Granülamotöz Mastitler Neden Olur? Granülamotöz Mastitler Nedir? Granülamotöz mastitlere ne iyi gelir? İle ilgili bilinmesi gerekenler yazımızda.
Granülamotöz Mastitler Neden Olur? Granülamotöz Mastitler Nedir?
Genç doğurma çağında ki, hastalar da sık rastlanan granülamatöz mastitler, memeye yönelik bağışıklık sistemi elemanlarının normalin üzerin de reaksiyon göstermeleri ile oluşmaktadır. Ya da geçirilmiş enfeksiyon ve travma olarak da düşünülmektedir. Yazımızın içeriğin de, siz değerli dostlarımız için granülamotöz mastitlere ne iyi gelir? ve granülamotöz mastitler nedir? Soruları ile ilgili cevaplara ulaşabilirsiniz. Peki Granülamotöz mastitler neden olur?
Granülamotöz Mastitler; Gerek klinik, gerek ise radyolojik olarak meme kanseriyle vede tüberküloz mastiti ile sıklık ile karışabilmektedir. Bu tür hastalarda da, apse drenaj vede antibiyoterapiye rağmen, tekrarlayan meme apseleri rastlanır. Apse ya da dokudan alınan örnekler de tüberküloz testleri negatif olmaktadır. MMG, USG ve meme MRI tetkiklerinde de, kanserden ayrım yapılamaya bilmektedir. Kesin tanı için alınan şüpheli meme, dokusunun incelenmesi için, mutlaka patolojiye gönderilmesi lazım. Yazımızın devamına giderek granülamotöz mastitlerin belirtileri ile ilgili daha fazla bilgilere ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz.
Granülamotöz Mastitler Nasıl Tedavi Edilir?
Granülamotöz Mastitlerin Belirtileri
Granülamotöz Mastitler, genç doğurma dönemindeki hastalar da sık rastlanır. Memeye yönelik bağışıklık sistemi, elemanlarının normalin üzerin de reaksiyon göstermeleri sonucu meydana geldiği düşünülmektedir. Ya da geçirilmiş enfeksiyon ve travma olarak görülmektedir. Tüberküloz mastiti vede granülomatöz mastit olmak üzere iki türü vardır. Tüberküloz mastiti, ülkemiz gibi gelişmek de olan ülkeler de vede bağışıklık sistemi baskılanmış hastalar da daha sık rastlanır. Tüberküloz mastitin de, meme derisinde apsenin ağızlaşması biçimin de fistül görülmesi meme de kitle, koltuk altında akıntılı kitle ya da apse gibi klinik tablolar rastlanabilir.
Tanı teknikleri gerek klinik, gerek ise radyolojik olarak meme kanseri ile tüberküloz mastiti ile sıklık ile karışabilmektedir. Bu tür hastalar da apse drenajı vede antibiyoterapiye rağmen tekrarlayan meme apseleri rastlanabilir. Apse ya da dokudan alınan örnekler de tüberküloz testleri negatif olmaktadır. MMG, USG ve meme MRI tetkiklerinde de kanserden ayrım yapılamaya bilmektedir. Kesin tanı konula bilmesi için alınan şüpheli meme dokusunun incelenmesi için mutlaka, patolojiye gönderilmesi gerekmektedir.
Granülamatöz Mastitlerin Tedavisi
Granülamotöz Mastitlerin tedavisin de erken ufak kitleli hastalar kısa süre gözlemlenebilmektedir. Bu tür meme de kitleler kendiliğinden sadece antibiyotik vede ağrı kesici ilaçlar ile gözlem sırasın da kaybola bilmektedir. Zemin de apse var ise, apse boşaltılabilir. Mikrobiyolojiye gönderilebilir. Bu tür tedavilere rağmen meme de kitle, kaybolmuyor ise, meme de kitle tek, sınırlı vede ufak kitle ise cerrahi olarak alınabilir. Büyük ya da birden fazla kitle mevcut ise, steroid gibi bağışıklık sistemini baskılayan ilaçlara başlanabilir. Bu tür ilaçlar en az 6 hafta, toplam da 3 ila 4 ay uygulanmalıdır. Hastalar 3 haftalık aralıklar ile kontrol edilmelidir. Bu tür bağışıklık sistemini baskılayan ilaçlara başlamadan önce, hastanın tüberküloz olmadığından emin olunmalıdır. Bu kitleler kortizon tedavisine cevap vermektedir. Küçülürse cerrahi olarak tamamen alınabilir. Meme de yaygın ise, sadece kortizon tedavisi yapılır. Olumlu cevap alınmış ise, meme de kitleler yok olmuş ise, hasta bu biçimde gözlemlenir ve takip edilir. Kortizona iyi cevap alınmamış ise, benzer başka bağışıklık sistemini baskılayan ilaçlar denenebilir.
Granülamotöz Mastitler; Kısım olarak tüberküloz, mantar, lepra vede sarkoidoz gibi hastalıklara bağlı olarak gelişmektedir. Bu hastalıklar granülomatöz mastit tanısı almış kişiler de araştırılmalı. Bu nedenler yok ise, idiopatik granülomatöz mastit tanısı konur vede hastaların büyük kısmı da bu grupta yer alır.
Granülamotöz Mastitler Neden Olur, granülamotöz mastitler ile ilgili yazımızın içeriğin de belirtileri hakkında bilgilere yer verdik. Eğer ki sizin de granülamotöz mastitler neden olur, yazımız hakkında sorularınız varsa, bize yorum bölümünden ya da sosyal ağlarımızdan sorabilirsiniz. Granülamotöz mastitler neden olur, sayfamızı arkadaşlarınızın da bilgisi olması için onlarla paylaşarak, arkadaşlarınızı da granülamotöz mastitler neden olur yazımızdan haberdar edebilirsiniz.
Bizleri facebook sayfamızdan takip edebilirsiniz. Facebook sayfamıza gitmek için TIKLA
Soru vede şikayetleriniz için bize yorum bölümünden yazabilirsiniz. Her türlü sorunlarınız için yardımcı olmaya çalışmaktayız.
Dikkatinizi çekebilecek diğer tavsiye bağlantımız; Narkolepsi Neden Olur?