Hyoid Sendromu Nedir?

Hyoid Sendromu Nedir? Hyoid Kemiği Nasıl Kırılır? Hyoid Sendromu Belirtileri Nelerdir? İle ilgili bilinmesi gereken bazı bilgilere ulaşabilirsiniz.

Hyoid Sendromu Nedir? Hyoid Kemiği Nasıl Kırılır?

Hyoid Sendromu Nedir
Sayfa İçeriği: Hyoid Sendromu Nedir

Stilohyoid ligamanın, hyoid kemiğe tutunduğu kısımdaki kireçlenme vede iltihap nedeni ile hyoid sendromu meydana gelir. Yazımızın içeriğin de, siz değerli dostlarımız için hyoid sendromu belirtileri nelerdir? ve hyoid sendromu tanısı ile ilgili soruların cevaplarına ayrıntılı olarak ulaşabilir vede öğrenebilirsiniz. Peki Hyoid sendromu nedir?

Kafatasını oluşturan kemiklerden, temporal kemikte kulak deliğinin biraz aşağısında, stiloid proses çıkıntısı yer almaktadır. Bu çıkıntıdan başlayan stilohyoid ligaman aşağıya vede öne doğru uzanarak hyoid kemiğine tutunmaktadır. Hyoid kemiği boynun ortasında, çene ile gırtlak kıkırdağı arasında yer alan at nalı biçiminde küçük kemiktir. Diğer kemiklerden ayrılan özelliği, başka bir kemik ile doğrudan eklem yapmaz. Yutma vede dil hareketleri ile ilgili kaslar için tutunma noktasıdır. Hyoid sendromun da stilohyoid ligaman hyoid kemiğe tutunduğu kısımda kireçlenir vede iltihaplanır. Hyoid kemiğe tutunan kasların, tendiniti bu ağrılı soruna katkıda bulunur. Yaygın iskelet hiperostozisi olarak bilinen hastalıkta hyoid sendromu gelişme riski artmaktadır. Eagle sendromu stiloid çıkıntının uzaması vede stilohyoid ligamanın kalsifikasyonu ile karakterize, kulağa yayılan boğaz vede boyun ağrısı yapan hyoid sendromuna benzer hastalıktır. Yazımızın devamına giderek hyoid sendromu tanısı ve belirtileri ile ilgili daha fazla bilgilere ulaşabilirsiniz.

Hyoid Sendromu Tanısı Nasıl Konur?

Hyoid Sendromu Belirtileri

Hyoid sendromu ağrısı batma vede keskin biçimde hissedilir. Boyun, çene hareketleri vede yutma sırasında ağrı meydana gelebilir. Çene kemiğinin arka köşesi altından başlar vede boynun ön dış tarafına yayılmaktadır. Sıklıkla aynı taraf kulağa da vurur. Bazı bireyler boğazına, bir şey takılmış gibi hisseder. Stilohyoid ligamanın, hyoid kemiğe yapıştığı yere lokal anestzik vede steroid enjeksiyonu, hem tanı hemde tedavi amacı ile uygulanabilir.

Hyoid sendromu için henüz spesifik test bulunmamaktadır. Boynun direkt grafisi, bilgisayarlı tomografisi ya da manyetik rezonans görüntülemesi ile stilohyoid ligamanıun hyoid kemiğe tutunduğu yerde, kalsifikasyon izlenebilmektedir. Belirtilerin vede buluguların bulunduğu hastalar da, kalsifikasyonun görülmesi hyoid sendromunu güçlü biçimde destekler. Romatizmal hastalık ya da temporal arteritten şüpheleniliyor ise, tam kan sayımı, eritrosit sedimentasyon hızı vede antinükleer antikor tetkikleri de yapılabilir. Stilohyoid ligamanın hyoid kemiğe tutunduğu yere, az miktarda lokal anestezik enjekte ederek, bu bölgenin ağrı kaynağı olup olmadığına bakılır. Eğer yutmu güçlüğü varsa, yemek borusu endoskopik olarak incelenir. Tümör ya da reflünün yol açtığı kanal daralması da söz konusu olabilmektedir.

Hyoid sendromun da tedavi ağrının stilohyoid ligamanın hyoid kemiğe tutunduğu yere lokal anestezik vede steroid enjeksiyonu uygulanarak tedavi edilir. Bu kısımda önemli damar vede sinirler yer aldığından, enjeksiyon boyun anatomisine hakim tecrübeli doktor tarafından uygulanmalıdır. Hafif vakalar da non-steroid anti-inflamatuar ilaçlar da verilebilir. Antidepresan grubundan ilaçlar ilişkili uyku bozukluğu vede miyofasiyal ağrı sendromu şikayetlerinin kontrol altına alınmasına destek vermektedir.

Hyoid Sendromu Nedir, Hyoid kemik, erkekler de adem elması olarak bilinen gırtlak çıkıntısının hemen yanında yer alan bu kemik, otopsi raporlarında kırık olarak belirlendiğinde, bu kırığın boynun sıkılması yolu ile meydana geldiği belirtilmektedir. Eğer ki sizin de hyoid sendromu nedir, yazımız hakkında sorularınız varsa, bize yorum bölümünden ya da sosyal ağlarımızdan sorabilirsiniz. Hyoid sendromu nedir, sayfamızı arkadaşlarınızın da bilgisi olması için onlarla paylaşarak, arkadaşlarınızı da hyoid sendromu belirtileri ve tanısı yazımızdan haberdar edebilirsiniz.

Bizleri facebook sayfamızdan takip edebilirsiniz. Facebook sayfamıza gitmek için TIKLA

Soru vede şikayetleriniz için bize yorum bölümünden yazabilirsiniz. Her türlü sorunlarınız için yardımcı olmaya çalışmaktayız.

Dikkatinizi çekebilecek diğer tavsiye bağlantımız; Kediler Ne İle Beslenir?

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kardesiz Blog Logo
DMCA.com Protection Status
Copyright © 2014 - 2024 Kardesiz Blog Designed