Lenfosit Yüksekliği Neden Olur? Lenfosit Düşüklüğü Neden Olur? Lenfosit değeri kaç olmalı? İle ilgili bilinmesi gereken bazı bilgiler yazımızda.
Lenfosit Yüksekliği Neden Olur? Lenfosit Düşüklüğü Neden Olur?
İnsanların kanında iki çeşit kan hücresi vardır. Bunlardan biri kana kırmızı rengini veren kırmızı kan hücreleridir. Diğeri de beyaz kan hücreleridir. Kırmızı kan hücreleri sayıca, beyaz kan hücrelerinden daha fazla olmaktadır. Kırmızı kan hücrelerinin asıl görevi vücuda oksijen taşımaktır. Yazımızın içeriğin de, siz değerli dostlarımız için lenfosit değeri kaç olmalı? ve lenfosit düşüklüğü neden olur? Soruları ile ilgili cevaplara ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz. Peki Lenfosit yüksekliği neden olur?
İnsan vücudun da 600 ila 700 civarındaki kırmızı kan hücresine, karşılık bir tane beyaz kan hücresi vardır. Beyaz kan hücrelerinin görevi, insanları hastalıklara karşı savunmaktadır. Bağışıklık sisteminin yapı taşlarından biri olan beyaz kan hücreleri, vücutta görülen bakteri, virüs veya antijenlere karşı mücadele vermektedir. Beyaz kan hücreleri alerjik reaksiyonları düzenler. Bağışıklık sisteminin zayıflaması, vücuttaki beyaz kan hücrelerinin azalmış olması anlamına gelmektedir. Beyaz kan hücreleri 10’da 2/4 arasındaki kısmı da lenfositlerden meydana gelmektedir. Yazımızın devamına giderek lenfosit düşüklüğü ve lenfosit yüksekliği ile ilgili daha fazla bilgilere ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz.
Lenfosit Değeri Kaç Olmalı?
Lenfosit Yüksekliği
Yetişkin kişiler de ölçüm sonucunun 4.800 mikro litreden fazla, lenfosit ölçümü lenfosit yüksekliği anlamına gelmektedir. Çocuklarda da 9.500 mikro litre üzerindeki bir değer, yüksek lenfosit miktarı anlamına gelmektedir. Hem yetişkinler de, hem de çocuklar da olan bu değerlerin daha yüksek veya daha düşük olması sağlık sorununa işaret etmektedir. Yetişkinler de lenfosit düşüklüğü 1000 mikro litrenin altında bir değer ölçülmelidir. Çocuklarda ise 3000 altındaki değer lenfosit düşüklüğü anlamına gelmektedir.
İnsan vücudun da yer alması gereken normal lenfosit sayısı, yaşa göre değişkenlik göstermektedir. Uygulanan testler de ölçüm birimi mikro litre olarak kullanılmaktadır. Yetişkin insan da mikro litre başına 4.500 ila 10.000 arasında beyaz kan hücresi bulunmaktadır. Yetişkinler için, normal beyaz kan hücresi aralığı toplam kan hacminin %1’i kadar olmalıdır. 2.500 mikro litre alt sınırı belirler iken, beyaz kan hücreleri için üst seviye 30.000 mikro litrenin üstüdür. Lenfosit değerlerin de bazı değişkenler vardır. Bunlar Cinsiyet, ırk vede alışkanlıklar bu değer üzerinde oldukça etkilidir. Yetişkin vede sağlıklı birey de her bir mikro litre kan da 1000 ila 4.800 mikro litre arası lenfosit değeri hücresi olmalıdır. Sağlıklı çocuklarda da, bir mikro litre kan da, bu değer 3.000 ila 9.500 gibi biraz daha yüksek olabilmektedir.
Kan değerlerinin ölçülmesinden sonra, ortaya çıkan yüksek veya düşük lenfosit değerlere rağmen hiçbir yakınmanız olmayabilir. Bu durum ise ağırlıklı olarak probleminizin bir enfeksiyondan veya olağan dışı etkilenmeden kaynaklandığını ortaya koymaktadır. Kısa süre sonra da değerler normale dönmektedir.
Lenfosit Düşük Ölçüldüğünde Neden Olan Rahatsızlıklar
– Şiddetli kombine immün yetmezlik sendromu vede wiskott-aldrich sendromu.
– Radyasyon vede kemoterapi tedavileri.
– Steroid kullanımı.
– İnsanlar arasında kelebek hastalığı ismiyle bilinen lupus gibi otoimmün rahatsızlığı.
– Nadir rastlanan bazı kalıtsal hastalıklar; Digeorge anomalisi, Ataksi telenjektazi.
– Tüberküloz, AIDS ve viral hepatit benzeri bulaşıcı hastalıklar.
– Hodgkin lenfoma benzeri kan hastalıkları.
– Yetersiz beslenme.
Lenfosit Yüksek Ölçüldüğünde Neden Olan Rahatsızlıklar
– HIV vede ADIS.
– Kronik lenfositlik lösemi.
– Lenfoma.
– Hepatit.
– Akut lenfositlik lösemi.
– Kan damarlarında iltihaplanma anlamına gelen vaskülit.
– İnsanlar arasında Akdeniz veya Malta Humması olarak da bilinen bruselloz.
– Toksoplazmoz.
– Boğmaca.
– Tüberküloz.
– Hipotiroid.
– Adenovirüs.
– Frengi.
– Grip.
– Kızamık, kabakulak vede öpücük hastalığı ve viral enfeksiyonlar.
Lenfosit testi; Kandaki lenfosit miktarını ölçmek adına farklı kan testleri uygulanabilir. Bunlar; Akım sitometrisi ve tam kan sayımıdır. Tam kan sayımı testiyle, kandaki kırmızı hücreler, beyaz hücreler, hemoglobin, trombositler vede homotokrit ölçülmektedir. Tam kan sayımına gitmeden önce aç olmanız lazım. Kandaki lenfosit miktarını ölçmekte tercih edilen diğer yöntem akış sitometrisi, daha detaylı testtir. Bu testte kandaki lenfositlerin çeşitleri, ortak kökten gelip gelmediği vede birbirinden farklı lenfositlerin miktarı ve miktarları ölçülmektedir.
Lenfosit Yüksekliği Neden Olur, lenfosit miktarının uzun süreler boyunca çok düşük veya çok yüksek seviyelerde olması, bu durum ağırlıklı olarak altta yatan bir sağlık durumuna işaret etmektedir. Bu durum da kendinizi iyi hissetmediğiniz de, en yakın sağlık kuruluşuna başvurmalısınız. Eğer ki sizin de lenfosit yüksekliği neden olur, yazımız hakkında sorularınız varsa, bize yorum bölümünden ya da sosyal ağlarımızdan sorabilirsiniz. Lenfosit yüksekliği neden olur, sayfamızı arkadaşlarınızın da bilgisi olması için onlarla paylaşarak, arkadaşlarınızı da lenfosit yüksekliği ve lenfosit düşüklüğü yazımızdan haberdar edebilirsiniz.
Bizleri facebook sayfamızdan takip edebilirsiniz. Facebook sayfamıza gitmek için TIKLA
Soru vede şikayetleriniz için bize yorum bölümünden yazabilirsiniz. Her türlü sorunlarınız için yardımcı olmaya çalışmaktayız.
Dikkatinizi çekebilecek diğer tavsiye bağlantımız; Zayıf Kaslar Nasıl Güçlendirilir?