Bakla Nasıl Muhafaza Edilir?

Bakla Nasıl Muhafaza Edilir? Bakla Bozulur Mu? Bakla Nasıl Saklanır? Hakkında merak ettiğiniz, tüm bilgilere yazımızdan ulaşabilirsiniz.

Bakla Nasıl Muhafaza Edilir? Bakla Bozulur Mu? Bakla Nasıl Saklanır?

Bakla Nasıl Muhafaza Edilir
Sayfa İçeriği: Bakla Nasıl Muhafaza Edilir

Mayıs ayının sonlarına doğru, baklanın da mevsimi bitmektedir. Bu nedenle lezzeti yaz aylarına hatta, kış aylarına taşımak isteyenler için yazımızın içeriğinden, siz değerli dostlarımız için bakla nasıl saklanır? ve bakla kaç günde bozulur? Soruları ile ilgili cevaplara ayrıntılı olarak ulaşabilir vede öğrenebilirsiniz. Peki Bakla nasıl muhafaza edilir?

Soğan, patates vede sarımsak gibi sebzeler hariç nerede ise tüm sebzeleri buzdolabında saklamak lazım. Bakla ise buzdolabın da en az 3 ila 4 gün tazeliğini korumaktadır. Baklayı buzdolabına koyarken yıkamayın. Genellik ile tavsiye edilen buzdolabı poşetine koyup hava alması için, üzerine bir kaç delik açarak buzdolabının sebzelik bölümünde muhafaza edilebilir. Bu yöntem ile bakla 1 hafta boyunca bozulmadan kalabilir. Eğer baklayı kabuğundan ayırdığınız da, kabuklu haline göre dayanma süresi de uzamaktadır. Taze iç baklayı, buzdolabında hava almayacak biçimde saklamak, 1 aya kadar tazeliğini koruyacaktır. Çiğ bakla yani iç baklayı derin dondurucu da dondurup muhafaza edilebilirsiniz. Bunun için baya yöntem vardır. En çok tercih edilen yöntem ise 10 dakika kaynar suda haşlayıp, dondurma, buharda haşlayıp dondurma vede direk çiğ olarak dondurma tekniğidir. 3 dakika kaynar suda bekletme, kaynar sudan alıp 3 dakika buzlu suda bekletme tekniği de önerilmektedir. Baklayı bu biçimde şoklayarak dondurabilirsiniz. Bu yöntemler ile dondurduğunuz bakla, derin dondurucuda 1 yıl bozulmadan kalabilmektedir. Yalnız şunu unutmayın baklayı ne kadar erken tüketirseniz, o kadar lezzetli olur. Yazımızın devamına giderek bakla nasıl muhafaza edilir, ile ilgili daha fazla bilgilere ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz.

Bakla Nasıl Saklanır?

Bakla Kaç Günde Bozulur?

Kuru bakla satın alındığın da temizlenmesi vede ayıklanması lazım. Alırken rengine dikkat edilmelidir. Koyu kahve tonunda olan baklalardan, mutlaka uzak durun. Çok koyu tonda olan kuru baklalar, bayatlamaya yakındır. Kuru baklalar, biraz daha sert yapıya sahip olurlar ve ön haşlama işlemi uygulamanız lazım. Ön haşlama temizlenmesini kolaylaştırır vede pişme süresini yarıya indirir. Bunun için ise öncelik ile derin tencere içine kuru baklaları koyun vede üzerini geçecek kadar su ilave edin. 1 yemek kaşığı karbonatı da suya karıştırın vede 2 saat kadar baklaları dinlendirin. Dinlenme süresi bittiğin de, baklanın suyunu değiştirin vede yine aynı miktarda su ilave edin. Tencerenin altını orta ateşte açın vede baklalar yumuşak kıvama gelene kadar pişirin. Pişirme işlemi bittiğin de, baklaları soğuk sudan geçirin ve süzün. Dışında yer alan kabuğu eliniz ile kolayca çıkartın. Bunu yapmak için baş parmağınız vede işaret parmağınız arasına baklayı alın vede kabuğu kaydırın. Bu sayede kabuk hemen çıkacaktır.

Baklanın bir çok faydası da bulunmaktadır. Bunlardan bazıları kilo vermeye yardımcı olur. Böbrekleri çalıştırır ve sağlıklı doğum sağlar. Doğumdaki kusurları da önlemektedir. Parkinson semptomlarını hafifletir. Osteoporozu önlemeye yardımcı olur. Bağışıklık sistemini güçlendirir ve kan şekerinin düzene girmesine yardım eder. Hazmı kolaylaştırır ve idrar yollarını temizler. Favizm hastası olmayanlar da, anemiyi önler. Bakla ezmesi tüylerin zayıflamasına vede dökülmesine yardımcı olmaktadır. Baklanın faydaları saymakla bitmez. Bu yüzden düzenli olarak bakla tüketmek, bazı hastalıklara da iyi gelmektedir.

Aşırı Bakla Tüketmek Zehirler Mi?

Bakla zehirlenmesi, kişiler de bir tür genetik hastalığa sahip olan bireyler de rastlanmaktadır. Vücuttaki bir enzimin eksikliği nedeni ile bakla zehirlenmesi olabilir. En çok 1 vede 5 yaş arası erkek çocuklarında yaygındır. Halk arasındaki bakla zehirlenmesinin ismi de tıp da favizm olarak geçmektedir. Bu hastalığın doğmasına neden, genetik yollar ile geçen bir enzim eksikliği veya yetersizlik olarak görülmektedir. G6PD olarak bilinen, Glikoz 6 fosfat denidrogenoz ismindeki enzim, kan hücreleri için oldukça önemli koruyucudur. Bu enzimin eksikliği veya yetersiz olması, bir tetikleme ile birlikte kan hücrelerinin parçalanmasına yol açmaktadır.

Tetikleme olmasa bile, genetik yollar ile enzim eksikliği olan bebeklerde etkilidir. Yeni doğan bebeklerdeki sarılığın başlıca nedeni de, bu enzim eksikliğindendir. Enzim eksikliğini tetikleyip, kansızlığa neden olan tetikçilerin başında da bakla gelmektedir.

Bakla Nasıl Muhafaza Edilir, bakla emzim eksikliği hastalarında fazla tüketim, ani kansızlığa neden olur. Emzim eksikliği hastalığından dolayı, emziren annelerin vede bebeklerin 2 yaşına kadar bakla tüketmesi önerilmemektedir. Eğer ki sizin de bakla nasıl muhafaza edilir, yazımız hakkında sorularınız varsa, bize yorum bölümünden ya da sosyal ağlarımızdan sorabilirsiniz. Bakla nasıl muhafaza edilir, sayfamızı arkadaşlarınızın da bilgisi olması için onlarla paylaşarak, arkadaşlarınızı da bakla nasıl muhafaza edilir, yazımızdan haberdar edebilirsiniz.

Bizleri facebook sayfamızdan takip edebilirsiniz. Facebook sayfamıza gitmek için TIKLA

Soru vede şikayetleriniz için bize yorum bölümünden yazabilirsiniz. Her türlü sorunlarınız için yardımcı olmaya çalışmaktayız.

Dikkatinizi çekebilecek diğer tavsiye bağlantımız; Vegan Peyniri Bozulur Mu?

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kardesiz Blog Logo
DMCA.com Protection Status
Copyright © 2014 - 2024 Kardesiz Blog Designed