Turp Neye iyi Gelir? Turpun Faydaları Nelerdir? Turpu Kimler Tüketemez? Turpun faydaları ile ilgili bazı bilgilere yazımızdan ulaşabilirsiniz.
Turp Neye İyi Gelir? Turpun Faydaları Nelerdir? Turpu Kimler Tüketemez?
Turp, içeriğin de barındırdığı mineral vede vitaminler bakımından oldukça zengindir. Bu özelliği sayesin de sağlığa ise faydaları oldukça çoktur. Yazımızın içeriğin de turpun faydaları nelerdir? vede turpu kimler tüketemez? Sorularının cevaplarına ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz. Peki Turp neye iyi gelir?
Turp, turpgiller ailesinin üyesi olan bitkinin ana yurdu, Hindistan vede Çin’dir. Ilıman iklim de yetişmektedir. Ülkemiz de, Akdeniz, Karadeniz vede Ege bölgelerin de yetişmektedir. Osmaniye – Kadirli de en fazla turp yetiştiren illerimiz arasındadır. Turp, ilkbahar ayların da ekimi başlar vede sonbahara kadar devam etmektedir. Ülkemiz de her yol, yaklaşık olarak 170 bin ton turp yetiştirilmektedir. Turpun farklı çeşitleri bulunmaktadır. En yaygın olanı ise siyah, kırmızı vede beyaz renkli olanıdır. Sağlığa oldukça faydası bulunan bu bitkinin, meyvesi olduğu kadar, otları da oldukça fayda sağlamaktadır. Yazımızın devamına giderek turpun faydaları ile ilgili daha fazla bilgilere ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz.
Turpu Kimler Tüketemez?
Turpun Faydaları
– Lif kaynağı,
– Yaşlanmayı önler,
– Ağrı kesici,
– Kalp sağlığı,
– C vitamini kaynağı,
– Bağışıklığı güçlendirir,
– Tansiyonu düzenler,
– Saç sağlığı,
– Cilt dostu,
– Vitamin mineral deposu,
– Metabolizmayı çalıştırır,
– Kanser ile savaşır,
– Tiroid hastalıklarından korur,
–Sindirim sistemini çalıştırır ve kabızlığı önler,
– Sağlık için önemli olan antioksidan özelliği bulunur,
– Düzenli tüketilen turp, vücuttan toksinleri uzaklaştırır,
– İdrar söktürücüdür,
– Böbrek taşını önler,
– Gebelik de rastlanan düşük riskini azaltır, erken doğumu önler,
– İçeriğinde ki demir ile, demir eksikliği kaynaklı kansızlığı önlemektedir.
Turp sülfürlü bileşikler bakımından oldukça zengindir. Bu neden ile karaciğer vede safra sağlığını korumaktadır. Zengin besin değeri ile kanser riskini de azaltır. Tiroid hastalıklarının en büyük nedeni iyot eksikliğidir. Turp, için de barındırdığı iyot ile guatr başta olmak üzere, tiroid hastalıklarını önlemektedir. Turp, besin değeri bakımından zengindir. İçeriğin de A, B, C, B6 vede K vitamini barındırmaktadır. Bunun yanında lif vede antioksidan, potasyum, magnezyum, bakır, kalsiyum, manganez vede demir içermektedir.
Kırmızı turp, kan şekerini denge de tutmaktadır. Ani açlık hissini vede tatlı krizini önlemektedir. Bu özelliğ iile diyet listelerinin ilk sırasın da bulunmaktadır. Bol lif kaynağı olan turp, metabolizmayı çalıştırmaktadır. Aynı zaman da mide bulantısını gidermektedir. Suyu saç dökülmesini önler, saçları besler vede canlılık verir. Kepek sorununu ortadan kaldırır. Barındırdığı zengin mineral vede vitaminler ile cilt sağlığını destekler. Her gün düzenli tüketilen turp, cilt kurumasını önler, sivilce vede akne oluşmasını engeller. Cilt kızarıklığını da gidermektedir. Hastalıklarla savaşmak vede korunmak için en güzel yol, güçlü bağışıklık sistemine sahip olmaktadır. C vitamini barındıran turp, özellik ile kış ayların da rastlanan soğuk algınlığı, domuz gribi vede covid-19 gibi hastalıklara yakalanma riskini azaltmaktadır. Düzenli olarak tüketilen turp, bağışıklık sistemini korur vede güçlendirir.
Turpun Vücuda Faydaları İle İlgili Bilmeniz Gerekenler
Kırmızı turp, kalbin sağlıklı çalışmasını sağlamaktadır. Kalp damar rahatsızlıkları riskini azaltır ve bol miktar da flavonoid ile folik asit barındırmaktadır. Özellikle de kırmızı turpta bulunan potasyum, tansiyonu normal değerler de olmasını sağlamaktadır. Kıkırdakların, kemik sağlığının korunmasın da önemli rol oynayan kolajen üretimi için, C vitamini lazım. Turp, C vitamini bakımından oldukça zengindir. Bu sayede ise soğuk algınlığından, salgın hastalıklardan korur ve hücre yenilenmesini sağlamaktadır. Özellik ile alabaş olarak bilinen beyaz turpun, ağrı kesici özelliği bulunmaktadır. Romatizma nedenli ağrıların giderilmesin de, büyük rol oynamaktadır. Sıklık ile satalara katılan turp, karaciğer vede mideyi temizlemektedir. Özellik ile kırmızı turp, lif oranı oldukça yüksektir. Alabaş turp da, bol lif barındırmaktadır. Bu sayede tokluk hissi verir ve acıkmayı geciktirir. Kış ayların da salataları, sofraları, mezeleri süsleyen turp, açlık hissini bastırır vede tok tutmaktadır. Bu özelliği ile zayıflamak isteyenlerin vazgeçilmezleri arasında yer almaktadır. Bol miktar da folik asit barındırır. Bu sayede RNA vede DNA hasarını onarır ve yaşlanmayı da geciktirir.
Turp Neye İyi Gelir, turp için de kükürlü bileşikler içermektedir. Bu neden ile ülser, gastrit, chron, kolit vede ülseratif gibi sorunları olan kişiler de gaz şikayeti, ishal vede kramp gibi yan etkiler yapabilmektedir. Bu yüzden dikkatli ve doktora danışılarak tüketilmelidir. Eğer ki sizin de turp neye iyi gelir, yazımız hakkında sorularınız varsa, bize yorum bölümünden ya da sosyal ağlarımızdan sorabilirsiniz. Turp neye iyi gelir, sayfamızı arkadaşlarınızın da bilgisi olması için onlarla paylaşarak, arkadaşlarınızı da turpun faydaları ile ilgili yazımızdan haberdar edebilirsiniz.
Bizleri facebook sayfamızdan takip edebilirsiniz. Facebook sayfamıza gitmek için TIKLA
Soru vede şikayetleriniz için bize yorum bölümünden yazabilirsiniz. Her türlü sorunlarınız için yardımcı olmaya çalışmaktayız.
Dikkatinizi çekebilecek diğer tavsiye bağlantımız; Gül Sirkesinin Faydaları Nelerdir?