Kalça Sıkışması Belirtileri Nelerdir? Kalça Sıkışması Neden Olur? Kalça sıkışması nasıl tedavi edilir? İle ilgili bilinmesi gereken bazı bilgiler yazımızda.
Kalça Sıkışması Belirtileri Nelerdir? Kalça Sıkışması Neden Olur?
İnsan vücudun da kalça top-soket biçiminde bir eklemdir. Uyluk kemiğinin yuvarlak baş bölgesi, leğen kemiğinin soket benzeri çukuruna tam olarak oturmaktadır. Yazımızın içeriğin de, siz değerli dostlarımız için kalça sıkışması neden olur? ve kalça sıkışması nasıl tedavi edilir? Sorularının cevaplarına ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz. Peki Kalça sıkışması belirtileri nelerdir?
Kalça sıkışması bir çok nedenden dolayı ortaya çıkabilir. Normal de uyluk kemiğinin başı, soket içinde her yöne kolaylıkla kayabilir. Bu top-soket mekanizmasındaki bazı problemler hareketin akıcılığını bozabilmektedir. Çukurun kenarındaki kıkırdak doku kalçanın bükülmesini barındıran hareketlerin aşırı miktarda yapılması sonucu zedelenebilmektedir. Bu durum da kalça sıkışması veya femoro-asetabular impingement sorunu olarak ortaya çıkabilir. 40 yaşından daha erken meydana gelen, kalça kireçlenmesinin nedenlerinden biride kalça sıkışmasıdır. Yazımızın devamına giderek kalça sıkışması nedenleri ile ilgili daha fazla bilgilere ayrıntılı olarak ulaşabilir vede öğrenebilirsiniz.
Kalça Sıkışması Nedenleri Nelerdir?
Kalça Sıkışması Belirtileri
Kalça sıkışması rahatsızlığı uzun süre ağrı yapmadan var olabilmektedir. Ağrıya neden olduğun da, kalça sıkışma sendromu olarak isimlendirilir. Ağrı kalçanın ön bölgesinde, kasıkta özellik ile yürürken vede kalça büküldüğünde meydana gelir. Kalçanın yan kısmında vede but kısmında ağrı nadir olmaktadır. Kalça ekleminin normal hareket açıklığı azalmaktadır. Başlangıç da sadece kalça normal hareket derecesinin sınırına yaklaştığında, mesela fazlaca büküldüğünde ağrı meydana gelmektedir. Sorun ilerledikçe uzun süre oturmak vede yokuş çıkmak gibi günlük aktivitelerde de ağrı oluşturur. Düz yolda yürür iken vede gece ağrının devam etmesi eklemdeki kıkırdak dokunun zedelendiğini vede yer yer kaybolduğunu işaret etmektedir. Sonunda ise eklem kireçlenmesi olarak adlandırılan osteoartrit gelişebilmektedir. Kalça sıkışması belirtileri, aşırı kullanımla ilişkili olarak zaman içinde artan sinsi başlangıç gösterebilmektedir. Akut yaralanma sonrasında aniden meydana gelebilir. Yazımızın devamına giderek, kalça sıkışması ile ilgili daha fazla bilgilere ulaşabilirsiniz.
Kalça sıkışması rahatsızlığı uyluk kemiğin de ya da leğen kemiğin de olmasına göre başlıca iki neden bağlı meydana gelebilir. Uyluk kemiğinin başındaki şekil bozukluğu nedeni ile kalça sıkışmasına cam tipi denmektedir. Normal de küreye benzer düzgün biçimde olan femur başı, düzgün değil ise anormal olan kısmı ayakkabı bağlamak ya da pedal çevirmek gibi kalçanın büküldüğü hareketler de soketin kenarına sıkışmaktadır. Bu durum genç erkekler de daha sık rastlanır. Leğen kemiği çukuru olan, asetabulumdaki sorundan kaynaklanan kalça sıkışmasına pincer tipi denmektedir. Eğer ki asetabulumun, ön kenarı olması gerekenden uzun ise, uyluk kemiğinin boyun kısmı kalça büküldüğünde buraya çarpabilir. Bu durum da kalça sıkışması yapabilir. Orta yaşlı kadınlar da daha sık rastlanmaktadır. Bazı durumlar da hem leğen kemiğin de, hem de uyluk kemiğin de sorun olabilmektedir. buna mikst tipi denmektedir. Kalça sıkışması, eklem yüzlerin de gelişimsel olarak var olan, hafif düzensizlikler zemininde sporcuların aşırı zorlayıcı aktivitelerine bağlı meydana gelebilir.
Kalça Sıkışması Nasıl Tedavi Edilir?
Kalça sıkışmasına neden olan başka problemler de bulunmaktadır. Legg-Calve-Perthes hastalığın da femur başı, dolaşım sorunu nedeni ile yeterince beslenemez vede kemik doku ölmektedir. Kemik de şekil bozukluğu meydana gelir. Femur başı epifiz kayması denilen sorun ergenlik çağın da femur başının büyüme kıkırdağından ayrışmasıyla karakterize olmaktadır. Çocuklar da uyluk kemiğinin büyüme kıkırdaklarının farklı hızlar da çalışması sonucu femur boyun açısının azalması ile coxa vara, kalça sıkışma sendromu nedenlerinden diğeri olmaktadır.
Kalça sıkışması sendromu tedavisin de ilk adım istirahat ile ağrıya yol açan durumun azaltılmasıdır. Daha sonra kalça çevresindeki kasları esnetip güçlendirerek egzersizler tavsiye edilir. Ağrılı dönem de kısa süre ağrı kesici ilaçlar tercih edilebilir. Kalça eklemi, mobilizasyonu ile gergin olan eklem kapsülü vede kas gibi dokular esnetilebilir. Eklem pozisyon hissi vede kalçanın dinamik kontrolünü arttıran egzersizler de yararlı olabilmektedir. TENS, ultrason gibi fizik tedavi teknikleri ağrının azaltılmasın da vede eklem hareket açıklığının artırılmasnda tercih edilebilir. Kıkırdak hasarının tamiri için, kök hücre vede PRP enjeksiyonu gibi rejeneratif tip teknikleri artan oranda kullanılabilir.
Kalça Sıkışması Belirtileri Nelerdir, kalça sıkışması eğer fizik tedaviyle iyileşme sağlanmaz ise ameliyat düşünülebilir. Ameliyat tipi ise sıkışma tipi vede kıkırdak dokudaki hasara göre belirlenmektedir. Eğer sorun ilerlememiş ise kapalı ameliyat ile tedavi edilebilmektedir. Kıkırdak da fazla hasar var ise, eklem kireçlenmesi ilerlemiş ise, kalça eklem protez ameliyatı gerekli olabilir. Eğer ki sizin de kalça sıkışması belirtileri nelerdir, yazımız hakkında sorularınız varsa, bize yorum bölümünden ya da sosyal ağlarımızdan sorabilirsiniz. Kalça sıkışması belirtileri nelerdir, sayfamızı arkadaşlarınızın da bilgisi olması için onlarla paylaşarak, arkadaşlarınızı da kalça sıkışması belirtileri yazımızdan haberdar edebilirsiniz.
Bizleri facebook sayfamızdan takip edebilirsiniz. Facebook sayfamıza gitmek için TIKLA
Soru vede şikayetleriniz için bize yorum bölümünden yazabilirsiniz. Her türlü sorunlarınız için yardımcı olmaya çalışmaktayız.
Dikkatinizi çekebilecek diğer tavsiye bağlantımız; Haşimato Hastalığı Nelere Yol Açar?