Aşırı işlenmiş karbonhidrat tüketimi, bağışıklık sistemini bakteri vede virüslere karşı oldukça savunmasız hale getirmektedir. Çünkü kan dolaşımındaki şekerlerin doygunluğu hücrelerin bozulmasına neden olmaktadır. Vücudun bakterilere karşı savaşmaya hazırlanmasını da engeller. İşlenmiş karbonhidrat alımının kontrollü vede aşırıya kaçmadan yapılması tavsiye edilmektedir. Kızarmış yiyeceklerin vücuda zararlı olduğunu bilmeyen yoktur. Bunun nedeni ise kızartılmış besinlerin kandaki yağ seviyelerinin artması ve vücudu hastalıklara karşı savunmasız hale getirmesidir. Yağların yüksek sıcaklıkları besinlerdeki vitamin vede mineralleri yok ederek vücudun besinleri tam olarak emmesini engeller. Kızartılmış gıdalar ayrıca, kolesterol vede trigliserit seviyelerin de artışa neden olmaktadır. Kızartılmış gıdaların aşırı tüketimi, hücre bölünmesine vede lenfositlerin işlevlerin de azalmaya neden olur.
Beyaz Kan Hücrelerini Artırmak İçin Ne Tüketilmeli?
Beyaz kan hücresi düzeylerini artırmak ve yüksek tutmak için bir yol bulunmaktadır. Yalnız bu amaca ulaşmanın en doğal vede etkili yöntemi de yemektir. Tüketilmesi gereken bazı besinler;
– Yoğurt,
– Siyah çay,
– Mantarlar,
– Ispanak,
– Kırmızı biber,
– Folat,
– Yumurta,
– B12 vitamini.
Beyaz Kan Hücreleri Nasıl Artar, temel görevi bakteri vede mantar kaynaklı enfeksiyon etkenleriyle mücadele eder. Nötrofillerin ardından, kan da en sık yer alan beyaz kan hücresi, virüslere karşı vücudun savunulmasını sağlayan lenfositledir. Eğer ki sizin de beyaz kan hücreleri nasıl artar, yazımız hakkında sorularınız varsa, bize yorum bölümünden ya da sosyal ağlarımızdan sorabilirsiniz. Beyaz kan hücreleri nasıl artar, sayfamızı arkadaşlarınızın da bilgisi olması için onlarla paylaşarak, arkadaşlarınızı da beyaz kan hücreleri nasıl artar, yazımızdan haberdar edebilirsiniz.
Bizleri facebook sayfamızdan takip edebilirsiniz. Facebook sayfamıza gitmek için TIKLA
Soru vede şikayetleriniz için bize yorum bölümünden yazabilirsiniz. Her türlü sorunlarınız için yardımcı olmaya çalışmaktayız.
Dikkatinizi çekebilecek diğer tavsiye bağlantımız; Spor Sakatlıkları Nasıl Önlenir?