Diyabetik Ayak Belirtileri Nelerdir?

Diyabetik Ayak Belirtileri Nelerdir? Diyabetik Ayak Nedir? Diyabetik Ayak Bakımı Nasıl Yapılır? İle ilgili bilmeniz gereken bazı bilgiler yazımızda.

Diyabetik Ayak Belirtileri Nelerdir? Diyabetik Ayak Nedir?

Diyabetik Ayak Belirtileri Nelerdir
Sayfa İçeriği: Diyabetik Ayak Belirtileri Nelerdir

Şeker hastalığı diğer adı ile diyabet halk arasında en çok rastlanan hastalıklardan biridir. Hastalığa sahip bireyler de birden fazla sonuç oluşturabilir. Yazımızın içeriğin de, siz değerli dostlarımız için diyabetik ayak bakımı nasıl yapılır? ve diyabetik ayak nedir? Soruları ile ilgili cevaplara ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz. Peki Diyabetik ayak belirtileri nelerdir?

Diyabetik ayak yani şeker hastası olan bireyin hastalığının uzun sürmesinden veya şeker seviyesinin kontrol altına alınmasının zorlaştığı durumlar da ayakta meydana gelen kronik yaralara denir. Bu durum da ayakta geçmeyen yara veya enfeksiyon oluşabilmektedir. Tedavinin iyi olmaması durumun da hastanın ayağını veya komple bacağını kaybetmesi de mümkün olabilir. Diyabetik ayak ampütasyonu sıkça yaşanan sonuçlar arasındadır. Gelişen teknoloji yeni tedavi teknikleri vede üretilen yeni ilaçlar ile artık kan vede şeker düzeyi eskiye oranla daha kontrol edilebilir. Bu sayede şeker hastalığının yani diyabetin ölümle sonuçlanan komplikasyonlarına daha da az rastlanılır. Her 5 diyabet hastasının 1 tanesi hastanelere ayak probleminden dolayı gelmektedir. Her 10 diyabet hastasının 7 tanesinde de ayak problemi görülmekte vede diyabet ayak yaraları meydana gelmektedir. Yazımızın devamına giderek diyabetik ayak belirtileri ile ilgili daha fazla bilgilere ulaşabilir vede öğrenebilirsiniz.

Diyabetik Ayak Nedir?

Diyabetik Ayak Belirtileri

Zamanla oluşan hastalığa diyabetik ayak denir. Çok kısa süre zarfında yayılmadığı için, başlangıçta anlaşılması da zordur. Bu nedenle diyabetik ayak belirtileri hissedildiğinde veya görülmeye başlandığında uzman hekimle görüşülmesi önemlidir. Diyabet hastasının kanındaki şekerin uzun zaman düzenli vede kontrollü olmaması, hastanın ayağındaki kılcal damarların yapısında bozulmalar oluşturur. Bu damarlar da tıkanmalar vede daralmalar meydana gelince, kaslara yeterli kan gitmez vede kişi yürüme esnasında bacaklarında veya ayaklarında ağrılar hissetmeye başlamaktadır. Ayakta meydana gelen bu ağrılar zamanla artarak, şeker hastası bir kişinin yürümesini engeller. Kötü hijyen koşulları da diyabet ayak yaralarını tetikler. Diyabetik ayak enfeksiyonu yaşamamak için, temizliğe ve hijyene dikkat edilmelidir.

Şeker hastaları yani diyabet hastaları ayakta çıkan yaralar yüzünden yaşamları boyunca olumsuz olarak etikelnir. Normal insanın yaşadığı vede kısa sürede atlattığı ayak sorunlarını, mesela tırnak batmasını, diyabet hastası bir kişi çok zor şartlar altında yaşamak zorunda kalır. Bu yaralar diyabetik ayak ülseri yaratabilir. Diyabetik hastalar ayağında yanma, his kaybı, terleme, kuruluk, uyuşukluk veya çatlama gibi belirtiler gördüğün de nöropati veya vaskülopati olduğundan şüphelenmeli vede diyabetik ayak yarası tamamen oluşmadan hekime danışarak gerekli önlemleri almalıdır.

Şeker hastalığı, yüzünden hastanın ayaklarında yer alan sinirler tahrip olur veya komple zarar görmektedir. Hastanın ayağında hissizlik oluşur, bundan dolayı da duyu kaybı meydana gelir, yaralar bile hissedilmez. Şeker hastalarının ayaklarında şekil bozuklukları meydana gelmektedir. Bu bozukluklar hastanın ayağının daha kolay yaralanmasına neden olur. Nöropatiden dolayı diyabetik ayak derisi kurur vede yırtılmalar, çatlamalar meydana gelir.

Diyabetik Ayak Hastalığı Neden Olur?

Diyabetik ayak hastalığının meydana gelmesinde bir çok sebep vardır. Sinirsel vede damar hastalıkları diyabetik ayak hastalığını tetikler. Şeker hastalığının kontrol edilmemesi, hastanın sigara içmesi, ayakkabı seçimindeki hatalar, tırnak sorunları, obezite, yaşın ilerlemiş olması vede hijyen sorunları diyabetik ayak hastalığında neden olan faktörlerden bazılarıdır.

Diyabetikayaklara öncelik ile kan dolaşımını güçlendirmek için, kan şekeri düzeyini normal seviyelere getirmeye çalışılmalıdır. Kan dolaşımını artırmak için, ayak bileği egzersizleri yapılmalı. Diyabetik ayağa en önemli şey kan seviyesini normal seviye de tutmaktır. Bu durum da diyabetik ayak hastalığının ilerleme riski azalacak vede diyabetik ayak tedavisine destek olacaktır.

Diyabetik Ayak Bakımı

Diyabet hastalarının ayaklarındaki kuruluktan dolayı meydana gelen yaralardan vede çatlaklardan mikroplar girmektedir. Bütün ayakta kolay şekilde ciddi oranda enfeksiyon meydana getirirler. Hastaların ayaklarında terleme oluşması da yaraların gelişimine katkıda bulunur. Bundan dolayı da hasta kişi ayaklarını düzenli olarak sıcak su vede sabun ile yıkamalı daha sonra kurutmalıdır. Çatlakları önlemek için, hekiminize danışarak alabileceğiniz nemlendirici kremi ayaklarınıza sürebilirsiniz. Diyabetik ayak bakımına dikkat edilmesi gereken en önemli kurallardan biri de parmak aralarının kuru olmasıdır.

Kremle veya yıkadıktan sonra ıslak kalması, bu bölgede kolayca mantar oluşturabilir. Bu mantarlar ileri derecede diyabetik ayak yarası yaratır. Ayak tırnaklarının bakımıda oldukça önemlidir. Diyabetik ayak tırnakları düzenli olarak, et hizasında kesilmelidir. Tırnaklar hiçbir zaman uzatılmamalıdır. Tırnak batması gibi kötü sonuçlardan kaçınmak için, tırnakları etten ayırmamalı, düz biçimde kesilmelidir. Diyabetik hastaların ayak bakımı için dikkat etmeleri gereken en önemli konulardandır.

Diyabetik Ayak Belirtileri Nelerdir, ayaklar kesinlik ile uzun süre suda bekletilmemelidir. Sıcak suda da yıkanmamalıdır. Ayaklar ıslak yer kalmayacak biçimde pamuklu havlu yardımı ile kurutulmalıdır. Eklem sertliğini önlemek için, ayaklara masaj yapılmalıdır. Eğer sizin de diyabetik ayak belirtileri nelerdir, yazımız hakkında sorularınız varsa, bize yorum bölümünden ya da sosyal ağlarımızdan sorabilirsiniz. Diyabetik ayak belirtileri nelerdir, sayfamızı arkadaşlarınızın da bilgisi olması için onlarla paylaşarak, arkadaşlarınızı da diyabetik ayak belirtileri yazımızdan haberdar edebilirsiniz.

Bizleri facebook sayfamızdan takip edebilirsiniz. Facebook sayfamıza gitmek için TIKLA

Soru vede şikayetleriniz için bize yorum bölümünden yazabilirsiniz. Her türlü sorunlarınız için yardımcı olmaya çalışmaktayız.

Dikkatinizi çekebilecek diğer tavsiye bağlantımız; Metabolizma Hastalıkları Nedir?

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kardesiz Blog Logo
DMCA.com Protection Status
Copyright © 2014 - 2024 Kardesiz Blog Designed