Frengi Nasıl Bulaşır? Frengi Hastalığı Nasıl Anlaşılır? Frengi hastalığı nedir? İle ilgili bilmeniz gereken, bazı bilgilere yazımızdan ulaşabilirsiniz.
Frengi Nasıl Bulaşır? Frengi Hastalığı Nasıl Anlaşılır?
Sifiliz, diğer ismi ile frengi hastalığı treponema pallidum bakterilerine bağlı olarak meydana gelen vede genellikle cinsel yolla bulaşan enfeksiyon hastalığına denir. Yazımızın devamında, siz değerli dostlarımız için frengi hastalığı nedir? ve frengi hastalığı nasıl anlaşılır? Soruları ile ilgili cevaplara ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz. Peki Frengi nasıl bulaşır?
Frengi hastalığın da erken tanı tedavi de, büyük kolaylıklar sağlar iken, tedavinin ihmal edilmesi hasta da çok ciddi sağlık sorunlarına yol açabilmektedir. Frengi hastalığı vajinal, oral ya da anal ilişki sırasında frengi yarası ile direkt temas ile bulaşmaktadır. Frengi yaraları penis, anüs, vajina, rektüm, dudaklar ya da ağız içinde yer almaktadır. Frengi, anne karnın da, anneden bebeğine de geçmektedir. Yazımızın devamına giderek frengi hastalığı nasıl tedavi edilir? Ayrıntılı olarak öğrenebilirsiniz.
Frengi Hastalığı Nasıl Tedavi Edilir?
Frengi Hastalığı Nedenleri
Frengi hastalığının en önemli bulaşma nedeni, korunmasız cinsel temas olmaktadır. Etken treponema pallidum bakterileri vasıtasıyla bulaşır. Frengi hastalığın da risk grupları sık vede korunmasız çok sayıda partner ile cinsel teması olan kişiler, cinsel yolla bulaşan hastalıklar için diğer insanlara göre daha fazla risk altında olmaktadır. Konjenital frengi; Hamilelik sırasın da anneden, anne karnındaki bebeğe bulaşmasına denir. Doğumsal frengi hastalığı ile doğan bebekler de, kemik hasarları, ciddi anemi, karaciğer vede dalak büyümesi, sarılık, körlük, sağırlık, menerjit vede deri döküntüleri rastlanmaktadır.
Frengi Hastalığı Çeşitleri
– Üçüncül frengi,
– Gizli frengi,
– İkincil frengi,
– Nörosifiliz frengi,
– Birincil frengi.
Frengi hastalığı, sekonder, primer, latent vede tersiyer frengi olarak dört evrede sınıflandırılır. Frenginin her evresin de farklı belirti vede bulgular rastlanmaktadır. Frenginin bulaşma sonrası, ilk evresi birincil frengi olarak isimlendirilir. Bu evrede bulaşma yerinde, genellik ile enfeksiyonun ilk bulaştığı yerde, bir yara meydana gelmektedir. Bu yara genellik ile genital bölgede, anüs çevresinde ya da rektum da veya çevresinde meydana gelir. İkincil frengi hastalığın başlangıcından, ilk yaranın meydana gelmesinden 2 ila 8 hafta sonra döküntü ile knedisini gösterir. Döküntü el ayası vede ayak tabanların da görülebilen kırmızı-kahve lekeler biçimindedir. Döküntüler ağrısız, kaşıntılı değildir. İkincil frengi evresin de hastalar çok bulaştırıcıdır.
Nörosifiliz frengi bağlı beyin, beyin zarları ya da omurilik iltihabına denir. Nörosifiliz de yürüme güçlüğü, eller, ayaklar, bacaklar da hissizlik, bilinç bulanıklığı, konsantrasyon güçlüğü gibi düşünsel sorunlar, depresyon vede gerginlik gibi mental sorunlar epilepsi nöbetleri, baş ağrısı, ense sertliği, idrar kaçırma, titremeler vede güçsüzlük gibi belirti vede bulgular rastlanılmaktadır. Tedavi edilemeyen frengi hastalarının %15 ila %30’un da, geç veya üçüncül evre frengi komplikasyonları gelişmektedir.
Frengi Hastalığında Hangi Doktora Gidilmeli?
Üçüncül frenginin meydana gelme süresi 10 ila 30 yıl olabilmektedir. Bu evrede hastalık beyin, sinirler, gözler, kalp, damalar, kemikler vede eklemler de hasara neden olabilmektedir. Gom olarak isimlendirilen lezyonlar meydana gelebilir. Kalp vede damarları etkileyen frengi de aort damarın da genişleme, kaçak ya da koroner arter hastalığı rastlanabilir. Üçüncül frengi ölüme neden olabilen çok ciddi vede tehlikeli hastalıktır. Gizli frengi evresin de herhangi belirti ya da buglu bulunmaz. Tedavi edilmez ise bir belirti ya da bulgu olmasa da hastalık varlığını sürdürmektedir. Latent dönem, bir yıl sürebileceği gibi 5 ila 20 yıl arasında da sürebilir.
Özellik ile korunmasız cinsel temas sonrasın da, genital bölge de ya da ağız da yara ya da yaralar çıkması durumun da doktora başvurulması gereklidir. Yalnız frenginin farklı dönemlerin de, farklı bulgular olabilmektedir. Latent dönemde de, hiçbir belirti yoktur. Bu neden ile bir cinsel temas sonrasın da risk altın da olduğunu düşünenlerin, bir belirti olmadan da doktora başvurarak gerekli testleri yaptırmaları yararlı olacaktır. Frengi hastalığın da farklı belirtiler ile kendisini göstermektedir. Primer frengi evresin de genellik ile enfeksiyonun bulaştığı yerde, bir yara görülmektedir. Şankr olarak isimlendirilen bu yaralar genellik ile sert, yuvarlak vede ağrısızdır. Sekonder frengi de deri döküntüsü, lenf bezlerin de şişlik vede ateş görülebilmektedir. Primer vede sekonder frenginin belirtileri hafif olabilemektedir. Bu yüzden gözden kaçabilir. Latent dönem de belirti ya da bulgu rastlanmamaktadır. Tersiyer frnegide de, daha ciddi sağlık sorunları görülebilir. Bu evrede beyin, kalp vede diğer organlar ciddi biçimde hastalıktan etkilenebilmektedir. Frengi hastalığının tanısı için, kandan vede eğer var ise yaradan test uygulanmaktadır. Frengi tanısı için uygulanan bazı testler aktif frengi hastalığı varlığını işaret etmektedir. Treponema pallidum bakterisine özgü testler de, hastanın hayatının bir bölümün de frengi hastalığı ile karşılaştığını göstermektedir.
Frengi Hastalığı Nasıl Tedavi Edilir?
Frengi hastalığı, kendiliğinden geçen bir hastalık değildir. Bu neden ile mutlaka hastanın tedavi edilmesi için, uzman hekime görünmesi gerekir. Tedavi de antibiyotikler tercih edilmektedir. Antibiyotiklerin reçetesiz kullanılması mümkün değildir. Antibiyotik, tedavisi hem hastanın iyileşmesini sağlar, hem de bu sayede toplumda hastalığın yayılmasına engel olmaktadır. Tedavi edilmeyen frengi hastalığı, yaşamı tehdit eden çok ciddi hastalığa neden olabilmektedir. Frengi de kalçadan injeksiyon ya da ağız yolu ile antibiyotik tedavisi yapılır. Hastalığın evresine, ne kadar uzun zamandır hasta olduğuna göre farklı tedaviler vede tedavi süreleri uygulanmaktadır.
Frengi hastalığından korunmak için alınacak bazı önlemler; Hiç cinsel teması olmayan bir kişi, frengi bulaşmasından da korunmuş olmaktadır. Frengi testi yaptırmış, frengi hastalığı olmayan tek bir cinsel partner ile uzun süreli ilişki de, frengi bakteriyel enfeksiyonundan korunmanın en önemli yolu olmaktadır. Prezervatif, kullanılması frengi vede diğer cinsel yolla bulaşan hastalıklardan korunmaya önemli katkı sağlamaktadır. Frengi enfeksiyonu olan kişilerin, tanısı vede tedavisi hastalığın kontrolü açısından oldukça büyük önem taşımaktadır.
Frengi Nasıl Bulaşır, frengi hastalığının en önemli bulaşma yolu, cinsel temasla olmaktadır. Sık vede korunmasız, çok sayıda partner ile cinsel teması olan kişiler risk grubundadır. Eğer ki sizin de frengi nasıl bulaşır, yazımız hakkında sorularınız varsa, bize yorum bölümünden ya da sosyal ağlarımızdan sorabilirsiniz. Frengi nasıl bulaşır, sayfamızı arkadaşlarınızın da bilgisi olması için onlarla paylaşarak, arkadaşlarınızı da frengi hastalığı nedenleri yazımızdan haberdar edebilirsiniz.
Bizleri facebook sayfamızdan takip edebilirsiniz. Facebook sayfamıza gitmek için TIKLA
Soru vede şikayetleriniz için bize yorum bölümünden yazabilirsiniz. Her türlü sorunlarınız için yardımcı olmaya çalışmaktayız.
Dikkatinizi çekebilecek diğer tavsiye bağlantımız; Köpüklü İshal Neden Olur?