Spor Sakatlıkları Nasıl Önlenir?

Spor Sakatlıkları Nasıl Önlenir? Spor Sakatlıklarının Nedenleri Nelerdir? Sık rastlanılan spor sakatlanmaları nelerdir? Hakkında bazı bilgiler yazımızda.

Spor Sakatlıkları Nasıl Önlenir? Spor Sakatlıklarının Nedenleri Nelerdir?

Spor Sakatlıkları Nasıl Önlenir
Sayfa İçeriği: Spor Sakatlıkları Nasıl Önlenir

Aktif olarak spor ile uğraşan profesyonel sporcuların veya amatör tüm kişilerin spor yapar iken antrenman sırasında maruz kalabileceği tüm spor yaralanmalarına gelen olarak spor sakatlıkları denir. Yazımızın içeriğin de, siz değerli dostlarımız için sık rastlanılan spor sakatlanmaları nelerdir? ve spor sakatlıklarının nedenleri nelerdir? Soruları ile ilgili cevaplara ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz. Peki Spor sakatlıkları nasıl önlenir?

Spor sakatlıkları tetkik vede tedavi teknikleri uygulanması bakımından iki farklı grupta incelenmektedir. Akut spor sakatlıkları genel olarak ani vede şiddetli ağrıyla kendini göstermektedir. Bu tip sakatlıklar da yaralanma bölgesinde ödem veya şişme, deri üzerinde hassasiyet, kemik vede eklem duruşunda anormallik ve vücut fiziksel fonksiyonların da hareket kısıtlılığı oluşturmaktadır. Kronik spor sakatlıkları da, akut spor sakatlıklarından farklı olarak, antrenman esnasında veya sonrasında şiddetli ağrı oluşur. Bu ağrılar kronikleşerek uzun süreli bölgesel ağrılara dönüşmektedir. Kronik ağrıların yanı sıra ayrıca dinlenme ile belirginleşen eklem sertlikleri de, kronik tip spor sakatlıkları için referans özelliği taşır. Yazımızın devamına giderek spor sakatlıkları ile ilgili daha fazla bilgilere ayrıntılı olarak ulaşabilir vede öğrenebilirsiniz.

Spor Sakatlıklarının Nedenleri Nelerdir?

Spor Sakatlıkları Nasıl Tedavi Edilir?

Spor sakatlıkları tedavisin de en etkili teknik rehabilitasyondur. Rehabilitasyon ile spordan uzak bir tedavi tekniği yerine, basit egzersizler vede terapi metodları ile sakatlanan vede zarar gören dokuyu destekleyecek kasları güçlendirerek, sakatlık sonucu oluşan skor dokunun ağrı oluşturmasını vede diğer kasları ile dokuları germesi önlenmektedir.

Amatör veya profesyonel her sporcunun karşılaşabileceği spor sakatlıkları, kişisel vede çevresel faktörler olarak iki farklı konuda ele alınır. Kişisel faktörler genel olarak bireylerin fiziksel vede mental performansları ile ilişkilendirilir. Sağlıklı bir kas vede omurga sistemi kişisel faktörlerin sporcu sakatlanmasına neden olma ihtimalini minimize etmektedir. Duruş bozuklukları, sinüzit, grip ve romatizma gibi enfeksiyon kaynaklı rahatsızlıklar, antrenman öncesi ısınma hareketlerini yeterince yapmamak, konsantrasyon eksikliği, koordinasyon bozukluğu vede yorgunluk gibi nedenler de spor sakatlıkların da meydana gelen kişisel faktörler arasında bulunmaktadır. Sporcu sakatlıklarına neden olarak ikinci grup da yer alan çevresel faktörler, sporcuların inisiyatifi dışında gerçekleşen faktör olmaktadır. Antrenman süresi, zemin uygunluğu, özellikle açık hava sporların da iklimsel koşullar, kullanılan spor malzemeleri, personal trainer veya hakem gibi antremanı yöneten ve kontrol eden bireylerin hal vede tavırları çevresel faktörler çerçevesin de olmaktadır.

Spor sakatlıklarını önlemek için; düzenli spor yapan veya spor yapmaya meyilli tüm kişilerin karşı karşıya kalabileceklerini unutmamalıdır. Yürüyüş, koşu, yüzme, bisiklet, sürme veya trekking gibi tüm antrenman programı veya kişisel sportif aktiviteler esnasında oluşabilecek sakatlanma risklerini göz önünde bulundurmak lazım. Spor sakatlıklarından korunmak adına, bir takım önlemler almak yapılan spor veya antrenman devamlılığı vede vücudun kondisyonu, güç ve esnekliği için büyük önem teşkil eder.

Spor Sakatlıklarını Önlemek İçin Uygulanması Gerekenler

Takım sporların da özellik ile çocuk sporcular vede kişiler için yapılacak seçimler de yaşa göre değil, beceri vede fiziksel yük kapasitesine göre gruplandırma yapılmalıdır.
Düzenli yapılan egzersizlerin bir anda değil, kademeli olarak artırılması, kısa sürede büyük hedeflerin konulmaması gerekir.
Yaşa vede fiziksel kapasiteye uygun spor vede antrenmanların seçilmesi gerekli.
Uygulanan antrenman veya spora uygun ayakkabı vede kıyafet seçiminin doğru yapılması vede yer ile temas edilecek zeminler için mutlaka yumuşak yüzeyler tercih edilmelidir.
Antrenman öncesin de ısınma vede esneme hareketlerinin uygulanması vede bacakları esnetirken dizlerden bükülmemesi gerekir.

Spor Sakatlıkları Nasıl Önlenir, spora başlamadan önce ısınma vede esneme hareketlerini mutlaka yapmayı ihmal etmeyin. Spor esnasın da bir sakatlık yaşanmaması için, ısınma hareketlerinizi önceden yaparak spora başlamalısınız. Eğer ki sizin de spor sakatlıkları nasıl önlenir, yazımız hakkında sorularınız varsa, bize yorum bölümünden ya da sosyal ağlarımızdan sorabilirsiniz. Spor sakatlıkları nasıl önlenir, sayfamızı arkadaşlarınızın da bilgisi olması için onlarla paylaşarak, arkadaşlarınızı da spor sakatlıkları nasıl önlenir, yazımızdan haberdar edebilirsiniz.

Bizleri facebook sayfamızdan takip edebilirsiniz. Facebook sayfamıza gitmek için TIKLA

Soru vede şikayetleriniz için bize yorum bölümünden yazabilirsiniz. Her türlü sorunlarınız için yardımcı olmaya çalışmaktayız.

Dikkatinizi çekebilecek diğer tavsiye bağlantımız; Zayıf Kaslar Nasıl Güçlendirilir?

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kardesiz Blog Logo
DMCA.com Protection Status
Copyright © 2014 - 2024 Kardesiz Blog Designed