Ağızda Ekşi Tat Nasıl Geçer?

Ağızda Ekşi Tat Nasıl Geçer? Ağızda Ekşi Tat Neden Olur? Ağızda ekşi tat tedavisi nasıl yapılır? Hakkında merak edilenleri yazımızdan öğrenebilirsiniz.

Ağızda Ekşi Tat Nasıl Geçer? Ağızda Ekşi Tat Neden Olur?

Ağızda Ekşi Tat Nasıl Geçer
Sayfa İçeriği: Ağızda Ekşi Tat Nasıl Geçer

Ağızda oluşan ekşi tat hissi herhangi bir yiyecek yemeden ya da herhangi bir içecek tüketmeden ağızda meydana gelen ekşimsi tat hissidir. Bu durum büyük oranda rahatsızlık verebilir. Uzun süre devam eden ağza ekşi tat gelmesi şikayetiniz de tıbbi yardım almanız gerekmektedir. Yazımızın içeriğin de, siz değerli dostlarımız için ağızda ekşi tat tedavisi nasıl yapılır? ve ağızda ekşi tat neden olur? Sorularının cevaplarına ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz. Peki Ağızda ekşi tat nasıl geçer?

Ağızda meydana gelen ekşimsi tadın bazı nedenleri vardır. Bunların başlıcaları ağız içi enfeksiyonlar, ağız vede diş hastalıkları, bazı mide hastalıkları vede ağızda yer alan bakterilerin pH seviyelerini değiştirmesidir. Ağızda ekşi tat meydana gelmesi çoğunluk ile ağız vede diş sorunlarından, ağız içi enfeksiyonlardan vede bazı mide hastalıklarından köken almaktadır. Bu sorunların çoğu kısa süreli şikayetlere yol açmaktadır. Evde uygulanacak bazı yaşam tarzı değişiklikler ile tedavi edilebilmektedir. Ağza ekşi tat gelmesi şikayeti, bazı durumlar da ciddi sağlık sorunlarının sonucu olarak da meydana gelebilir. Ağızda ekşimsi tat şikayeti bir kaç haftadır devam ediyor ise, ağızda ekşi tat şikayeti gün geçtikçe artıyor ise ve ağız içerisin de ya da vücudunuz da ek belirtileri var ise uzman hekime muayene olmayı ihmal etmeyin. Ağza ekşi tat gelmesi sorununun çoğu zaman ağız vede diş sorunları ile ilişkili olduğu bilinmeli. Bu durum da yapmanız gereken ağız bakımını sağlamaktadır. Yazımızın devamına giderek ağızda ekşi tat nedenleri ile ilgili daha fazla bilgileri ayrıntılı olarak bulabilirsiniz.

Ağızda Ekşi Tat Nasıl Tedavi Edilir?

Ağızda Ekşi Tat Nedenleri

Sigara içmek,
Dehidrasyon,
Kötü ağız hijyeni,
Ağız içi enfeksiyonlar,
Solunum yolu enfeksiyonları,
İlaçlar vede kanser tedavisi,
İleri yaş,
Gastroözofageal reflü hastalığı,
Ağız yanması sendromu,
Çam fıstığı sendromu,
Kurşun zehirlenmesi,
Boyun bölgesine radyasyon tedavisi,
Beyin dokusuna hasar veren hastalıklar,
Beyin tümörleri,
Beyin hasarı,
Gebeliğin ilk 3 aylık dönemi,
Oral kandidiyazis,
Anksiyete vede stres,
Ağız kuruluğu,
Tükürük üretiminin azalması.

Ağızda tat değişikliğine yol açan, en sık nedenler arasında susuz kalmak gelmektedir. Susuz kalmak, şu etkiler ile ağızda ekşi tat hissi verir; Ağız içi enfeksiyonların daha sık ortaya çıkması, ağız vede diş hastalıkların görülme sıklığının artması, ağız içindeki patojenlerin daha hızlı çoğalması vede ağız hijyeninin sağlanamaması. Dehidrasyon ise genellik ile yeterince su içilmemesi nedeni ile ortaya çıkmaktadır. Çeşitli tıbbi nedenler de dehidrasyona yol açabilmektedir. Ağızda ekşi tadın, en sık vede en kolay önlenebilir nedenlerinden biri de dehidrasyondur. Ağız hijyenine dikkat etmeli vede yeterince su içilmelidir. Günde 5 ila 8 bardak su düzenli olarak tüketilmelidir.

Sigara içmek, bir çok hastalığa yol açan büyük sorundur. Sigara, dünya da önlenebilir hastalıklardan, ölümün bir numaralı nedenidir. Sigara kullanan kişiler de tat alma ile ilgili şikayetler sıkça rastlanır. Sigaranın tat alma duyusu üzerine etkileri ise; İçeriğinde ki maddeler tat tomurcuklarının ölümüne yol açabilmektedir. Tat alma duyusunu köreltir vede sigarada ki kimyasallar ağızda ekşimsi ya da acı tat oluşturmaktadır. Sigara içen kişiler, ağızda ekşi tat oluşumuyla sıkça karşılaşırlar. Bu durum ise çoğunluk ile sigara içerisindeki kimyasalların sonucudur.

Ağızda Ekşi Tat Neden Olur?

Ağızda kötü tat meydana gelmesinin en sık nedeni, kötü ağız hijyenidir. Ağız hijyenini sağlayamayan kişiler de ağızda ekşi tada daha sık rastlanmaktadır. Ağız hijyeni sağlanamadığı için, ağızda plaklar vede gıda parçacıkları birikir. Bu birikimin bir sonucu olarak ağızda kötü tatlar oluşabilir. Eğer bir süredir ağızda ekşi tat şikayeti yaşıyorsanız, atmanız gereken ilk adım ağız hijyenini düzeltmek olmalıdır. Ağız için de enfeksiyona yol açan çeşitli etkenlerin, bir diğer sonucu da ağızda ekşimsi tat meydana getirir. Ağızda ekşi tat oluşturabilecek bazı enfeksiyonlar; Uçuk, oral aftlar, pamukçuk, oral liken planus, squamöz papilloma. Ağız vede dişleriniz de çeşitli enfeksiyon belirtilerini hissederseniz. Vakit kaybetmeden diş hekiminizi ziyaret etme zamanınız gelmiştir. Geçirmiş olduğunuz soğuk algınlığı vede üst solunum yolu enfeksiyonları tat alma tomurcuklarını etkileyerek ağızda ekşimsi tat hissetmenize neden olabilir. Ağızda ekşi tada neden olabilecek solunum yolu hastalıklarından bazıları; Farenjit, soğuk algınlığı, sinüzit, grip, tonsillittir. Bu enfeksiyon hastalıkları uzman hekimler tarafından kolaylıkla teşhis edilebilmek de vede hızlıca tedavi edilebilmektedir.

Bazı durumlar da ağızda ekşimsi tat meydana gelmesi enfeksiyonlardan ya da diğer hastalıklardan kaynaklı olabilir. Kullandığınız ilaçlar da ağızda kötü tada neden olabilir. Bir çok ilaç grubunun ağızda ekşi vede acı tada yol açtığı bilinmektedir. Bu yan etkiye yol açan en sık ilaçlar; Antihistaminikler vede antibiyotiklerdir. Kanser tedavisi gören hastalar da ağızda kötü tat şikayeti ile sıkça karşılaşmaktadır. Kanseri tedavi etmek için yapılan radyasyon tedavisinin ya da kemoterapinin yan etkisi de olabilmektedir.

Yemek borusunun alt ucun da bulunan sfinkter, mide ile yemek borusu arasındaki besin geçişini düzenlemektedir. Özofagusun alt ucundaki sfinkter, besinlerin mideye iletilmesinden sonra, tam olarak kapanmaz ise yemek vede mide asidi yemek borusuna kaçabilmektedir. Bu durum gastroözofageal reflü hastalığı olarak adlandırılır. Hastalar da ise şu belirtiler meydana gelebilir. Öksürük, ağızda ekşimsi tat oluşması, ağza acı su gelmesi vede göğüs bölgesin de yangı hissi.Ağızda ekşi tat oluşmasının önemli nedenleri arasında gastroözagageal reflü hastalığı bulunmaktadır.

Ağızda Ekşi Tat Nasıl Geçer?

Ağza ekşi tat gelmesi durumu uzun süredir devam ediyor ise vede beraberin de ek belirtiler varsa tıbbi yardım almalısınız. Uzman hekiminiz bu şikayete yol açan nedeni tespit edecektir. Altta yatan nedene yönelik tedavi adımlarının uygulanması ile şikayetleriniz iyileşecektir. Ağızda ekşimsi tat meydana gelmesine yol açan diğer pek çok neden bulunmaktadır. Uzman hekiminiz altta yatan nedeni belirleyecek vede nedene yönelik tedavileri uygulayacaktır. Tedaviden sonra ekşimsi tat şikayetiniz kısa sürede iyileşecektir. Ağız hijyenine dikkat etmeye özen göstermelisiniz. Uzman hekiminizin tedavi adımlarını da uygulamalısınız.

Ağızda Ekşi Tat Nasıl Geçer, ağız kuruluğunu önlemek için mutlaka bol miktar da su tüketin. ağızda ekşi tat oluşumu devam ediyorsa sigara içmeyi bırakın ve ağız hijyenine önem verin. Eğer ki sizin de ağızda ekşi tat nasıl geçer, yazımız hakkında sorularınız varsa, bize yorum bölümünden ya da sosyal ağlarımızdan sorabilirsiniz. Ağızda ekşi tat nasıl geçer, sayfamızı arkadaşlarınızın da bilgisi olması için onlarla paylaşarak, arkadaşlarınızı da ağızda ekşi tat nedenleri yazımızdan haberdar edebilirsiniz.

Bizleri facebook sayfamızdan takip edebilirsiniz. Facebook sayfamıza gitmek için TIKLA

Soru vede şikayetleriniz için bize yorum bölümünden yazabilirsiniz. Her türlü sorunlarınız için yardımcı olmaya çalışmaktayız.

Dikkatinizi çekebilecek diğer tavsiye bağlantımız; Aşırı Aktif Mesane Belirtileri Nelerdir?

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kardesiz Blog Logo
DMCA.com Protection Status
Copyright © 2014 - 2024 Kardesiz Blog Designed