Aft Nasıl Geçer? Ağız Yaraları Nasıl Tedavi Edilir? Ağız Yarası Neden Olur? Hakkında merak ettiğiniz, tüm soruları yazımızda sizler için hazırladık.
Aft Nasıl Geçer? Ağız Yaraları Nasıl Tedavi Edilir? Ağız Yarası Neden Olur?
Aft olarak isimlendirilen ağız içindeki beyaz yaralar damakta, dilde, yanakta vede diş etlerin de meydana gelebilir. Birey yemek yerken, su içerken hatta konuşurken bile zorlanabilir. Yazımızın içeriğin de, siz değerli dostlarımız için ağız yarası neden olur? ve ağız yaraları nasıl tedavi edilir? Soruları ile ilgili cevaplara ayrıntılı olarak ulaşabilir vede öğrenebilirsiniz. Peki Aft nasıl geçer?
Ağız yaraları beyaz renkli, bazen ise küçük, bazen de 1/2 milim derinliğin de olabilmektedir. Ağızdaki beyaz yaralar, bazen tek başına bazen de bir kaç tane birden meydana gelebilir. Yaraların oluşum nedeni değişik faktörlere bağlı olmaktadır. Ağız içindeki yaralar 1 hafta içinde kendiliğinden geçmektedir. Sağlıksız beslenme, bağışıklık sisteminin zayıf olması ağız yaralarında önemli rol oynamaktadır. Ağız yaralarına maruz kalmamak için, öncelikle düzenli vede dengeli beslenmeye dikkat edilmelidir. Kişisel bakım kesinlikle ihmal edilmemeli. Ağız yaralarına bu sayede maruz kalmamış olursunuz. Ağızda yaralara ağızda normalde de yer alan candida albicans olarak adlandırılan bir mantar türü neden olmaktadır. Var olduğu halde her durumda hastalık yapmamasının nedeni de bağışıklık sisteminin, bu tür mantarı yok edebilmesidir. Yazımızın devamına giderek ağız yaraları nasıl tedavi edilir? İle ilgili bilgilere ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz.
Ağız Yaraları Nasıl Tedavi Edilir?
Ağız Yarası Neden Olur?
– Diş macunu,
– Travma,
– Yiyecekler,
– Stres.
Ağız yaralarını değişin nedenler oluşturmaktadır. Ağız yaralarının bir çoğu çok ciddi sorunlar olduğunu ifade etmez. Bireyin sağlıksız beslenmesi veya diğer bir tabirle buna bağlı olarak bağışıklık sisteminin zayıflaması sadece aft değil, tüm hastalıkların altında yatan temel neden olmaktadır. Ağız yaralarına maruz kalmadan önce, vücut direncini artıracak biçimde beslenmeye dikkat etmeniz gerekmektedir. Bakım yapmadığınız da aft oluşumu hızlanacak, hatta sıklaşacaktır. Bağışıklık sisteminin zayıf olmasına sürekli antibiyotik kullanımı da neden olmaktadır. Bu neden ile her hastalandığınız da antibiyotik kullanımı doğru davranış değildir. Antibiyotik kullanımı böbreklere vede bağırsak ortamında yaşayan faydalı bakterileri de yok etmektedir.
Ağız Yaraları Geçer Mi?
Ağız yaraları genellikle kendi kendine bir hafta içinde iyileşir. Doktora göründüğünüz de doktorunuz size antibiyotik tedavisi vede ağız içi gargara verecektir. Bunlarla büyük oranda iyileşme sağlanabilmektedir. Hem tedavi de hızlanmış olur. Misvakın ağız içi asitlik derecesiyle aynı asitlik derecesine sahip olması, aft oluşumunu engeller. Misvak, ağız temizliğinin yanı sıra balgam sökücü, hafıza kuvvetlendirici vede güzel telaffuzu sağlama gibi olumlu etkileri de vardır. Yaralı alanlara tuz koymak, ağız yaraları ile mücadele de etkili yöntemdir. İster elinizle tuzu yara üzerine uygulayabilir veya tuzlu su ile bir şekilde gargara da yapabilirsiniz. Yaralara tuz koyduğunuz da, yara üzerinde erimesini bekleyin. Canınız biraz acıyacak ama bu yaraları mikroplardan arındırdığı için iyileşme süresi kısalacaktır. Dilinize vede ağzınıza günde üç defa tuz uygulayabilirsiniz. Aynı işlemi sirke kullanarak da uygulayabilirsiniz. Oldukça fayda sağlayacaktır.
Baharatlı vede asitli yiyeceklerden mutlaka yara zamanında kaçının. Ağız veya diliniz de çıkan yaralarla mücadele ederken domates ya da domates sosu, narenciye veya diğer asit barındıran gıdalardan tüketmeyin. Bunlar ağzınızı daha fazla tahriş etmektedir. İyileşme yavaşlar vede daha fazla zaman alır. Kabartma tozu da ağız yaraları için birebirdir. Elinize kabartma tozu koyun ve bir kaç damla su ilave ettikten sonra, bir macun kıvamına gelinceye kadar karıştırın. Daha sonra macunu tamamen eriyinceye kadar yaralı bölgede tutun. Günde 3 kez bu uygulamayı yapın.
Ağız Yaraları Tedavi Edilir Mi?
SLS içermeyen diş macunu ile günde iki kez dişlerinizi fırçalayın. Sodyum lauret sülfat, bir köpürtme ajanıdır. Köpürmeyi sağlar vede bu madde yaraların daha da kötüleşmesini yol açar. Bu tip diş macunlarını eczanelerde bulabilirsiniz. Ağrıyı azalmak vede rahatlama sağlamak için, uyuşturma jeller sürebilirsiniz. Eğer ağız yaraları veya ülserlerinden ötürü konuşma vede yemek yeme konusunda sorunlar yaşıyorsanız anbesol gibi benzocaine barındıran uyuşturma jeli kullanabilirsiniz. Bu jeller gerek duyulmadıkça, günde bir kaç defa ağız veya dildeki yaralara uygulanabilir. Ağız yaraları iyileştikçe, bu uyuşturucu jelleri kullanmayın.
Aft Nasıl Geçer, eğer ki sıklıkla ağız içi yaraları ile karşılaşıyorsanız ve iyileşmesi uzun sürüyorsa vakit kaybetmeden uzman hekime başvurmalısınız. Doktor gerekli muayeneleri yaptıktan sonra, yaraların nedenine göre doğru tedavi yöntemine başlayacaktır. Eğer ki sizin de aft nasıl geçer, yazımız hakkında sorularınız varsa, bize yorum bölümünden ya da sosyal ağlarımızdan sorabilirsiniz. Aft nasıl geçer, sayfamızı arkadaşlarınızın da bilgisi olması için onlarla paylaşarak, arkadaşlarınızı da aft nasıl geçer, yazımızdan haberdar edebilirsiniz.
Bizleri facebook sayfamızdan takip edebilirsiniz. Facebook sayfamıza gitmek için TIKLA
Soru vede şikayetleriniz için bize yorum bölümünden yazabilirsiniz. Her türlü sorunlarınız için yardımcı olmaya çalışmaktayız.
Dikkatinizi çekebilecek diğer tavsiye bağlantımız; Rahim Yapışıklığı Nedir?