Hemofili Belirtileri Nelerdir?

Hemofili Belirtileri Nelerdir? Hemofili Nasıl Tedavi Edilir? Hemofili hastalığı geçer mi? İle ilgili bilinmesi gereken bazı bilgiler yazımızda.

Hemofili Belirtileri Nelerdir? Hemofili Nasıl Tedavi Edilir?

Hemofili Belirtileri Nelerdir
Sayfa İçeriği: Hemofili Belirtileri Nelerdir

Genetik hastalık olan hemofili, taşıyıcı genler annede yer almaktadır. Yalnız bu hastalıkla genel olarak erkekler karşılaşmaktadır. Yazımızın içeriğin de, siz değerli dostlarımız için hemofili hastalığı geçer mi? ve hemofili nasıl tedavi edilir? Soruları ile ilgili cevaplara ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz. Peki Hemofili belirtileri nelerdir?

Hemofili, genetik mutasyon sonucu nadirde olsa kadınlarda da rastlanmaktadır. İleri yaşlarda pıhtılaşma faktörlerine karşı, antikor oluşan bireylerde sekonder hemofili gelişebilmektedir. Hemofili faktör eksikliğinin düzeyine göre hafif, orta vede ağır olarak sınıflandırılır. Belirtilerin ortaya çıkma yaşı vede şiddeti de faktör eksikliğinin şiddetine bağlı olmaktadır. Hemofili tanısı için, olağan olmayan biçimde kanama yaşayan veya sık tekrarlayan kanama öyküsü olan hastaya pıhtılaşma testleri uygulanır. Pıhtılaşma testleri birinci vede ikinci basamak testler olarak sınıflandırılır. En basit vede her yerde uygulanabilen testler tam kan sayımı, PT, PTT vede faktör düzeyleridir. Bunlar ile büyük ölçüde ilk tanı konulabilmektedir. Yazımızın devamına giderek hemofili belirtileri ile ilgili daha fazla bilgilere ayrıntılı olarak ulaşabilir vede öğrenebilirsiniz.

Hemofili Nasıl Tedavi Edilir?

Hemofili Belirtileri

Hafif hemofili uzun süre belirti göstermeyebilir. Ağır yaralanma ya da cerrahi girişimden sonra kanamanın uzun süre durmaması ile tanı konulabilmektedir. Orta vede ağır hemofiler bebeklik çağından hatta doğumda belirti vermektedir. Zor doğumu takiben bebekte ağır kafa içi kanama meydana gelebilir. Göbekten şiddetli kanama olabilir veya yeni doğan sünnetini takiben uzun süre durdurulamayan kanama ise ilk belirti olarak görülebilir.

Emekleme dönemin de veya yeni yürüyen bir bebekte bacaklar da anormal morluklar olması dikkat çekici olmaktadır. Orta vede ağır hemofili de hafif darbe şiddetli morluk oluşumuna neden olabilmektedir. Morlukların nedeni deri içine kanama vede pıhtılaşmanın olmamasıdır. Hemofili de daha ciddi olan vede çok önemsenen kanama eklemler vede kemik içine olan kanamalar olmaktadır. Bunlar sıklıkla omuz, diz vede ayak bileğinde olur. Uzun vadede tekrarlayan eklem içi kanamalar, eklemde fonksiyon kaybı vede sakatlıklara yol açmaktadır. Tekrarlayan vede şiddetli burun kanamaları da ilk belirti olarak görülür. Hiç bulgusu olmayan hastanın ilk tanısı diş çekimi ya da cerrahi işlem sonrası aşırı kanama ile ortaya çıkabilmektedir. Hemofili hastalarında sindirim sistemi kanamaları da sık rastlanır. Bazen şiddetli karın ağrısı ile gelen bir hasta da karın kasları içine kanama tespit edilebilmektedir.

Hemofili Hasta Grupları Nelerdir?

Hemofili hastalığın da tedavi aşamasın da eksik olan faktörün yerine yenisi konularak tedavi uygulanır. Bunun için faktör konsantreleri kullanılır. Faktör konsantreleri, insan kanından yüksek teknoloji kullanılarak elde edilmektedir. Bulaşıcı hastalıklar yönünden testlerden geçirilirler. Tedavi ağır vede orta hastalar da koruyucu olarak belli aralıklar ile uygulanır. Kanama anında tedavi edici dozlar da kullanılır. Hemofili hastalığının tedavisi, hastalığın şiddetine göre uygulanmaktadır.

Normal pıhtılaşma faktörlerinin %5 ila %30’una sahip hastalar hafif hemofili,
Normal pıhtılaşma faktörlerinin %1 ila %5’ine sahip hastalar orta hemofili,
Normal pıhtılaşma faktörlerinin %1’inden azına sahip hastalar ağır hemofili grubuna girmektedir.

Hemofili hastasının diş çekimi ya da cerrahi operasyona hazırlık dönemin de koruyucu tedavi yapılır. Uzun süre koruyucu faktör alan hastalarda, bir zaman sonra inhibitör gelişebildiği görülmüştür. Bazı hastalara evde tedavi yöntemi öğretilerek, ilacı kendilerinin kullanımı sağlanır. Hemofili de hatalı genin düzeltilmesine yönelik genetik araştırmalar son hızla hala devam etmektedir.

Hemofili Belirtileri Nelerdir, kanın pıhtılaşmaması yani hemofili gün geçtikçe artan hastalık türüdür. Kandaki faktör eksikliğinden kaynaklanan vede doğuştan gelen hastalık nedeni ile en ufak kesikler bile ölümcül sonuçlar vede sakatlıklar doğurabilmektedir. Eğer ki sizin de hemofili belirtileri nelerdir, yazımız hakkında sorularınız varsa, bize yorum bölümünden ya da sosyal ağlarımızdan sorabilirsiniz. Hemofili belirtileri nelerdir, sayfamızı arkadaşlarınızın da bilgisi olması için onlarla paylaşarak, arkadaşlarınızı da hemofili belirtileri yazımızdan haberdar edebilirsiniz.

Bizleri facebook sayfamızdan takip edebilirsiniz. Facebook sayfamıza gitmek için TIKLA

Soru vede şikayetleriniz için bize yorum bölümünden yazabilirsiniz. Her türlü sorunlarınız için yardımcı olmaya çalışmaktayız.

Dikkatinizi çekebilecek diğer tavsiye bağlantımız; Havucun Faydaları Nelerdir?

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kardesiz Blog Logo
DMCA.com Protection Status
Copyright © 2014 - 2024 Kardesiz Blog Designed