Koroner Arter Hastalığı Neden Olur?

Koroner Arter Hastalığı Neden Olur? Koroner Arter Hastalığı Tedavisi, Koroner arterler ne işe yarar? Hakkında merak edilen tüm soruları bulabilirsiniz.

Koroner Arter Hastalığı Neden Olur? Koroner Arter Hastalığı Tedavisi

Koroner Arter Hastalığı Neden Olur
Sayfa İçeriği: Koroner Arter Hastalığı Neden Olur

Koroner arter hastalığı diğer adı ile kalp damar hastalığı olarak bilinmektedir. En sık karşılaşılan kalp hastalıklarının başında gelmektedir. Meydana getirdiği hayati riskleri ile dikkat çekmektedir. Zamanında fark edilmez ve önlem alınmaz ise, kalp krizine gidecek süreç yaşanabilmektedir. Erken tanı ile değiştirilen yaşam biçimi, hastalığın oluşma riskini düşürmektedir. Yazımızın içeriğinde, siz değerli dostlarımız için koroner arterler ne işe yarar? ve koroner arter hastalığı tedavisi ile ilgili merak edilen soruların cevaplarına ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz. Peki Koroner arter hastalığı neden olur?

Kalp devamlı pompa işlevi görerek, tüm vücuda kan ihtiyacını karşılamaktadır. Bu işi yapmak için, kalbin kendisi de oksijen yönünden zengin kana ihtiyaç duymaktadır. Bu kan, kalbi koroner arterler yolu ile ulaştırılmaktadır. Kalbin çalışması, koroner arterler tarafından sunulan kana bağlı olmaktadır. Koroner arterleri, kalpten tüm vücuda kan dağıtan vede en büyük damar olan aortun ilk dalları olarak görebilirsiniz. Sol koroner arter vede sağ koroner arter, daha küçük dallara ayrılarak kalbin tümünü beslemektedir. Bir koroner arterin iç yüzeyi sağlıklı olduğun da kan, bu damardan rahatlık ile akıyor. Bu da kalbin ihtiyaç duyduğu oksijen ile beslenmesini sağlamaktadır. Aktivite durumunda sağlıklı arterler kalbin artan ihtiyacını rahatlıkla karşılayabilmektedir. Arterin iç tabakası yüksek kolesterol, yüksek kan basıncı veya sigaradan dolayı zarar görmüş olabilmektedir. Bu durum arter duvarında plak oluşumu ile sonuçlanmaktadır. Bu neden ile kan eskisi gibi rahatlıkla akmaz.

İşte bu durum koroner arter hastalığının başlangıcı olarak görünmektedir. Plak oluşumu artıkça, arter daha da daralmaktadır. Kalp kasına olan kan akımı aşırı derecede azalmaktadır. Kalp de oksijen açlığı oluşuyor ve bu durum göğüs ağrısına neden olabilmektedir. Daralmış olan arterin pıhtı ile tam olarak tıkandığı durumda kalp atağı geçirilmektedir. Oksijen yönünden zengin kan yokluğunda, o bölgedeki kalp kasları kalıcı olarak hasar görmektedir. Yazımızın devamına giderek koroner arter hastalığı nedenleri ile ilgili daha fazla bilgilere ulaşabilirsiniz.

Koroner Arter Hastalığı Nasıl Tedavi Edilir?

Koroner Arter Hastalığı Nedenleri

Bu hastalık, kalbi besleyen damarlar olan koroner arterlerin duvarın da kolesterol içerikli yağlı plakların birikerek seneler içinde damarı tıkaması sonucu meydana gelmektedir. Damar duvarındaki yağ birikim sürecine ateroskleroz denmektedir. Ateroskleroz ile kalp damarının giderek tıkanması kalp kasının oksijensiz kalmasına vede uzun vadede kalp yetersizliğine yol açabilmektedir. Kalp damar hastalığı tanısı konulan hastalara 3 farklı tedavi yöntemi yapılır. Bunlar ise ilaç tedavisi, perkütan koroner girişimler vede açık kalp ameliyatı olmaktadır. Bunların içerisinden en uygun tedavi biçimi hasta vede doktor birlikte karar vermesidir.

Robotik cerrahi, ameliyat amaçlı geliştirilmiş robottur. Cerrahların yönlendirmesi sonucun da operasyonu gerçekleştirmektedir. Robotik cerrahinin endoskopik cerrahından temel farkı, cerrahın monitörden izleyerek robotun kollarını uzaktan kumanda ederek çalıştırmasıdır. Ameliyat esnasında cerrah, hastanın yattığı masanın biraz ilerisinde yer alan, ameliyatı kumanda edebileceği bir konsola oturmaktadır. Bu konsoldan görüntü alır vede robotun kollarını hareket ettirir. Cerrah da, bu görüntüler eşliğinde, bir cerrah eli gibi hareket edebilen robotun diğer kollarını harekete geçirerek zor vede hassas bir ameliyatı yapmış olur. Minimal invaziv bir teknik olan endoskopik cerrahi de, özel endoskopik cihazlar ile göğüs kısmına açılan küçük kesilerin içerisinden açık kalp operasyonları yapılmaktadır. Ameliyat esnasında cerrahi enstrümanlar, tamamen cerrahın kendi kontrolünde olmaktadır. Endoskopik yöntem ile koroner bypass işlemi, kapak tamirleri, kapak değişim işlemleri, kalp deliklerinin kapatılması vede ritim tedavisi için ablasyon işlemleri yapılabilmektedir.

Koroner arter bypass cerrahisi, daralmış ya da tıkalı olan arter kısmın ötesinde, başka bir yol oluşturarak, kalbin yeniden beslenmesine olanak tanımaktadır. Birden fazla tıkalı damar durumunda, birden fazla bypass işlemi gerçekleştirmektedir. Bypass uygulanmak üzere kullanılacak damar veya diğer ismi ile grefler göğüs, kalp veya bacaktan alınarak tıkalı koroner artere bağlanmaktadır. Sıklık ile kullanılan grefler göğüs duvarından alınan meme atardamarı, koldan alınan aort damaları vede bacaktan alınan toplardamarı olmaktadır.

Koroner Arter Hastalığı Tedavi Edilir Mi?

Kalp damarlarındaki yerel daralmaların, cerrahi olmayan bir yolla açılması işlemine koroner anjiyoplasti ismi verilmektedir. Kasık atardamarlarından girilerek, kalbin damarlarına doğru itilip buraya yerleştirilen kılavuz tel aracılığı ile sönük durumdaki balon, bu kılavuz tel üzerinden kaydırılarak darlığın olduğu bölgeye yerleştirilmektedir. Dışarıdan verilen basınçla şişirilip yaklaşık olarak 3 cm boyunda vede 3-4 mm eninde kalp damarı tıkanıklığı açılmaktadır.

Kalp damar hastalığı tanısı konulmamış, birincil koruma vede tanısı konulmuş ikincil koruma hastalar da ilaç tedavisi farklılık göstermektedir. Her kalp damar hastasının her gün 100/300 mg aspirin kullanması lazım. Yalnız her sağlıklı kişiye aspirin kullanması önerilmemektedir. Yalnızca sağlıklı kişi olmasına rağmen, 10 yıllık kalp krizi geçirme olasılığı %6’nın üzerinde çıkan kişilerin de aspirin kullanması tavsiye edilmektedir. Yine birincil koruma da hastaların diyebet vede tansiyon ilaçlarını düzenli kullanmaları oldukça önemlidir. Birincil vede ikincil korumada kolesterol ilaçlarının başlama kriterleri de farklı olmaktadır. Diğer kullanılan ilaç grupları ise hemen hemen aynıdır.

Koroner Arter Hastalığı Neden Olur, koroner arter hastalığının başlıca belirtileri arasında terleme, aşırı zayıflık, mide bulantısı, baş dönmesi, normalden daha hızlı kalp atışı, kalp çarpıntısı vede nefes darlığı görünmektedir. Eğer ki sizin de koroner arter hastalığı neden olur, yazımız hakkında sorularınız varsa, bize yorum bölümünden ya da sosyal ağlarımızdan sorabilirsiniz. Koroner arter hastalığı neden olur, sayfamızı arkadaşlarınızın da bilgisi olması için onlarla paylaşarak, arkadaşlarınızı da koroner arter hastalığı neden olur, yazımızdan haberdar edebilirsiniz.

Bizleri facebook sayfamızdan takip edebilirsiniz. Facebook sayfamıza gitmek için TIKLA

Soru vede şikayetleriniz için bize yorum bölümünden yazabilirsiniz. Her türlü sorunlarınız için yardımcı olmaya çalışmaktayız.

Dikkatinizi çekebilecek diğer tavsiye bağlantımız; Kadınlarda Kıl Dönmesi Neden Olur?

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kardesiz Blog Logo
DMCA.com Protection Status
Copyright © 2014 - 2024 Kardesiz Blog Designed