Gecikmiş Uyku Fazı Bozukluğu Nedir? Uyku Fazı Kayması Nasıl Düzelir? Uyku fazı bozukluğu neden olur? İle ilgili bilinmesi gereken bazı bilgiler yazımızda.
Gecikmiş Uyku Fazı Bozukluğu Nedir? Uyku Fazı Kayması Nasıl Düzelir?
Her insanın vücut saati 24 saate göre ayarlanmıştır. Bu saat ise beyin de vede gözlerin arkasın da yer almaktadır. Erişkin bireylerin çoğu 23:00 / 07:00 saatleri arasında uyumaktadır. Eğer ki uyku fazı bozukluğu bulunanların uyku vede uyanıklık ile ilişkili vücut saati daha önceye ayarlanmıştır. Yazımızın içeriğin de, siz değerli dostlarımız için uyku fazı kayması nasıl düzelir? ve uyku fazı bozukluğu neden olur? Sorularının cevaplarını bulabilir vede öğrenebilirsiniz. Peki Gecikmiş uyku fazı bozukluğu nedir?
Akşamları çok erken saatler de yatma vede çok erken kalkma ile sonuçlanan uyku bozukluğuna erken uyku fazı bozukluğu denmektedir. Mesela; Gece saat 22:00’a kadar uyanık kalmak da zorlanırsınız. Saat 21:00 vede 22:00 arasında yatma ihtiyacınız aşırı derece artmış olur. Yatar yatmaz da uyursunuz, yalnız bu uyku bir kaç saat sürmektedir. Uyanınca da vakit çok erkendir. Sabah 04:00 ya da 05:00 gibidir. Tekrar uykuya dalmak ya da uyumak imkansızdır. Bu nedenle de uykunuzu yeterince almadığınızı hissedersiniz. Akşam daha erken uyumuşsanız, daha erken uyanırsınız daha sonra tekrar uyursunuz. Yazımızın devamına giderek uyku fazı kayması nasıl düzelir? İle ilgili daha fazla bilgilere yazımızın devamına giderek ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz.
Uyku Fazı Bozukluğu Neden Olur?
Uyku Fazı Kayması Nasıl Düzelir?
Erken uyku fazı, yaş ilerledikçe daha fazla rastlanmaktadır. Gençler de daha fazla rastlanan gecikmiş uyku fazının tam tersi olmaktadır. Orta yaş ile yaşlılık arası kabaca %1 kişi bu durumu yaşamaktadır. Kişiler bu durumdan, sabahları uykusuzluk hissi, dinlenmemiş olarak uyanma, gün içi uykululuk vede yorgunluk hissede bilmektedir. Erken uyku fazı bozukluğu, depresyon riskini de artıran durumdur.
Erken uyku fazı bozukluğunun tedavisi, vücut saati normal uyku vede uyanıklık saatlerine göre düzenlenmelidir. Parlak ışık uygulanması ya da melatonin tedavi de yardımcı olabilmektedir. Yatmadan önce, akşam üzeri saatlerin de parlak ışık tedavisi uygulanmaktadır. Işığın parlaklığı, odada kullanılan ışıktan parlak olmalı. Bazen 1 haftalık uygulama erken uyku fazı bozukluğu için yeterlidir. Melatonin tedavisi ise düşük dozlar da ağızdan alınabilmektedir. Yeni yatma saati ile, bu doz alınabilmektedir. Daha düşük dozu sabah erken uyanma saatin de alınması da diğer tedavi yöntemidir. Her gece bu biçim de 20’şer dakika geç yatar vede geç kalkmaya başlamış olursunuz. Bu gecikmeler ile birlikte parlak ışığı uygulama vede melatonin alma saatiniz de geciktirilmektedir. Bu tedavi yöntemini uyku uzmanı yardımı olarak uygulamalısınız.
Gecikmiş Uyku Fazı Bozukluğu Nedir, uykuya dalmada zorluk vede istenilen saat de uyanma da güçlük ile sonuçlanan gecikmiş uyku fazı bozukluğu, biyolojik ritim bozukluğudur. Bu rahatsızlık GUFTUB hastaları kronoterapi, parlak ışık tedavisi, B12 vitamini veya melatonin uygulamasıyla tedavi edilebilmektedir. Eğer ki sizin de gecikmiş uyku fazı bozukluğu nedir, yazımız hakkında sorularınız varsa, bize yorum bölümünden ya da sosyal ağlarımızdan sorabilirsiniz. Gecikmiş uyku fazı bozukluğu nedir, sayfamızı arkadaşlarınızın da bilgisi olması için onlarla paylaşarak, arkadaşlarınızı da gecikmiş uyku fazı bozukluğu yazımızdan haberdar edebilirsiniz.
Bizleri facebook sayfamızdan takip edebilirsiniz. Facebook sayfamıza gitmek için TIKLA
Soru vede şikayetleriniz için bize yorum bölümünden yazabilirsiniz. Her türlü sorunlarınız için yardımcı olmaya çalışmaktayız.
Dikkatinizi çekebilecek diğer tavsiye bağlantımız; Wp-Cron Nasıl Kapatılır?