Malnütrisyon Neden Olur?

Malnütrisyon Neden Olur? Malnütrisyon Belirtileri Nelerdir? Malnütrisyon nasıl tedavi edilir? İle ilgili bilinmesi gerekenleri yazımızdan öğrenebilirsiniz.

Malnütrisyon Neden Olur? Malnütrisyon Belirtileri Nelerdir?

Malnütrisyon Neden Olur
Sayfa İçeriği: Malnütrisyon Neden Olur

Beslenme anlamına gelen, nütrisyon kelimesine anormal, kötü, hastalıklı anlamına gelen mal, ön ekinin gelmesi ile meydana gelen tıbbi terime malnütrisyon denir. Yazımızın içeriğin de, siz değerli dostlarımız için hazırladığımız malnütrisyon nasıl tedavi edilir? ve malnütrisyon belirtileri nelerdir? Soruları ile ilgili cevaplara ulaşabilir vede öğrenebilirsiniz. Peki Malnütrisyon neden olur?

Kötü beslenme olarak tanımlananan malnütrisyon, Daha çok eksik vede yetersiz beslenme anlamın da kullanılmaktadır. Yalnız aşırı beslenme vede obezite gibi kavramlar da malnütrisyon kapsamına girmektedir. Malnütrisyon, çeşitli gıdaların veya besin gruplarının eksik ya da fazla tüketilmesi ile meydana gelir. Malnütrisyon iki ana gruba ayrılmaktadır. Bunlar; Aşırı beslenme ve yetersiz beslenme olmaktadır. Yetersiz beslenme, vücudun ihtiyacını karşıyacak şekilde kalori, protein ya da vitamin, mineral gibi mikro nütrientleri alamama durumuna denir. Yaşa göre az kilo da olma, yaşa göre kısa boy da olma vede boya göre az kilo da olma gibi sorunlara da yol açmaktadır. Aşırı beslenme, aşırı kalori alma, ihtiyaçtan fazla protein ya da yağ tüketmek gibi davranışlar da malnütrisyon tablosu ile karşılaşmamıza neden olur. Bu davranışlar kişinin, aşırı kilo vede obezite gibi sağlık problemleri yaşamasına sebep vermektedir. Karbonhidrat ve protein gibi makro nütrientlerin yetersiz alındığı beslenme düzenine sahip kişiler de çinko, demir, vitamin A eksikliğ de sıklıkla rastlanır. Yalnız mikro nütrient eksikliğinin fazla beslenme tipi malnütrisyonda da rastlanabilir. Bu durumun nedeni ise aşırı beslenme düzenin de sıkça tercih edilen, yağlı yiyeceklerin, şekerli besinlerin mikronutrientler açısından genellik ile fakir olması olarak değerlendirilir. Yazımızın devamına giderek malnütrisyon belirtileri ile ilgili daha fazla bilgilere ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz.

Malnütrisyon Belirtileri Nelerdir?

Malnütrisyon Nedenleri

Çevrsel, ekonomik vede tıbbi faktörlerin etkili olduğu küresel sorunlardan malnütrisyon rastlanabilir. Dünya sağlık örgütü; Global düzeyde 460 milyon yetişkinin vede 150 milyon çocuğun yetersiz beslenme, yaklaşık 2 milyardan fazla insanın da aşırı kiloluluk vede obezite sorunu ile karşı karşıya olduğunu tahmin etmektedir. Dünyanın farklı bölgelerin de bu kadar çok sayıda malnütrisyon ile karşılaşılmasının pek çok farklı nedeni bulunmaktadır. Bunların başlıcaları;

Besin hazırlamada güçlük,
Zihinsel sağlık problemleri,
Aşırı alkol tüketimi,
Sindirim sistemi hastalıkları,
Gıda güvencesinin olmaması.

Mental sağlığın bozulması, farklı mekanizmalar aracılığı ile nütrientlerin yetersiz alımına yol açabilmektedir. Alkolün fazla tüketilmesi, hem protein, kalori, hem de mikro nütrientlerin yetersiz alımına yol açabilmektedir. Çölyak hastalığı ve crohn hastalığı gibi sindirim sistemi sorunları bağırsaklardaki besin emilimini bozarak, malnütrisyon tablosu meydana getirebilir. Gelişmemiş vede gelişmek de olan ülkeler de yaşayan çok sayıda insan, yeterli ölçü de gıdaya ulaşmak da güçlük çekmektedir. Bu duruma ülke de ilgili besinin tedariğin de sıkıntı yaşanması ya da ülkede yaşayan insanların ilgili besinin alacak ekonomik güçlerinin olmaması gibi nedenler yol açabilmektedir. Başta ileri yaş gurubundaki, kişiler olmak üzere başka birinin yarımı olmadan, kişisel ihtiyaçlarını karşılamada zorlanan kişiler de malnütrisyon gelişebilmektedir. Çünkü bu kişiler, marketten ya da pazardan besin alma da, bu besinler hazırlama da, pişirmede güçlük yaşayabilmektedir. Tüm bunlar da kişinin yetersiz beslenmesine neden olmaktadır.

Malnütrisyon sorunu dünyanın nerede ise her bölgesin de, her yaştan vede her cinsiyetten kişiyi etkileyebilmektedir. Yalznız bazı kişiler malnütrisyon açısından risk altında bulunmaktadır. Risk grubu yüksek olanlar;

Besin emilimi ile ilgili sağlık problemi yaşayan kişiler,
Gıdaya erişim de zorluk yaşayan ülkeler de, bölgeler de yaşayan kişiler,
Yalnız yaşayan ya da bir engeli bulunan yaşlı kişiler,
Ekonomik olarak dar gelirli insanlar,
Çocuklar, gebeler vede emziren anneler gibi beslenme ihtiyacı olan kişiler.

Malnütrisyon Nedenleri Nelerdir?

Malnütrisyon Belirtileri

Depresyon vede anksiyete,
Kilo kaybı,
Asabiyet,
Kas kütlesinde azalma,
Karında şişlik,
Odaklanma da zorluk,
Halsizlik ve yorgunluk,
Yanaklar da vede göz kürelerin de çökme,
Yara iyileşmesin de gecikme,
Saçlar da vede ciltte kuruma.

Malnütrisyon sorunu belirtileri, kişi de görülen beslenme bozukluğu türüne göre değişiklik göstermektedir. Semptomlarını bilmek hem kişinin kendisine, hem de sağlık çalışanlarına beslenme bozukluğunu tespit etmek konusunda yardımcı olmaktadır. Yeteriz beslenen kişiler de belirtmiş olduğumuz semptomlardan bir veya bir kaçı görülebilmektedir. Spesifik bazı gıda eksikliklerinin de, kendine özgü belirtileri bulunmaktadır. Mesela; protein eksikliğine bağlı gelişen Kwashiorkor hastalığı, karında şişkinlik vede vücut genelin de ödem yapmaktadır. Kalori eksikliğine bağlı gelişen Marasmus hastalığında da, vücut yağ vede kas kütlesin de ciddi ölçüde azalma vede boya göre az kiloda olma gibi belirtilerin meydana gelmesine neden olur.

Malnütrisyon Nedenleri

İyot eksikliği,
Vitamin A eksikliği,
Demir eksikliği,
Çinko eksikliği.

Demir eksikliği de beyin fonksiyonların da bozulma, vücut sıcaklığını ayarlama da sorun, mide ile ilgili sorunlar gibi belirtiler yer almaktadır. Vitamin A eksikliğin de ise, gözler de kuruma vede gece körlüğü semptomları rastlanır. Enfeksiyon riskini de artırmaktadır. Çinko eksikliği büyüme de duraksama, yara iyileşmesin de gecikme, iştah kaybı, saç dökülmesi vede ishal sıklıkla rastlanan belirtiler arasındadır. İyot eksikliğin de genellikle tiroit hormonlarını üreten, tiroit bezin de büyüme, büyüme vede gelişme de gerilik gibi semptomların meydana gelmesine neden olur.

Aşırı beslenmenin en sık rastlanan belirtileri, aşırı kiloluluk vede obezitedir. Yalnız aşırı beslenmeye bağlı gıda eksikleri de rastlanabilir. Araştırmalara göre A vede E vitamini gibi bazı mikronütrientlerin eksikliğinin aşırı kilolu vede obez kişiler de, ideal kiloda olan kişilere göre daha sık rastlandığı tespit edilmiştir. Bu durum ise, aşırı beslenen kişilerin tercih ettiği yiyeceklerin kalori olarak yüksek, yalnız besin grubu çeşitliliği açısından düşük olması ile ilgili olduğu belirtilmiştir.

Malnütrisyon Nasıl Tedavi Edilir?

Malnütrisyon tedavisi için, temel yaklaşım kişi de eksik olan gıda gruplarının belirlenmesi vede bu gıdaların yerine konulmasıdır. Eksik olan gıdaların yerine konulması ile birlikte genellik ile kişideki eksiklik belirtileri ortadan kalkmaktadır. Aşırı beslenme sorunu yaşayan kişiler de, temel tedavi yöntemi de, kişinin beslenme düzenin daha sağlıklı olacak biçim de düzenlenmesidir. Bu düzenleme ile birlikte hem kişinin ideal kilosuna inmesi, hem de kilo verirken vitamin, mineral eksikliği sorunu yaşamaması amaçlanmaktadır.

Aşırı beslenmenin somut biçimde değerlendirilmesi için, en sık tercih edilen ölçek vücut kitle indeksidir. Kişinin boy vede kilosuna hesaplanan vücut kitle indeksi değerinin 25/30 arasında olması aşırı kiloyu, 30/35 arasında olması ise obeziteyi belirtmektedir. Vücut kitle indeksi değerinin ideal aralığı da 20/25 arasıdır. Aşırı kiloluluk vede obezite, diyebetten hipertansiyona, yüskek kolesterolden kalp damar hastalıklarına çok sayıda hastalığın gelişimine temel atmaktadır. Bu yüzden obezitenin önlenmesi veya tedavi edilmesi, kişinin sağlıklı vede uzun yaşam sürmesine olanak tanımaktadır.

Malnütrisyon Neden Olur, malnütrisyon fiziksel vede zihinsel sağlığı olumsuz yönde etkilediğinden, kişilerde ölüme kadar giden ciddi sağlık problemlerine zemin hazırlayabilmektedir. Eğer ki sizin de malnütrisyon neden olur, yazımız hakkında sorularınız varsa, bize yorum bölümünden ya da sosyal ağlarımızdan sorabilirsiniz. Malnütrisyon neden olur, sayfamızı arkadaşlarınızın da bilgisi olması için onlarla paylaşarak, arkadaşlarınızı da malnütrisyon belirtileri ve malnütrisyon nedenleri yazımızdan haberdar edebilirsiniz.

Bizleri facebook sayfamızdan takip edebilirsiniz. Facebook sayfamıza gitmek için TIKLA

Soru vede şikayetleriniz için bize yorum bölümünden yazabilirsiniz. Her türlü sorunlarınız için yardımcı olmaya çalışmaktayız.

Dikkatinizi çekebilecek diğer tavsiye bağlantımız; Ekinezya Nasıl Kullanılır?

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kardesiz Blog Logo
DMCA.com Protection Status
Copyright © 2014 - 2024 Kardesiz Blog Designed