Çapraz Bağ Kopması Neden Olur?

Çapraz Bağ Kopması Neden Olur? Çapraz Bağ Ameliyatı Ne Kadar Sürer? Çapraz bağ ameliyatı riskli mi? İle ilgili bilinmesi gereken bazı bilgiler yazımızda.

Çapraz Bağ Kopması Neden Olur? Çapraz Bağ Ameliyatı Ne Kadar Sürer?

Çapraz Bağ Kopması Neden Olur
Sayfa İçeriği: Çapraz Bağ Kopması Neden Olur

Ön çapraz bağları çeşitli nedenlerle hasar görebilir. Çapraz bağ ameliyatı, rekonstrüktif cerrahi sınıfına girmektedir. Uyluk kemiğini diz ekleminde ki, kaval kemiğine birleştiren doku grubundadır. Yazımızın içeriğin de, siz değerli dostlarımız için çapraz bağ ameliyatı riskli mi? ve çapraz bağ ameliyatı ne kadar sürer? Soruları ile ilgili cevaplara ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz. Peki Çapraz bağ kopması neden olur?

Diz çevresin de yer alan ön çapraz bağlar, özellik ile tenis, kayak, squash, futbol vede basketbol gibi sporlar esnasın da hasar görebilir. Tüm spor yaralanmalarının yaklaşık olarak %40’ını oluşturan, bu türden diz yaralanmaları olarak bilinmektedir. Bunun ile birlikte, günlük aktiviteleri gerçekleştirir iken, ani hareket nedeni ile dizin vede alt bacağın şiddetli biçim de bükülmesi de bağların yırtılmasına neden olur. Bu nedenlerden biri ile ön çapraz bağlar yırtılırsa, diz vücudun ağırlığını taşıyamadığı için, kişi dengesini vede hareket kabiliyetini kaybetmektedir. Yırtılan ve hasar gören bağların onarılmaz hale gelmemesi için ameliyat edilmesi gerekmektedir. Yazımızın devamına giderek çapraz bağ ameliyatı ile ilgili daha fazla bilgilere ayrıntılı olarak ulaşabilir vede öğrenebilirsiniz.

Çapraz Bağ Ameliyatı Kimlere Yapılır?

Çapraz Bağ Ameliyatı İle İlgili Bilinmesi Gerekenler

Çapraz bağ ameliyatı olacak hastalarının, bazı koşulları karşılaması lazım. Bunların başlıcaları; Anesteziye karşı alerjik reaksiyon geliştirmeme, genel sağlık durumu açısından ameliyat için elverişli olma, fizik tedavi vede rehabilitasyon gibi cerrahi olmayan yöntemlere cevap vermeme vede günlük aktiviteleri ciddi diz ağrısı nedeni ile gerçekleştirememe. Hastanın ameliyat için, uygun olup olmadığına dair karar uzman hekim tarafından, çeşitli testlerin sonuçları değerlendirilerek verilmektedir. Bu nokta da ayrıca, hasarın derecesi vede bu hasarın kişinin yaşam kalitesini ne denli etkilediği de oldukça önemlidir. Dizde ki sorun nedeni ile dengesizlik oluşmuyorsa, cerrahi yöntem düşünülmeye bilmektedir. Aynı durum aktif bir yaşam tarzı olmayan kişiler için de geçerli olmaktadır.

Çapraz bağlar da meydana gelen herhangi hasar nedeni ile, bir sağlık kuruluşuna başvurulduğunda, ameliyat kararı verilmiş ise, uzman hekim bu işlemin gerçekleştirilmesi için dizde ki şişliğin inmesini beklemek isteye bilmektedir. Bunun ile birlikte uyluğun önündeki vede arkasındaki kasların gelişmesi için de uzman hekim aynı tavsiye de bulunabilir. Bekleme süresi ise, yaklaşık olarak 3 hafta sürmektedir. Bu süreç de kişi fizyoterapiye sevk edilebilmektedir. Bu bekleme evresinin akabinde, dizde ki hareket açıklığı artacağı için ameliyat sonrası iyileşme daha kolay biçimde gerçekleşmektedir.

Çapraz Bağ Ameliyatı Öncesinde Nelere Dikkat Edilmeli?

Dizlere ağırlık vermemeye dikkat edilmeli,
Dizleri olumsuz biçimde etkileyecek ağır aktivitelerden kaçınılmalı,
Ani dönüşler vede atlama, zıplama gibi hareketler içeren aktivitelerden uzak durulmalı,
Fizyoterapist, bacağın esnemesine yardımcı olmak amacı ile egzersiz önerisinde bulunmuş ise, bunlar düzenli şekil de uygulanmalıdır.

Çapraz bağ ameliyatından sonraki kısa bir süre yapılması gerekenler;

Kronik hastalıklar vede kullanılan ilaçlar ile ilgili uzman hekim bilgilendirilmeli, Operasyondan önce mide boş olmalı vede zararlı bakterilerden kaçınmak için duş alınmalı vede hastaneye temiz elbiseler ile gelinmelidir.

Çapraz Bağ Ameliyatı Sonrası Nelere Dikkat Edilmeli?

Ameliyat sonrası hastane de kalıp kalınmayacağına, dair kesin bilgi uzman hekim tarafından verilmektedir. Basit işlemlerin gerçekleştirildiği operasyondan sonra, aynı gün eve dönmek mümkün olabilir. Çapraz bağ ameliyatı esnasın da kullanılan dikişler çözünebilirse, 3 hafta için de kendiliğinden eriyeceğinden, almaya gerek yoktur. Eğer dikişler kendiliğinden çözülmüyor ise bir kaç gün bekledikten sonra sağlık personeli tarafından alınmaktadır. Bundan sonra, uzman hekim tavsiye eder ise, işlem görmüş bölge, enfeksiyon oluşumunu önlemek için, ılık su vede antibakteriyel sabun yardımı ile belirli aralıklar ile temizlenmektedir. Temizleme işlemi esnasın da yavaş vede nazik biçimde hareket etmek oldukça önem taşımaktadır.

Ameliyat sonrası dizin bandajlanması gerekebilir iken, dize giymek için özel, medikal korse de önerilebilir. Bu korse şişmeyi azaltmaya yardımcı olur iken, diz için destekte sağlamaktadır. Ameliyat sonrası süreç de, yaklaşık 1 hafta boyunca, sızıntı şeklin de, hafif kanamalar, ağrı, şişme, morarma vede kızarıklık rastlanabilir. Bu durum da uzman hekim reçete etmiş ise, ağrı kesiciler kullanılmalıdır. Ağrının vede kanamanın arttığı durumda da, zaman kaybetmeden sağlık kuruluşuna gidilmelidir. Çapraz bağ ameliyatı kompleks işlem olduğundan, kısa süre içinde tam iyileşmenin gerçekleşmesini beklemek doğru değildir. Dizin hasar almadan önceki haline gelmesi, 6 ila 10 ay sürebilmektedir.

Çapraz bağ ameliyatın da, her ne neden ile olursa olsun, çapraz bağlar yırtıldığında dikerek onarmak mümkün değildir. Bunun yerine ise, hasar almış bölgeye doku eklemesi uygulanarak, bağların yeniden oluşturulması sağlanmaktadır. Çapraz bağ ameliyatın da, yırtılmış dokudan geriye kalanlar temizlenerek, bacağın başka bölgesinden alınan tendon hasarlı bölgeye tranfer edilmektedir. Bu tendon, kaval kemiğinden, dizin içinden ya da diz kapağının üstünden alınabilmektedir.

Hastanın kendi vücudundan alınabilecek uygun dokunun bulunmaması durumun da, sentetik greft ya da bir kaynaktan alınan donör doku tercih edilebilir. Bu işlemler, yaygın olarak hem ışık, hem de kamera görevi gören için de fiber optik kablo demetleri yer alan ince, esnek bir tüp olan artroskop ismi verilen tıbbi alet ile uygulanmaktadır. Bu alet, diz de açılan minimal kesilerin içinden doğru hasarlı bölgeye ulaşır vede işlemin en az doku hasarı ile gerçekleştirilmesini mümkün kılmaktadır.

Çapraz Bağ Kopması Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Greft doku yerleştirildikten vede çeşitli medikal vidalar yardımıyla sabitlendikten sonra, uzman hekim bu işlemin dizi bir arada tutacak kadar güçlü olup olmadığını test etmektedir. Bu noktada da, dizin tam hareket açıklığına sabit olması oldukça önemlidir. Her şeyin yolunda olduğuna kanaat getirildiği durum da kesiler dikilmektedir. Pansuman yapılır vede işlem bitirilir. Çapraz bağ onarımının ameliyat süresi 40 dakika ile 1 saat arası sürmektedir. Diz eklemi için de biriken kanı, dışarıya almak için dren ismi verilen ince plastik hortum yerleştirilmektedir. Bu dren genellik ile ameliyattan 24 saat sonraki pansuman sırasında çıkartılmaktadır.

Çapraz Bağ Kopması Neden Olur, çapraz bağ yaralanmaların da, genellik ile herhangi tedaviye gerek duyulmadan bacak da meydana gelen ağrı, şişlik veya kızarıklık yaklaşık olarak 1 hafta içinde kesilebilmektedir. Daha sonra normal biçim de yere basılarak yürünebilmektedir. Eğer ki sizin de çapraz bağ kopması neden olur, yazımız hakkında sorularınız varsa, bize yorum bölümünden ya da sosyal ağlarımızdan sorabilirsiniz. Çapraz bağ kopması neden olur, sayfamızı arkadaşlarınızın da bilgisi olması için onlarla paylaşarak, arkadaşlarınızı da çapraz bağ kopması ameliyatı yazımızdan haberdar edebilirsiniz.

Bizleri facebook sayfamızdan takip edebilirsiniz. Facebook sayfamıza gitmek için TIKLA

Soru vede şikayetleriniz için bize yorum bölümünden yazabilirsiniz. Her türlü sorunlarınız için yardımcı olmaya çalışmaktayız.

Dikkatinizi çekebilecek diğer tavsiye bağlantımız; Koksartroz Belirtileri Nelerdir?

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kardesiz Blog Logo
DMCA.com Protection Status
Copyright © 2014 - 2024 Kardesiz Blog Designed