Papağan Ateşi Hastalığı Nedir? Papağan Enfeksiyon Hastalıkları Nelerdir? Papağan hastalığı nedir? İle ilgili bilinmesi gereken bazı bilgiler yazımızda.
Papağan Ateşi Hastalığı Nedir? Papağan Enfeksiyon Hastalıkları Nelerdir?
Bakteri enfeksiyonları, özellikle de toplu yaşayan kuşlar da, birbirine kolaylıkla bulaştırıldığın da, kısa süre de enfeksiyonun yayılımı gözlenmektedir. Yazımızın içeriğin de, siz değerli dostlarımız için papağan hastalığı nedir? ve papağan enfeksiyon hastalıkları nelerdir? Soruları ile ilgili cevaplara ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz. Peki Papağan ateşi hastalığı nedir?
Papağan yeni alındı ise, enfeksiyon belirtileri gözlendi ise, alınan yere gidilerek diğer kuşlarda da aynı belirtiler var mı diye bakılmalıdır. Bu tür enfeksiyonların ortaya çıkmasının engellenmesin de, hijyen kurallarına uymanın önemi de oldukça önemlidir. Papağan ateşi, chlamydia psittaci ismi verilen bakteri türüne yol açmaktadır. İnsanlara geçer ise, ateşli zatürre veya ağır grip olarak belirtiler gösterir. Kuşlarda ki bazı belirtiler iştahsızlık, depresif biçim de durgun kalma, nefes alma da güçlük yaşama, ishal vede gözün çapaklanması olarak sıralanmaktadır. Psittakoz, Chlamydia psittaci’nin neden olduğu enfeksiyon bir hastalıktır. Kuşlar, papağanlar, güvercinler vede kümes hayvanların da enfeksiyona yol açmaktadır. Etken sıklık ile enfekte kuşların sekresyonları, dokuları vede tüyleri ile bulaşmaktadır. Yazımızın devamına giderek papağan enfeksiyon hastalıkları ile ilgili daha fazla bilgilere ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz.
Papağan Hastalığı Nedir?
Papağan Enfeksiyon Hastalıkları
– Bakteri enfeksiyonları,
– Virüs enfeksiyonları,
– Mantar enfeksiyonları,
– Parazit enfeksiyonları,
– Bit ve Kene enfeksiyonları.
Kuşların kötü bakım şartları bit ve kene enfeksiyonuna zemin hazırlamaktadır. Kısa süre de birbirlerine de bulaştırabilir. Huzursuzluk, tüy yolma ve kaşıntı gibi belirtiler rastlanmaktadır. Tüyler üflenerek aralandığında, deriye yakın bölgeler de etkeni görmek olası durumdur. Toz ya da losyon formun da ilaçlar dışarıdan tatbik edilmektedir.
Parazit enfeksiyonları 5 çeşit olarak sıralanır. Bunlar; Giardiya enfeksiyonu, askaris enfeksiyonu, sestod enfeksiyonu, kriptosporidium enfeksiyonu, haemoproteus enfeksiyonudur.
Haemoproteus enfeksiyonu; Gri papağan, ara vede kakadular da rastlanır. Alyuvarlara yerleşen parazit, bunları yıkımı sonucu ağır kansızlık olarak görülür. Karaciğer vede dalak da büyüme, akciğer su toplaması gibi şiddetli belirtiler de görülebilir. Giardiya enfeksiyonu; Grip papağan, sultan vede cennet papağanı ile muhabbet kuşların da rastlanmaktadır. Yavrular da ölümcül olabilir. Dışkı bulaşmış yem vede sular ile geçmektedir. İştahsızlık, ishal, kilo kaybı, kusma gibi belirtiler rastlanır. Dışkı da hareketli parazitlerin ya da kistlerinin görülmesi ile tanı konulmaktadır. Kriptosporidium enfeksiyonu; Solunum, sindirim vede üreme sistemine yerleşerek enfeksiyon yapmaktadır. Genç papağanlar daha duyarlı olmaktadır. Kilo kaybı, iştahsızlık, nefes darlığı, ishal vede sinüzit rastlanabilir. Dışkı da parazit yumurtasının görülmesi ile tanı konulmaktadır. Bu durum da ise uygun tedavi verilmektedir. Sestod enfeksiyonu; Gri papağan vede kakadu papağanların da rastlanmaktadır. Genel de durum bozukluğu, kilo kaybı, iştahsızlık, kansızlık yapmaktadır. Dışkı da parazitin halka vede yumurtası görülerek tanı konmaktadır. Bu durum da ise uygun tedavi verilmektedir. Askaris enfeksiyonu; Sultan papağanı, ara papağanı vede muhabbet kuşların da rastlanmaktadır. Kilo kaybı, iştahsızlık, gelişme geriliği ve ishal gibi belirtiler bulunur. Sindirim sistemin de parazit sayısı çok artarsa, tıkanmaya yol açabilmektedir. Tanısı ise dışkı da parazit yumurtasının mikroskop da görülmesi ile konulmaktadır. Bu durum da ise uygun tedavi verilmektedir.
Papağan Enfeksiyon Hastalıklar Nasıl İyileşir?
Mantar enfeksiyonu, kuşlar da 2 çeşit olarak görünmektedir. Bunlar; aspergüllus enfeksiyonu ve kandida enfeksiyonudur. Kandida enfeksiyonu; Normal de kuşların sindirim sistemin de, az miktar da bulunmaktadır. Daha çok genç sultan papağanların da rastlanır. Uzun süreli antibiyotik kullanılması, kursağın normalden geç boşalması, vücut direncinin düşmesi, kötü bakım şartları enfeksiyona zemin hazırlamaktadır. Kana karışan etken ise, tüm vücuda yayılmaktadır. Bütün organları etkilemektedir. Mantar hastalığı ise uygun ilaçlar ile tedavi edilmektedir. Aspergüllus enfeksiyonu; Solunum sistemi hastalığı yapmaktadır. Gri papağan vede amazonlar da rastlanır. Normal de doğa da bol miktar da bulunan bu mantar türü, kötü bakım şartları, uzun süreli antibiyotik kullanımı, solunum yollarını olumsuz etkileyen sigara dumanı gibi hazırlayıcı faktörler ile etkin hale geçmektedir. Aspergüllus enfeksiyonu en sık hava keselerini tutar. Akciğerler de hastalığa katılabilmektedir. Kana karışarak, tüm organları da etkilemektedir. Ses kaybı, zayıflama, iştahsızlık, kusma ve çok su tüketme gibi belirtiler gösterir. Zaman ile gneel durumu bozulur vede nefes darlığı da gelişmektedir. Kan ise olumsuz etkilenmektedir. Röntgen de, hava keselerin de vede akciğerler de hasar görünür. Tablo ise dramatik biçim de ilerlemektedir. Hemen destekleyici tedaviye başlanmalı. Oksijen verilmeli, sıcaklık ayarlanmalı, sıvı kaybı karşılanmalı vede gerekirse tüp ile beslenmeye geçilmelidir.
Virüs enfeksiyonları da kendi araların da, 5 gruba ayrılmaktadır. Bunlar; Reovirüs enfeksiyonu, papilloma virüs enfeksiyonu, pachecos hastalığı, amazon trakeiti ve adenovirüs enfeksiyonudur. Adenovirüs enfeksiyonu; Ani ölümlere neden olmaktadır. Pankreas, karaciğer, bağırsak vede göz enfeksiyonları yapmaktadır. Amazon trakeiti; Amazon papağanların da sıklık ile rastlanır. Nefes borusu enfeksiyonudur. Burun vede göz akıntısı, nefes darlığı, öksürük ise belirtiler arasındadır. Pachecos hastalığı; Herpes virüslerin meydana getirdiği, ani ölümler ile gidebilen enfeksiyon türüdür. Virüs dışkı vede solunum yoluyla sağlam papağanlara geçmektedir. Durgunluk hali, mide içeriğinin geri gelmesi, ishal, sinüzit, göz iltihabı vede titreme belirtileri göstermektedir. Destekleyici tedavi uygulanmaktadır. Papilloma virüs enfeksiyonu; Gri papağanlar da deri tümörleri meydana getirir. Kesin tanı patoloji ile konulmaktadır. Tümör cerrahi olarak çıkarılmalıdır.
Kaç Çeşit Papağan Hastalığı Var?
Reovirüs enfeksiyonu; Gri papağan vede kakadu papağanların da rastlanır. Virüs dışkı ile, dışarı atılarak birbirlerine bulaşmaktadır. İştahsızlık, kilo kaybı, nefes darlığı, koordinasyon bozukluğu, kansızlık vede ishal başlıca belirtiler arasındadır. Bu enfeksiyon akciğer vede bağırsak enfeksiyonu yapabilmektedir.
Bakteri enfeksiyonları papağan vede kanatlı hayvanlar için en yayın ve en çok grupa ayrılan enfeksiyon türlerindendir. Bunlar; Spiroket enfeksiyonu, koli basili enfeksiyonu, pastorella enfeksiyonu, salmonella enfeksiyonu, klostridiyum enfeksiyonu, enterekok enfeksiyonu, megabakteri enfeksiyonu, mikoplazma enfeksiyonu, stafilokok enfeksiyonudur.
Stafilokok enfeksiyonu; Normal de deri de var olan bu mikrop, kana karışarak eklemler de enfeksiyon yapmaktadır. Deri lezyonu, kaşıntı, eklemler de şişlik, gaga üzerin de sürtünme izleri belirtileri gösterir. Tedavi ise uygun antibiyotik ile sağlanmaktadır. Mikoplazma enfeksiyonu; Daha çok sultan papağan vede muhabbet kuşların da rastlanır. Zatürre, sinüzit vede göz enfeksiyonu yapmaktadır. Kalabalık yerleşimler de hızla yayılmaktadır. Tedavi de hasta kuşlar ayrılarak uygun antibiyotik uygulanır. Megabakteri enfeksiyonu; Daha sık sultan vede cennet papağan ile muhabbet kuşların da rastlanır. Kakadular da rapor edilmiştir. Ön mide genişlemesi etkeni olmaktadır. Normal de ön mide de yer alan bu bakteri, çeşitli nedenler ile aktif hale geçerek hastalık meydana getirir. Beslenme bozukluğuna bağlı kronik zayıflama gözlenmektedir. Yeşil renkte vede sulu ishal bulunur. Kafes tabanın da ince öğütülmüş yem parçaları dikkati çekmektedir. Bu enfeksiyon uzun süren hastalıktır. Genişleme röntgen ile saptanır. Destekleyici tedavi uygulanır. Yumuşak gıdalar vede uygun antibiyotik uygulanır.
Enterekok enfeksiyonu; Normal de kuşların bağırsak, üreme vede idrar yolları, deri vede solunum sistemin de zarar vermeden yer alan bu mikrop vücut direncinin düşmesine bağlı olarak etkin olarak rastlanır. Kana karışarak, solunum sistemi enfeksiyonu, kalp vede eklem iltihaplanmasına yol açabilmektedir. Örneklerden bu mikrobun üretilmesiyle tanı konulmaktadır. Tedavisi ise uygun antibiyotik olarak yapılmaktadır.
Papağan Enfeksiyon Hastalığı Nasıl Tedavi Edilir?
Klostridiyum enfeksiyonları; Kangren vede felç olmak üzere iki tip olarak gözlenir. Bu mikrop, normal de kuşların bağırsağın da onlar zarar vermeden yer alır. Herhangi bir neden ile vücut direncinin düşmesi sonucu, tüm bağırsak da egemen hale geçmektedir. Sonra hastalık ortaya çıkmaktadır. Bağırsak, dalak, böbrek vede karaciğer de nekroz vede kangren oluşturur ve kanamalar gözlenmektedir. Felç, bu mikrobun kendisi ile değil, oluşturduğu toksik maddelerin kana karışması ile meydana gelmektedir. Bacaklardan gövdeye yayılan felç, kanatlara, boyuna vede baş bölgesine yayılmaktadır. Tanı, serum da bu toksinin saplanmasıyla konulmaktadır. Tedavisi ise, antibiyotik vede antitoksin ilaçları ile yapılmaktadır. Salmonella enfeksiyonu; Amazon vede gri papağanlar da sık olarak, tüm kafes kuşların da rastlanmaktadır. Gıda vede hava yolu ile bulaşmaktadır. Yumurtadan yavru papağana geçiş olabilmektedir. İnsanlara bulaşma nadir rastlanır. Kana karışırsa hastalık bir çok sistemi etkilemektedir. Karaciğer, iskelet kasları, dalak vede böbrekler etkilenmektedir. İshal, sinir sistemi bulguları, eklem vede göz iltihabı, deri bulguları meydana gelebilir. Tanı olarak örneklerden alınan kültürler de mikrobun üretilmesi ile konulmaktadır. Tedavisi ise uygun antibiyotik ile destek tedavi ile uygulanır.
Spiroket enfeksiyonu; Gri papağanlar da özellik ile yumurtadan çıktıktan sonraki ilk 2 ile 8 haftalık dönem de sık rastlanır. Hastalık sivrisinekler ile bulaşmaktadır. Halsizlik, nefes darlığı, ishal, kansızlık vede geçici felçler en sık rastlanan belirtiler arasındadır. Kan örneklerinden yapılan boyama da, spiroketlerin görülmesi ile tanı konulmaktadır. Tedavi ise penisilin tercih edilmektedir. Pastorelle enfeksiyonu; Mikrobu taşıyan kenelerin ısırması ile farelere geçen mikrop, dışkı yolu ile dışarı atılmaktadır. Yiyecekler ya da soluma ile papağana geçmektedir. Bu durum da enfeksiyon başlar. Yabani kuşlar da enfeksiyon etkenini taşıyabilmektedir. Mikrobun etki gücüne göre solunum sistemi enfeksiyonundan, ağır sistemik enfeksiyona kadar farklı tablolar meydana gelebilir. Solunum güçlüğü, sulu ya da kanlı ishal, kulak, göz ve eklem iltihaplanması gibi belirtiler görülebilir. Acilen sıvı açığı kapatılmalı, ugyun antibiyotik tedavisine başlatılmalıdır. Bu durum da ise kafes temizliğine dikkat edilmelidir.
Papağan Enfeksiyon Hastalıkları İle İlgili Bilmeniz Gerekenler
Koli basili enfeksiyonu; Normal de insan vede memeli hayvanların bağırsağın da, ona zarar vermeden yer alan bu mikroorganizma kuşlar da yoktur. Genel hijyen kurallarına dikkat edilmez ise, kolaylık ile papağana geçip, onda enfeksiyon oluştura bilmektedir. Bu neden ile papağan ile bir işlem yapmadan önce, mutlaka eller kurallara uygun olarak sabun ile yıkanmalı vede temiz havlu ile kurulanmalıdır. Araştırmalara göre; Havlu aracılığı ile bile, mikrobun papağana istenmeden taşınabildiği belirtilmiştir. Ağız yolu ile alınan bakteriler, önce bağırsaklara yerleşerek enfeksiyon yapmaktadır. Sulu ya da kanlı ishal rastlanabilir. Eğer kana karışır ise tablo dramatik biçim de ağırlaşır. Karaciğer, böbrek, dalak da enfeksiyonlar meydana gelir. Eklemler de şişlik, göz vede beyin lezyonları meydana gelebilir. Acil tedavi edilmesi gereken durumdur. Hemen veterinere danışarak, uygun antibiyotik vede destekleyici tedavi başlanmalıdır.
Papağan Ateşi Hastalığı Nedir, insanlar da olduğu gibi kanatlı hayvanlarda da bazı enfeksiyonlar onları hasta edebilmektedir. Yazımızın içeriğin de papağan enfeksiyon hastalıkları ile ilgili ayrıntılı olarak bilgilere yer verdik. Eğer ki sizin de papağan ateşi hastalığı nedir, yazımız hakkında sorularınız varsa, bize yorum bölümünden ya da sosyal ağlarımızdan sorabilirsiniz. Papağan ateşi hastalığı nedir, sayfamızı arkadaşlarınızın da bilgisi olması için onlarla paylaşarak, arkadaşlarınızı da papağan enfeksiyon hastalıkları yazımızdan haberdar edebilirsiniz.
Bizleri facebook sayfamızdan takip edebilirsiniz. Facebook sayfamıza gitmek için TIKLA
Soru vede şikayetleriniz için bize yorum bölümünden yazabilirsiniz. Her türlü sorunlarınız için yardımcı olmaya çalışmaktayız.
Dikkatinizi çekebilecek diğer tavsiye bağlantımız; Ebus Sonucu Kaç Günde Çıkar?