Rota Virüsü Belirtileri Nelerdir?

Rota Virüsü Belirtileri Nelerdir? Rota Virüsü Nasıl Bulaşır? Rota virüsü nasıl tedavi edilir? Hakkında merak ettiğiniz, bazı bilgiler yazımızda.

Rota Virüsü Belirtileri Nelerdir? Rota Virüsü Nasıl Bulaşır?

Rota Virüsü Belirtileri Nelerdir
Sayfa İçeriği: Rota Virüsü Belirtileri Nelerdir

Bağırsak enfeksiyonuna vede ishale neden olan vede çok yüksek bulaşıcılık oranına sahip olan rota virüsü, dünya genelinde görülmektedir. Virüs bebekler de vede çocuklar da ishal başlangıcının ilk sırada gelen nedeni olmaktadır. Yazımızın içeriğin de, siz değerli dostlarımız için rota virüsü nasıl tedavi edilir? ve rota virüsü nasıl bulaşır? Soruları ile ilgili cevaplara ayrıntılı olarak ulaşabilir vede öğrenebilirsiniz. Peki Rota virüsü belirtileri nelerdir?

Rota virüsü nerede ise her yerde bulunur vede hemen hemen her çocuğa 3 ila 5 yaşına kadar bulaşır. 2003 yılında, 5 yaşın altındaki çocuklarda küresel çap da 114 milyon rota virüsü enfeksiyonu vakası görülmüştür. Bu vakaların 24 milyonu ise ayakta tedavi edildi. 3 milyon vaka hastanede yatarak tedavi edildi. Bir başka çalışmalara göre ise rota virüsü dünya çapında 5 yaşın altındaki çocuklarda yıllık 214.000’den fazla ölüme neden olmuştur. İshal nedeni ile hastaneye yatırılan çocuklar arasında, rota virüsü enfeksiyonu yaygınlığı, dünya çapında benzer oranlar da olsa da rota virüsü enfeksiyonu ölümle sonuçlanan vakaların %90’ından fazlası düşük gelirli ülkeler de rastlanmıştır. Bu ülkeler de sağlık hizmetlerine sınırlı erişim zorluğu gibi, faktörlerin yanı sıra modern hidrasyon tedavilerine kolay ulaşım olmaması vede yine bu ülkeler de malnütrisyon, yani açlık vede kıtlık gibi şartların daha yaygın olmasının ölüm oranlarını arttırdığı düşünülmektedir. Yazımızın devamına giderek rota virüsü nasıl tedavi edilir, ile ilgili daha fazla bilgilere ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz.

Rota Virüsü Nasıl Bulaşır?

Rota Virüsü Belirtileri

Rota virüsü enfeksiyonu, genellik ile virüse maruz kaldıktan sonraki 2 gün içinde ilk belirtilerini vermeye başlar. İlk belirtiler ateş vede kusmadır. Bunu 3 ila 8 gün devam eden sulu ishal izlemektedir. Bu esnada ise vücut büyük oranda su kaybına uğramaktadır. Enfeksiyonun karın ağrısına neden olduğu vakalar, yaygın olarak rastlanmıştır. Rota virüsü, sıklık ile gösterdiği belirtilere vede yapılan fizik muayeneye göre teşhis edilmektedir. Tanıyı doğrulamak için ise, bir dışkı örneğinin laboratuvar da analiz edilmesi lazım. Çocuklarda vede yetişkinlerde rota virüsü enfeksiyonu farklı seyredebilmektedir.

Çocuklar da rastlanılan rota virüsü belirtileri arasında, 24 saatten uzun süreli ishal durumu, katran gibi dışkı, sık sık kusma, dışkıda kan ya da irin bulunması, 40 dereceden yüksek ateş, huzursuzluk veya ağrılı durum, ağız kuruluğu varsa, özellik ile bebeklerde gözyaşı olmadan ağlama, az idrara çıkma ya da hiç idrara çıkmama, olağan dışı uykululuk ya da çevreye tepki vermeme dahil olmak üzere dehidrasyon semptomları bulunmaktadır. Çocuklar da kaka rengi siyahlığı, rota virüsünün belirtilerindendir. Bu durumlar da acilen çocuk doktoruna başvurulması lazım. Başka bir tıbbi sorunu olmayan yetişkinler de rota virüsü enfeksiyonu, sadece hafif belirti vede semptomlara neden olabilmektedir. Hiçbir belirti ortaya çıkmayabilir. Yetişkinler de rastlanan rota virüsü belirtileri arasında, 24 saatten uzun süre vücutta içilen sıvıların tutulmaması, iki günden daha uzun süre devam eden ishal, kusma, bağırsak hareketlerinde kan ya da 39.5 dereceden yüksek ateş, aşırı susuzluk, ağız kuruluğu, az idrara çıkma ya da az idrar yapma, şiddetli halsizlik, ayakta baş dönmesi ya da baş dönmesi bulunmaktadır. Bu durumlar da acilen doktora başvurulması lazım. Rota virüsüne dayalı, bağırsak enfeksiyonu esnasında çok nadir vakalarda bağırsağın, bir bölümü kendi üzerine katlanabilir vede bu hayatı tehdit eden bir bağırsak tıkanmasına neden olur.

Rota Virüsü Nasıl Tedavi Edilir?

Rota virüsü enfeksiyonu için, spesifik tedavi bulunmamaktadır. Antibiyotik ya da antiviraller rota virüsü enfeksiyonuna yardımcı olmaz. Genellik ile enfeksiyon 3 ila 7 gün içinde kendiliğinden iyileşir. Bebekler de rota virüsüne bağlı enfeksiyon görüldü ise, doktora başvurduktan sonra, onun önerileri üzerine sıvı verilebilir. Bebek emzirilerek besleniyor ise, emzirilmeye istediği kadar uzun süre devam etmesine izin vermek lazım. Eğer bebek formül ile besleniyor ise, yine doktor önerisi üzerine az miktarda oral rehidrasyon sıvısı ya da normal formül verilmeli ve bebek formülü fazladan sulandırılmamalı.

Daha büyük çocuklar dinlenmemelidir. Tam tahıllı ekmek ya da krakerler, yağsız et, yoğurt, meyve vede sebze gibi ilave şeker barındırmayan yumuşak yiyecekler verilmelidir. Oral rehidrasyon sıvısı dahil olmak üzere bol miktar da sıvı tüketimi oldukça önemlidir. Rota virüsü kaynaklı, enfeksiyon sürecinde gazlı içeceklerden, elma suyundan, yoğurt dışındaki süt ürünlerinden vede ishali daha da ağırlaştırabilecek kötüleştirebilen şekerli yiyeceklerden mutlaka kaçınılmalıdır. Alkol, kafein vede ikinci el nikotin tüketimi dahil olmak üzere mideyi tahriş edebilecek, her türlü maddeden uzak durulmalıdır. Su kaybı, yani dehidrason, rota virüsü kaynaklı bağırsak enfeksiyonunun ciddi komplikasyonudur. Rota virüsünden kaynaklanan bağırsak enfeksiyonu normal şartlar altında, sıvı alımının artırılması ile evde tedavi edilebilmektedir. Bazı vakalar da rastlanan şiddetli dehidrasyon, yani su kaybı da hastanede intravenöz sıvı alımını gerektirebilir. Eğer ishal bir kaç günden fazla sürer ise, kayıp sıvı vede minerallerin yenilenmesi için doktor önerisi için oral rehidrasyon sıvısı tercih edilebilir.

Rota Virüsü Kimlerden Bulaşır?

Rota virüsü enfekte olan bireyin dışkısında, ilk belirtilerin ortaya çıkmasından bir kaç gün önce vede semptomlar azaldıktan sonrasında da 10 güne kadar bulunmaktadır. Virüs, bu süre zarfında enfekte olmuş kişinin semptomları olmasa bile, elden ağza temas yolu ile kolayca başkalarına bulaşabilir. Eğer bir kişide rota virüsü var ise vede tuvaleti kullandıktan sonra ellerini yıkamıyor ise veya bir çocuğun rota virüsü varsa, mesela; bezini değiştirdikten ya da tuvaleti kullanmasına yardımcı olduktan her ikisinin de elleri yıkanmadı ise virüs hazırlanan besinler, mutfak eşyaları, oyuncaklar, kapı kulpları, kitaplar, uzaktan kumandalar, gözlükler ya da kıyafetler gibi dokunulan hemen her şeye bulaşabilir.

Başka bir kişi, bireyin yıkanmamış ellerine ya da kontamine bir nesneye dokunur ise vede daha sonra kendi ağzına dokunur ise enfekte olur. Enfekte olmuş yüzeyler, dezenfekte edilmez ise virüs haftalarca bulaşıcı olabilir. Rota virüsünün farklı alt türleri olmasından dolayı, aşı olma durumunda bile enfekte olmak mümkün. Yalnız aşı sonrası enfeksiyonlar ya da tekrarlayan enfeksiyonlar daha az şiddetli rastlanır.

Rota Virüsü Belirtileri Nelerdir, rota virüsünden korunmak için, hemen hemen bütün viral hastalıklar da olduğu gibi düzenli olarak elleri yıkamak, iyi hijyen alışkanlıkları uygulamak rota virüsüne karşı alınabilecek en önemli korunma yollarındandır. Yalnız rota virüsü enfeksiyonunu önlemenin en etkili yolu da rota virüsü aşısı olmaktadır. Eğer ki sizin de rota virüsü belirtileri nelerdir, yazımız hakkında sorularınız varsa, bize yorum bölümünden ya da sosyal ağlarımızdan sorabilirsiniz. Rota virüsü belirtileri nelerdir, sayfamızı arkadaşlarınızın da bilgisi olması için onlarla paylaşarak, arkadaşlarınızı da rota virüsü belirtileri yazımızdan haberdar edebilirsiniz.

Bizleri facebook sayfamızdan takip edebilirsiniz. Facebook sayfamıza gitmek için TIKLA

Soru vede şikayetleriniz için bize yorum bölümünden yazabilirsiniz. Her türlü sorunlarınız için yardımcı olmaya çalışmaktayız.

Dikkatinizi çekebilecek diğer tavsiye bağlantımız; Finans Bölümü Mezunları Ne İş Yapar?

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kardesiz Blog Logo
DMCA.com Protection Status
Copyright © 2014 - 2024 Kardesiz Blog Designed