Sırtta Yanma Nedenleri Nelerdir? Sırtta Yanma Nasıl Geçer? Sırtta yanmaya ne iyi gelir? Hakkında merak edilen, tüm soruların cevaplarına ulaşabilirsiniz.
Sırtta Yanma Nedenleri Nelerdir? Sırtta Yanma Nasıl Geçer?
Bir çok kişinin günlük yaşamın da, yaşamış olduğu sırtta yanma hissi bir çok nedene bağlı olarak gelişebilir. Sırtta yanma hissi, bazı hastalıkların habercisi de olabilir. Yazımızın içeriğin de, siz değerli dostlarımız için sırtta yanma nasıl geçer? ve sırtta yanma neden olur? Soruları ile ilgili cevaplara ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz. Peki Sırtta yanma nedenleri nelerdir?
Sırtta yanma hissetme tutukluk, ağrı vede kramp gibi şikayetleri de beraberin de getirir. Aslında tutukluk vede ağrı gibi şikayetler genellik ile kas-iskelet sistemi sorunları ile alakalı olurken sırtta yanma hissi sinir ucu etkilenmesini işaret etmektedir. Bu durum ise sinir iltihabı, sinir sıkışması ya da gerilmesi gibi nedenlerden dolayı rastlanmaktadır. Bazı durumlar da kemikleri birbirine bağlayan ligementlerin gerlmesi ya da yırtılması da yanıcı ağrılara neden olabilmektedir. Bazı hastalıklar da sırtta yanma nedenleri arasındadır. Yazımızın devamına giderek, sırtta yanma nedenleri ile ilgili daha fazla bilgilere ayrıntılı olarak ulaşabilir vede öğrenebilirsiniz.
Sırtta Yanma Nasıl Geçer?
Sırtta Yanma Hissi Oluşturan Başlıca Hastalıklar
– Tümörler,
– Omurilik kanalı daralması,
– Boyun fıtığı veya bel fıtığı,
– Kas gerilmesi ya da burkulmalar,
– Brakiyal pleksus gerilmesi,
– Zona hastalığı,
– Radikülit,
– Fibromiyalji,
– Lyme hastalığı,
– Multiple skleroz,
– Menenjit, ensefalit,
– Yanıklar.
Güneş yanıkları başta olmak üzere, kimyasal ya da elektriksel yanıklar etkiledikleri bölgede ya da sırtta yanma hissine yol açabilir. Multiple skleroz, omurilik vede beyindeki sinir dokusun da vede sinir liflerini saran yalıtım görevi üstlenen miyelin kılıf da hasara neden olan hastalık türüdür. Bu hasar beyin ile vücut arasındaki sinyal iletimini vede sinyallerin sinir devrelerin de işlenmesini olumsuz yönde etkilemektedir. Multiple skleroz hastalığın da kas zayıflığı, kas sertliği, kol vede bacaklar da uyuşma vede karıncalanma hisleri, ağrı gibi şikayetler rastlanır. Ağrı daha çok kol vede bacaklar da rastlansa da, sırtta da hissedilebilir vede yanma şeklinde olabilmektedir.
Ülkemiz de pek bilinmeyen lyme hastalığı, kas vede eklem ağrıları, aşırı yorgunluk gibi belirtiler gösterebilir. Lyme hastalığı, kene ısırığından bulaşmaktadır. Lyme hastalığı, sinir sistemini etkilediğinde omurilikten çıkan sinir uçlarının iltihaplanmasına yol açabilmektedir. Bu da sırtta yanma hissi yapabilir. Lyme hastalığı genel de bir kaç hafta kullanılan antibiyotik tedavisi ile geçmektedir. Fibromiyalijinin henüz kesin nedeni vede oluş şekli bilinmiyor. Beyin vede merkezi sinir sisteminin ağrı algısının bozulması ile ilişkili olduğu düşünülmektedir. Genetik yatkınlık, iltihaplı romatizma hastalıkları, post-travmatik stres bozukluğu, enfeksiyon ya da travma geçirmek, uyku sorunları, hareketsiz yaşam, anksiyete vede depresyon fibromiyalji oluşumuna neden olabilmektedir. Fibromiyalji de yaygın kas ağrısı rastlanmaktadır. Ağrı sıklık ile bel vede sırt bölgesin de olmaktadır. Hastalar genellik ile ağrıyı yanma şeklinde tarif etmektedir.
Omurga kemikleri arasında süspansiyon görevi gören disklerin olması gereken yerden dışarı taşması ile bel fıtığı vede boyun fıtığı meydana gelmektedir. Fıtıklar sinir kökü sıkışmasına yol açmaktadır. Bunun sonucunda boyun ya da bel de yanma hisleri oluşabilmektedir. Bu hisler kol vede bacaklara yayılabilir. Fıtıkların büyük bir kısmı ameliyat gerektirmez, genellik ile istirahat, fizyoterapi vede aktivite modifikasyonu ile rahatlama sağlanmaktadır. Yalnız sinir sıkışmasna bağlı bulgular şiddetlendiğin de ameliyata gerek duyulabilir.
Sırtta Yanma Neden Olur?
Genellik ile yaş nedeni ile meydana gelen kireçlenmeye bağlı olarak, sinir köklerinin çıktığı delikler daralabilmektedir. Bu duruma tip dilinde spinal stenoz ismi verilmektedir. Kanal daralması bel de ya da boyunda meydana gelebilir. Kanalın daralması ile birlik de sinir sıkışması oluşabilmektedir. Omurilik komşuluğun da meydana gelen tümörler, sinir sıkışmasına neden olabilmektedir. Bu durum da cerrahi işlem ile tümörün alınması lazım. Gerilme ya da burkulmalar vede buna bağlı meydana gelen kas lifi ya da ligament yırtılmaları boyunda, ensede ve sırtta yanma hissi yapabilmektedir. Bu durumlar da ağrı genel de boyun, sırt ya da omuzlar da kalmaktadır. Ağrı kollara yayılmaz. Boyun ya da bel tutukluğu olabilmektedir. Whiplash, yaralanması başın hızlıca öne vede arkaya hareket ettiği, özel yaralanma biçimidir. Trafik kazalarında meydana gelebilir. Whiplash yaralanması boyunda vede sırtta yanma yapabilmektedir. Whiplash’da tipik olarak ağrı boyundan omuz vede üst kola yayılabilir. Boyun tutulması, baş ağrısı, baş dönmesi, kol da uyuşma vede karıncalanma rastlanabilir.
Omuriliğin boyun bölgesinden çıkan, sinir kökleri boyunda demetler halinde yeniden organize olarak kola gitmektedir. Bu sinir demeti, yapısına brakiyal pleksus denmektedir. Kolun zorla çekilmesi ya da gerilmesi trafik kazaları, düşme, bıçaklanma vede ateşli silah yaralanmaları gibi durumlar brakiyal pleksus yaralanmasına neden olabilmektedir. Bebekler de doğum esnasın da brakiyal pleksus yaralanması meydana gelebilir. Bu durum da omuz, boyun vede kol da yanma hissi, uyuşma, karıncalanma, kol da güçsüzlük gibi belirtiler rastlanabilir.
Sırtta Yanma Belirtileri Nelerdir?
Bel fıtığı ya da omurganın arka bölgesindeki faset eklemlerin kireçlenmesi ile meydana gelmesine radikülit denir. Beldeki sinir uçları zedelenir, keskin vede yanıcı tarzda ağrı meydana gelir. Ağrı sırt vede belden kalça vede bacaklara yayılabilmektedir. Pozisyon değiştirme ile hafifleyip, artabilmektedir. Su çiçeği hastalığına yol açan varisella zoster virüsü, vücut da on yıllarca uyku da kalabilmektedir. Bazı bireyler de virüs nedeni tam bilinmeyen biçimde aktive olur vede zona hastalığına yol açabilmektedir. Gövde de kuşak gibi kabarcıklı döküntüler vede sırtta yanma hissi yapabilmektedir. Pek çok kişide cilt döküntüleri iyileşse de ağrı devam edebilmektedir. Bu duruma da post-herpetik nevralji denmektedir.
Sırtta Yanma Nedenleri Nelerdir, sırtta yanma hissi, vücudun herhangi bir yerinde farklı dereceler de sıcaklık hissi uyandırmaktadır. Ağrının eşlik edebileceği ya da etmeyebileceği histir. Eğer ki sizin de sırtta yanma nedenleri nelerdir, yazımız hakkında sorularınız varsa, bize yorum bölümünden ya da sosyal ağlarımızdan sorabilirsiniz. Sırtta yanma nedenleri nelerdir, sayfamızı arkadaşlarınızın da bilgisi olması için onlarla paylaşarak, arkadaşlarınızı da sırtta yanma nedenleri yazımızdan haberdar edebilirsiniz.
Bizleri facebook sayfamızdan takip edebilirsiniz. Facebook sayfamıza gitmek için TIKLA
Soru vede şikayetleriniz için bize yorum bölümünden yazabilirsiniz. Her türlü sorunlarınız için yardımcı olmaya çalışmaktayız.
Dikkatinizi çekebilecek diğer tavsiye bağlantımız; Kalça Sıkışması Belirtileri Nelerdir?