Kalp Ağrısı Neden Olur?

Kalp Ağrısı Neden Olur? Kalp Ağrısı Riskli Mi? Kalp Ağrısı Nasıl Geçer? Hakkında merak ettiğiniz, bazı bilgilere ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz.

Kalp Ağrısı Neden Olur? Kalp Ağrısı Riskli Mi? Kalp Ağrısı Nasıl Geçer?

Kalp Ağrısı Neden Olur
Sayfa İçeriği: Kalp Ağrısı Neden Olur

Kalp, kaslar, akciğerler, sindirim sistemi ya da psikolojik faktörler ile ilgili olabilen kalp ağrısı, ağrının yoğunluğu, belirtileri, hissedilen bölge vede süresi kişiden kişiye farklılık göstermektedir. Yazımızın içeriğin de, siz değerli dostlarımız için kalp ağrısı nasıl geçer? ve kalp ağrısı riskli mi? Soruları ile ilgili cevaplara ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz. Peki Kalp ağrısı neden olur?

Kalp ağrısı, kalp krizi gibi ciddi sorunu işaret ettiğin de, acil müdahale edilmelidir. Kalp krizini her kişi farklı biçimde deneyimler, bazıların da yalnızca göğüs ağrısı, bazıların da ise kalp ağrısının yanı sıra çene vede sırt ağrısı ya da nefes darlığı, halsizlik vede bulantı rastlanabilmektedir. Kalp ağrısı insanlar arasında çok yaygın sorunlardan biridir. Kalp ağrısı genellik ile kas, kemik ya da sinir sorunları gibi çok çeşitli nedenlerden de kaynaklanabilir. Yazımızın devamına giderek kalp ağrısı nedenleri ile ilgili daha fazla bilgilere ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz. Peki Kalp ağrısı neden olur?

Kalp Ağrısı Nedenleri Nelerdir?

Kalp Ağrısı Belirtileri

Efor esnasın da ağrı,
Soğuk terleme,
Mide bulantısı,
Nefes darlığı,
Yorgunluk, sersemleme ve baş dönmesi,
Sırt, çene, boyun, kol vede karın ağrısı,
Göğüs de basınç ya da gerginlik hissi.

Kalp Ağrısının Bazı Nedenleri

Solunum sorunları,
Sindirim sonrunları,
Kemik sorunları,
Kas sorunları,
Sinir sorunları,
Kalp krizi,
Zatürre,
Pankreatit,
Asit reflü,
Panik atak.

Kalp ağrısı nedenine bağlı olarak, boyundan karnın üst kısmına kadar olan kısım da hissedilmektedir. Tipik olarak bir kaç dakika boyunca, göğüste merkezlenen sol kola, omuzlara boyuna ya da çeneye yayılabilen amansız ağrı şeklindedir. Keskin, bıçaklanma gibi ağrı, göğüste baskı, ezilme, yanma vede sıkışma hissi meydana gelir. Kalp çarpıntısı ya da kalp atışın da hızlanma olabilmektedir. Bazı kalp hastalıkları üst boyun vede omuz kası boyunca keskin, sabit ağrıya neden olmaktadır. Bazı durumlar da hazımsızlık gibi de hissettirir. Kalp krizi geçirme olasılığının yüksek olduğu bazı belirtiler vardır. Bunların başlıcaları ise; Sol kol, boyun, çene ya da sırta yayılan ağrı, göğsün ortasınd a şiddetli ağrı, basınç, gerginlik, sıkışma ya da yanma hissi, nefes darlığı, terleme, bulantı, bir kaç dakika için de kademeli olarak artan ağrı gibi belirtilerin eşlik ettiği ağrı ya da basınç durumlarıdır.

Kalp ağrısı her kişide farklı ölçüde değişebilir. Tipik olarak 2 ila 5 dakika ya da biraz daha uzun sürebilmektedir. Bazı durumlar da yarım saat, hatta iki saate kadar da uzayabilmektedir. Her bir kaç dakika da bir ya da bir kaç günde bir ortaya çıkabilmektedir. Kalp ağrısı dikkate alınacak bir rahatsızlıktır. Tam olarak nerede vede nasıl olduğu da oldukça önemlidir. Öncelik ile bir bardak su içmeyi vede derin nefes almayı deneyin. Kalp krizi genellik ile göğsün tam ortasın da ya da sol tarafta şiddetli, ezici ağrıdır. Bu durum istirahat ile geçmez. Ağrıya yanma hissi, terleme, bulantı, nefes darlığı ya da şiddetli halsizlik eşlik edebilir. Aynı zaman da ağrı enseye, kollara, omuzlara, çeneye vede sırta da yayılabilir. Bu belirtiler eğer ki 5 dakikadan fazla sürer ise vakit kaybetmeden ambulans çağrılmalıdır.

Kalp Ağrısının Kalp İle İlgili Nedenleri

Kalbe giden kan damarların da tıkanma,
Aortta yırtık oluşması,
Kalp kasının anormal derecede kalınlaşması,
Kalp çevresindeki kesenin iltihaplanması,
Kalp kası iltihabı,
Kalp krizi.

Kalp Ağrısı Nasıl Tedavi Edilir?

Kalp ağrısı ilaçlar ile, invazif olmayan prosedürler ile, ameliyat ile ya da bu yöntemlerin bir kombinasyonuyla tedavi edilebilir. Kalp ağrısı tedavisi, göğüs ağrısının nedenine vede şiddetine bağlı olarak uygulanmaktadır. Eğer kalp ile ilgili nedenden dolayı ise; Kısmen kapalı arterleri açmak için nitrogliserin, pıhtı giderici vede kan sulandırıcı ilaçlar, tıkalı arterleri açmak için balon ya da stent yerleştirmeyi gerektirebilen kalp kateterizasyonu, Kalp krizi sonrasında arterleri cerrahi olarak onarmak için ise baypass ameliyatı, kardiyak rehabilitasyon gibi tedavi teknikleri uygulanmaktadır. Diğer nedenler de uygulanacak bazı tedavi seçenekleri ise, göğüs tüpü ya da ilgili başka cihaz yerleştirmek sureti ile çöken akciğeri yeniden şişirme, asit reflü vede mide ekşimesi semptomları için antasitler ya da belirli prosedürler, panik atak için anti-anksiyete ilaçlar tercih edilir.

Kalp ağrısı teşhisi için, genel olarak tüm kalp ağrıları ciddi alınması gereken rahatsızlıktır. Acilen doktor tarafından değerlendirilmelidir. Uzman hekim öncelik ile kalp ile ilgili bir sorun olup olmadığını bakacaktır. Detaylı fizik muayene sonrasın da, belirtileriniz, tıbbi geçmişinizi vede ailenizin kalp hastalığı öyküsü ile birlikte risk faktörlerini değerlendirecektir. Doktorun isteyeceği bazı testler;

Göğüs röntgeni,
Kan testleri,
EKG testi,
Tomografi, MR,
Koroner anjiyografi vede kardiyak kateterizasyon,
Anjiyogram,
Ekokardiyogram,
Stres testleri.

Kalp Ağrısı Nasıl Geçer?

Nefes egzersizleri uygulamak, panik atağı hafifletmeye destek verir. Badem, genel kalp sağlığı üzerin de olumlu etkiye sahiptir. Aynı zaman da asit reflü semptomlarını azaltmaya yardımcı olmaktadır. Bir kaç badem yemek ya da 1 bardak badem sütü içmek ağrıya iyi gelebilmektedir. Zencefil vede zerdeçal iltihap önleyici özellikleri ile mide problemlerine iyi gelir vede kalp ağrısı semptomlarını hafifletebilir. Yaklaşık 1 çay kaşığı toz zerdeçal vede 1 fincan ılık süt ile hazırlanan zerdeçal sütünü yatmadan önce tüketebilirsiniz. Başı vücudun üzerinde tutarak uzanmak, rahatma sağlamaktadır. Reflüden kaynaklanan ağrılar da hafif dik pozisyon almak iyi gelecektir.

Coraspin ya da aspirin hafif vakalar ile ilişkili kalp ağrısını hafifletmeye vede kalp krizini önlemeye yardımcı olabilmektedir. Yalnız kanama riskini arttırma olasılığı nedeni ile dikkat edilmelidir. Elma sirkesi asit reflü semptomlarını hafifletmeye yardımcı olur. Araştırmalar göre sarımsağın arterler de plak oluşumunu azaltmaya vede kalp hastalıklarını önlemeye yardımcı olduğu belirtilmiştir. Kalp ağrısının nedeni kas gerginliği ise, bölgeye aralıklar ile buz uygulamak ağrıyı hafifletir. Kalp ağrısının kalp vede akciğerler ile ilgili çoğu nedeni egzersizle kötüleşirken, sindirim problemlerinden kaynaklanan ağrı hareket ile iyileşir. Aynı zaman da sıcak hibiskus çayı sindirimi kolaylaştırır vede şişkinliği azaltır.

Kalp Ağrısı Neden Olur, elektrik çarpması olarak tanımlanan ani kalp ağrısı daha çok kas-iskelet sistemi yaralanmalarından ya da sinir sorunlarından dolayı kaynaklanır. Kalp ağrısı derin nefes alma ya da öksürük ile daha da kötü hal alabilir. Sert öksürük bile kaburgalar arasındaki kasları vede tendonları yaralayabilir vede kalp ağrısına neden olabilmektedir. Bu durum da derhal acil servise gidilmelidir. Eğer ki sizin de kalp ağrısı neden olur, yazımız hakkında sorularınız varsa, bize yorum bölümünden ya da sosyal ağlarımızdan sorabilirsiniz. Kalp ağrısı neden olur, sayfamızı arkadaşlarınızın da bilgisi olması için onlarla paylaşarak, arkadaşlarınızı da kalp ağrısı neden olur, yazımızdan haberdar edebilirsiniz.

Bizleri facebook sayfamızdan takip edebilirsiniz. Facebook sayfamıza gitmek için TIKLA

Soru vede şikayetleriniz için bize yorum bölümünden yazabilirsiniz. Her türlü sorunlarınız için yardımcı olmaya çalışmaktayız.

Dikkatinizi çekebilecek diğer tavsiye bağlantımız; Göğüs Ağrısı Nedenleri Nelerdir?

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kardesiz Blog Logo
DMCA.com Protection Status
Copyright © 2014 - 2024 Kardesiz Blog Designed