Tavşanların Fiziksel Özellikleri Nelerdir?

Tavşanların Fiziksel Özellikleri Nelerdir? Tavşanların Tarihçesi Nedir? Tavşan nasıl evcilleştirilir? İle ilgili bilinmesi gereken bazı bilgiler yazımızda.

Tavşanların Fiziksel Özellikleri Nelerdir? Tavşanların Tarihçesi Nedir?

Tavşanların Fiziksel Özellikleri Nelerdir
Sayfa İçeriği: Tavşanların Fiziksel Özellikleri Nelerdir

Tavşanlar hem doğa da, hem de evde yaşayabilir. Tavşanların evcilleştirilmesi ise belirli tür olan Avrupa tavşanı ile 15. yüzyılda başlamıştır. Yazımızın içeriğin de, siz değerli dostlarımız için tavşan nasıl evcilleştirilir? ve tavşanların tarihçesi nedir? Soruları ile ilgili cevaplara ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz. Peki tavşanların fiziksel özellikleri nelerdir?

Günümüz de yetiştirilen tüm tavşan cinsleri aslında Avrupa’dan gelmektedir. İnsanlar tarafından zaman içinde müdahaleler ile farklı fiziksel özellikli büyük, küçük, orta farklı ırklar ortaya çıkmıştır. Başlangıç da büyük tavşanların çoğu etleri için yetiştirildi, yalnız günümüz de diğer çeşitler orta, küçük vede cüce ırklar kadar evcil hayvanlara değer verilmektedir. Tavşanların bakım şartları, hastalıklar vb. durumların farklılığına göre ortalama olarak 7 ila 12 yıl arası yaşamları devam edebilir. Tavşanlar tek büyük öğünden ziyade, gün boyunca dağıtılan 2 ila 3 farklı zaman dilimine bölmek iyidir. Tavşanların vücut ağırlığının kilogramı başına 50 gram besine ihtiyaç duymaktalar. Mesela; 4 kg ağırlığındaki bir tavşan günde 200 gram tüketir. Vücut ağırlığının kilogramı başına da 50 ml su koymalısınız. Tavşanlar esas olarak granül, saman, taze sebze yani kereviz, turp üstleri, brokoli, havuç, hardal yeşilliği vb. tüketmektedir. Yazımızın devamına giderek tavşanların fiziksel özellikleri ile ilgili daha fazla bilgilere ayrıntılı olarak ulaşabilir vede öğrenebilirsiniz.

Tavşanların Hijyeni Nasıl Olmalı?

Tavşanların Fiziksel Özellikleri

Tavşanların bazı türleri km/s hıza çıkabilir. Gövdesi, kompakt vede silindirik, konik ya da dışbükey. Kaplaması ise, çeşitliliğe bağlı olarak kısa ya da uzun angora olarak isimlendirilir. Rengi, çeşitli, sade ya da beyazdan siyaha değişen, ateşten geçen mavi vede gri işaretli. Başı, vibrissae dokunsal kıllar ile, üst dudak, tavşanın göz yapısını oluşturmak için açıkça ikiye ayrılmaktadır. Alın geniş az veya çok belirgin eğrilik. Gözleri, 3 göz kapağı ile başın her iki tarafında düzenlenmiştir. Kulakları, uzun, geriye doğru yerleştirilmiş, genellikle diktir. Kuyruğu ise, kısa ya da orta, vücuda bastırılmıştır.

Tavşanların etkinliği vede aktivitesi günün sonuna vede akşamın başında yoğun olur. Mizaçları genellik ile hafiftir. Yalnız stresli ya da tehlike de hissettiklerin de ısırabilirler. Tavşanların evcilleştirilmesi, özellikle zor değildir. Sadece biraz zaman vede dikkat ister. Diğer kemirgenler de olduğu gibi yalnız yaşayabilir. 2 Erkek aynı kafeste tutulur ise kavgaya tutuşabilirler. Vahşi doğa da, tavşanlar kendiliğinden yuvaları kazar vede genellik ile gruplar halinde yaşamaktalar.

Tavşanlar Nasıl Ürerler?

Tavşanların cinsel olgunluğu da, büyüklüğüne bağlı olmaktadır. Cüce tavşanlar da oldukça erkek, büyük cins tavşanlar da geç olmaktadır. Bu neden ile büyük tavşanlar için bu süre 4 ay ile bir yıl arasında değişiklik gösterir. Bunun ile birlik de, dişi ırk tavşanı çok acele ile yapmamanız önerilir. Çünkü 10 aydan önce dişi tavşanlar gelişimlerini tamamlayamaz. Daha sonra, önceden tanımlamış bir süre olmadan yıl boyunca çoğaltılabilir. Tavşanlar da gebelik süresi 4 ila 5 hafta kadardır. Tavşanların yılda 4 defadan fazla çoğatılması önerilmez. Tavşanlar da hamilelik dönemi de özellik ile geçen haftalar boyunca önemli miktarda kalsiyum vede vitamin ilavesi ile daha zengin diyete ihtiyaç duymaktalar. Bebek tavşanların doğduktan sonra tüyleri olmaz ve tavşanlar doğduklarında 30 ila 80 gram ağırlığında olur. Tavşanlar genellikle ilk doğum sırasında yavru sayısı daha az olur. Doğum başına 4 ila 12 arası değişiklik gösterir. Tavşan yavrularına bakar iken stres altında olmamalıdır. Çok fazla stres onun yeni doğan bebeklerinden birini yemesine neden olur. Sütten kesim üçüncü haftadan sonra olur.

Tavşanlar eğer ki bir kafeste tutulursa, serbestçe hareket etmek vede çevresini keşfetmek için günde yeterince bir saat kadar dışarı çıkabilmelidir. Özellik ile akşamın erken saatlerin de serbest bırakılması lazım. Gürültü vede ani hareketler gibi stressiz bir yere yerleştirilmesi tavsiye edilir. Tavşanın dış dünyaya her zaman erişebilmesi için kafes sürekli açık olmalıdır. Geniş, yaklaşık 1.80 metre uzunluğunda vede 60 cm genişliğinde olmalıdır. Kafesin ise yeterince havalandırılmış olması koşulu ile çubuklu kafes ya da pleksiglas gibi metal malzeme seçilmelidir. Daha sonra ise tavşan, refahı vede günlük hayatı için gerekli olan çeşitli aksesuarlar bulmak zorunda kalacak, mesela yiyecek vede su kaseleri ya da bir şişe gibi.

Tavşanların Sağlık Bakımı Nasıl Olmalı?

Tavşanların vücut sıcaklıkları 38.5 ila 39.5 derece arasında izlenmesi tavsiye edilir. Dişlerin büyümesinin normal olması da sağlanmalı. Yoksa, bir ya da daha fazla diş çarpık biçimde büyürse, bunun diyetinde vede dolayısı ile sağlığında olumsuz sonuçları olur. Tavşanlar aşılar ile korunmalıdır. Aşılar ile ilgili olarak tavşan için iki tehlikeli koşul olan, miksomatoz vede hemorajik viral hastalığa karşı korunabilmektedir. Tavşanların vücudunun bir kaç bölümü çok düzenli olarak kontrol edilmelidir. Mesela kulakları, gözleri vede dişleri. Kötü dişlerin yeme şekilleri üzerinde büyük etkisi vardır. Sürekli saman yerler. Bu neden ile dental maloklüzyondan kaçınmak oldukça önemlidir. İpeksi vede parlak tüylerinin dökülmesini önlemek vede herhangi parazit birikimini önlemek için tavşanı düzenli olarak fırçalamak tavsiye edilir.

Tavşanların Fiziksel Özellikleri Nelerdir, bazı durumlar da tavşanın tırnaklarını da kırpmanız lazım. Dışkısını çöp içine yapmayı zamanla öğrenecek. Evcilleşme sırasında, tavşanın sahibi tarafından alıştırılmalıdır. Mesela tavşanın bırakmalarının çöp kutusuna konması gerektiğini, tekrarlayan hareketler ile gösterilmelidir. Bu sayede tavşan dışkısını çöp içine yapmayı öğrenecektir. Eğer ki sizin de tavşanların fiziksel özellikleri nelerdir, yazımız hakkında sorularınız varsa, bize yorum bölümünden ya da sosyal ağlarımızdan sorabilirsiniz. Tavşanların fiziksel özellikleri nelerdir, sayfamızı arkadaşlarınızın da bilgisi olması için onlarla paylaşarak, arkadaşlarınızı da tavşanların fiziksel özellikleri yazımızdan haberdar edebilirsiniz.

Bizleri facebook sayfamızdan takip edebilirsiniz. Facebook sayfamıza gitmek için TIKLA

Soru vede şikayetleriniz için bize yorum bölümünden yazabilirsiniz. Her türlü sorunlarınız için yardımcı olmaya çalışmaktayız.

Dikkatinizi çekebilecek diğer tavsiye bağlantımız; Endokrin Sistem Hastalıkları Çeşitleri Nelerdir?

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kardesiz Blog Logo
DMCA.com Protection Status
Copyright © 2014 - 2024 Kardesiz Blog Designed