Gül Hastalığı Belirtileri Nelerdir? Gül Hastalığı Neden Olur? Gül hastalığı nasıl tedavi edilir? İle ilgili bilinmesi gereken bazı bilgiler yazımızda.
Gül Hastalığı Belirtileri Nelerdir? Gül Hastalığı Neden Olur?
Yüz kısmında kızarıklık vede kırmızı sivilcelere neden olan, cilt sorununa gül hastalığı denir. İleri dönemlerin de göğüs vede sırt kısımlarında da yayılım gösterebilir. Özellikle de açık tenli kişiler de rastlanan gül hastalığı, cilt hastalığıdır. Yazımızın içeriğin de, siz değerli dostlarımız için gül hastalığı nasıl tedavi edilir? ve gül hastalığı neden olur? Soruları ile ilgili cevapları ayrıntılı olarak bulabilir vede öğrenebilirsiniz. Peki Gül hastalığı belirtileri nelerdir?
Gül hastalığı daha çok kadınlar da görülür. Genellik ile orta ve ileri yaştaki bireyleri etkilemektedir. Gül hastalığı, yüz kısmında vede vücutta kızarıklığa neden olur iken, aynı zamanda kan damarlarının daha belirgin hale gelmesine neden olmaktadır. Genellik ile yüz kısmında meydana geldiği için, estetik olarak da kötü görünüme neden olmaktadır. Güneşin zararlı etkileri, çevresel kirlilik, stres vede soğuk havalar da gül hastalığının görülme sıklığı vede seyri üzerinde etkili olmaktadır. Gül hastalığı, özellikle bahar aylarında etkilidir. Karın vede yüz kısmında pembemsi lekeler vede gül şeklinde kendini belli ediyor. Bu leke sonrasında o bölge de, ciltte kepeklenme vede daha küçük lekeler ortaya çıkmaktadır. Bulaşma özelliği yoktur. Gül hastalığı genellikle tedavi edilmektedir. Yazımızın devamına giderek gül hastalığı belirtileri ile ilgili ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz.
Gül Hastalığı Neden Olur?
Gül Hastalığı Belirtileri
– Yüz de şişme. (Ödem)
– Yanma veya acı.
– Cilt rengin de değişiklik.
– Cilt kalınlaşması.
– Damarlar da belirginleşme.
– Kuru bir cilt.
– Burundaki yağ kanallarının genişleme sonucu, burnun büyüyüp şekil değiştirmesi.
– Boyun, kafa derisi, göğüs ya da kulaklar dahil ciltte meydana gelen döküntüler belirtiler arasında bulunmaktadır.
Gül hastalığının belirtileri, kişiden kişiye büyük ölçü de değişiklik göstermektedir. Gül hastalığı olan bir kişinin vücudun da ya da yüz bölgesin de güneş yanığına benzer kızarıklık oluşabilir. Bazen meydana gelen şişlikler sivilceye benzeyebilir, yanma ya da batma olabilmektedir. Gül hastalığı nedenleri tam olarak bilinmiyor. Yalnız hastalığa neden olabilecek bazı durumlar olduğu da düşünülmektedir. Cilt akarları, mantarlar, psikolojik faktörler ya da cilt altındaki bağ dokusunun bozulmasından da kaynaklanabilir. Bunların dışında diğer nedenler;
– Maytlar,
– Egzersiz,
– Stres,
– Makyaj malzemeleri,
– Aşırı sıcaklık,
– Alkol tüketimi,
– Güneş ışığı ya da rüzgar,
– Baharatlı yiyecekler,
– Sıcak içecekler.
Gül hastalığ tanısı için özel test bulunmamaktadır. Doktorunuz fizik muayene sırasında lezyonları inceleyerek tanı koymaktadır. Yalnız gül hastalığı ile benzer belirtilere sahip olan sedef hastalığı, sivilce, egzama ya da lupus gibi diğer hastalıkları elemek için bazı kan testleri yapılmaktadır.
Gül Hastalığı Tedavisi Var Mı?
Gül hastalığın da tedavi teknikleri değişkendir. Çünkü belirti vede semptomları kişiden kişiye değişmektedir. Tedavinin süresi belirtilerin türüne vede ciddiyetine bağlıdır. Gül hastalığının tedavi teknikleri arasında cerrahi yöntemler, ilaçlar vede lazer tedavileri vardır. Bunların haricinde, hastalık ataklarını tetikleyen unsurların tespit edilerek bunlardan kaçınılması da tedavinin önemli parçasıdır. Yüz de kızarık ile seyreden gül hastalığı, toplum da olukça sık görülmektedir. Sıcaklık, güneş vede beslenme bu hastalık için son derece önem taşımaktadır. Sistematik tedavisin de, başlıca kremler vede ağızdan alınan ilaçlar tercih edilir. Gül hastalığı olan kişiler, tahriş edici ürünlerden vede alkol barındıran toniklerdne uzak durmalıdır. Metronizdazol barındıran krem vede jeller fayda sağlamaktadır. Azeleik asitli kremler de akne, gül hastalığına faydalıdır. Topikal kortizonlu krem kullanımından mutlaka kaçınılmalıdır. Başlangıçta iyi gelse de, zaman içinde alışkanlık yapar vede gül hastalığını şiddetlendirir. Çok özel durumlar da doktor kontrolünde kısa süreli kullanılabilir.
İlaç tedavilerinin yanı sıra, kılcal damarların yoğun olduğu evrede, bazı ışık sistemleri vede lazerler uygulanabilir. Yüze mezoterapi uygulanarak cilde nem sağlanır vede damar cidarlarının da kuvvetlendirilmesiyle kılcal damarların çatlaması engellenir. Genç hastalar da bir kaç seansta bile belirgin düzelme olmaktadır. 1 ila 2 ay da bir, 3 seans tavsiye edilmektedir.
Gül Hastalığı Belirtileri Nelerdir, gül hastalığı şiddetine göre haftlar sürebilir. Etkenlerin ortadan kalkması ile birlikte iyileşme süresi hızlanmaktadır. 4 ila 6 hafta arasında etkileri tamamen kaybolmaktadır. Eğer ki sizin de gül hastalığı belirtileri nelerdir, yazımız hakkında sorularınız varsa, bize yorum bölümünden ya da sosyal ağlarımızdan sorabilirsiniz. Gül hastalığı belirtileri nelerdir, sayfamızı arkadaşlarınızın da bilgisi olması için onlarla paylaşarak, arkadaşlarınızı da gül hastalığı belirtileri yazımızdan haberdar edebilirsiniz.
Bizleri facebook sayfamızdan takip edebilirsiniz. Facebook sayfamıza gitmek için TIKLA
Soru vede şikayetleriniz için bize yorum bölümünden yazabilirsiniz. Her türlü sorunlarınız için yardımcı olmaya çalışmaktayız.
Dikkatinizi çekebilecek diğer tavsiye bağlantımız; Yatak Yarası Nasıl Başlar?