Yumurtalık Kanseri Belirtileri Nelerdir?

Yumurtalık Kanseri Belirtileri Nelerdir? Yumurtalık Kanseri Tedavisi Nedir? Yumurtalık kanseri nasıl teşhis edilir? Hakkında merak edilen, bazı bilgiler.

Yumurtalık Kanseri Belirtileri Nelerdir? Yumurtalık Kanseri Tedavisi Nedir?

Yumurtalık Kanseri Belirtileri Nelerdir
Sayfa İçeriği: Yumurtalık Kanseri Belirtileri Nelerdir

En temel tanımıyla, rahmin her iki yanında yer alan vede ymurta üreterek ve östrojen ile progesteron hormonlarının salgılanmasını sağlayarak üremeye katkı veren, yumurtalıklar da meydana gelen, anormal hücre büyümesine yumurtalık kanseri denir. Yazımızın içeriğin de, siz değerli dostlarımız için yumurtalık kanseri nasıl teşhis edilir? ve yumurtalık kanseri tedavisi nedir? Sorularının cevaplarına ayrıntılı olarak ulaşabilir vede öğrenebilirsiniz. Peki Yumurtalık kanseri belirtileri nelerdir?

Tıbbi tedaviyi zorunlu hale getiren, hücre büyümeleri, kanserli hücreler erken evrede teşhis edildiğinde, başarılı biçimde ortadan kaldırılabilir. Bu neden ile hastalığa ilişkin şüphe duyulduğunda vakit kaybedilmemesi oldukça önem taşımaktadır. Yaygın olarak ise 3 farklı tip de yumurtalık kanseri ortaya çıkmaktadır. Yumurtalıkların dış katmanını oluşturan, ince dokuda meydana gelen epitel tümörler, bu türden kanserlerin yaklaşık %90’ını oluşturmaktadır. Hormon üretiminden sorumlu dokuların, civarında oluşan stromal tümörler ise yaklaşık %7 oranında yaygın olmaktadır. Erken aşamada teşhis edilme ihtimalleri oldukça yüksektir. Son türü ise germ hücre tümörleri de oldukça nadir görülmektedir. Yaşça genç kadınlar da çok daha sık rastlanmaktadır. Yazımızın devamına giderek yumurtalık kanseri belirtileri ile ilgili daha fazla bilgilere ulaşabilirsiniz.

Yumurtalık Kanseri Nasıl Teşhis Edilir?

Yumurtalık Kanseri Belirtileri

Belirtiler oldukça ciddi belirtiler olmak ile beraber 2 haftadan uzun bir süre görülmeleri durumunda vakit kaybetmeden, sağlık kuruluşuna başvurmayı ihmal etmeyin. Bu belirtilerin haricin de hazımsızlık, bulantı, iştah kaybı, yorgunluk, kilo kaybı vede nefes darlığı da meydana gelebilir. İleri yaş, aile öyküsü, aşırı kilo, daha önce jinekolojik cerrahi işlem geçirmiş olma, hormon terapisi almış olma, meme kanseri öyküsü vede erkeklik hormonlarının vücutta yoğun olması nedenleri ile de tetikleyebilir.

Regl düzensizlikleri,
Pelviste şiddetli ağrı ya da basınç hissi,
Yemek yer iken hızlı biçimde doyma ve rahatsız edici boyutlara oluşan doyma hissi,
Vijanal kanama,
Sık sık idrara çıkma,
Cinsel ilişki sırasında şiddetli ağrı,
Midede vede karında şişkinlik,
Kabızlık vede ishal gibi bağırsak hareketlerin de ciddi değişimler,
Şiddetli karın vede sırt ağrısı.

Yumurtalık Kanseri Tedavisi

Pek çok kanser türünde olduğu gibi, I, II, III vede IV olmak üzere dört evreye bölünmektedir. Tanılama yöntemleriyle evre I yumurtalık kanseri teşhisi konulursa, cerrahi uygulamalarla kanserli tümörün vede hastalık ile organların çıkarılması yeterli olabilmektedir. Bunun ile birlikte, cerrahi işlem sırasın da cerrah lef düğümlerin de vede çevre dokular da potansiyel bir yayılma olup olmadığını kontrol etmek için biyopsi yapabilmektedir. Yüksek riskli evre I hastalarının yanı sıra, evre II hastaları için kemoterapi tavsiye edilmektedir. Evre II, III ya da evre IV yumurtalık kanseri teşhisi konulur ise, tümör vede yumurtalıklarla birlikte etkilenen diğer organları vede lenf düğümlerini vücuttan çıkarmak için kemoterapiden önce ameliyat uygulanır. Ameliyattan sonra hastaların çoğu, bir ya da daha fazla kemoterapi ilacı barındıran kişiselleştirilmiş tedavi planına başlamaktadır. Bunun ile birlikte yumurtalık kanserine ilişkin teşhis biyopsi ile konuşmuşsa, ameliyatı daha başarılı vede daha az karmaşık kılmak için, bir önceki periyotta da kemoterapiye başlanabilmektedir.

Yumurtalık kanserinin temel tedavisi cerrahidir. Bunun ile birlikte cerrahi, etkilenen dokunun büyük çoğunluğunun başarı ile çıkarılabildiği durumlar da tavsiye edilir. Bazı hallerde de, erken evre yumurtalık kanseri teşhisi konulan hastaların doğurganlığını korumak için, minimal invaziv prosedürler de uygulanmaktadır. Yumurtalık kanseri tedavisin de, rahim alma ameliyatı, yumurtalıkların ya da fallop tüplerinin çıkarılması vede omentum, pelvik ya da abdominal lenf düğümlerinden örnek alınması yapılır.

Yumurtalık Kanserinden Korunmak İçin Neler Yapılmalı?

– Aşırı alkol tüketiminden kaçılmalı,
– Sağlıklı kiloda kalmaya özen gösterme ve obezite önemli bir yumurtalık kanseri tetikleyicidir,
– Genetik mutasyonlar riski, ciddi oranda artırdığından, genetik testler yaptırılmalı,
– Tütün mamullerinden mutlaka uzak durulmalı,
– Doğum kontrol hapları, yalnızca hekim kontrolünde alınmalı,
– Ailede meme, rahim veya yumurtalık kanseri öyküsü var ise, rutin kontroller yapılmalıdır.

Yumurtalık kanseri belirtileri ile sağlık kuruluşuna başvurulması durumun da, doktor pelvik ultrason, transvajinal ultrason ya da CT taraması gibi radyolojik testler vede CA-125 kan testi uygulamaktadır. Özellik ile genetik yatkınlık bulunuyorsa, kesin teşhis için bu testlerin vede tanılama yöntemlerinin kombine halde kullanılması oldukça önemlidir. Transvajinal ultrason; üreme organının vede mesanenin incelenmesinde kullanılan yaygın testtir. Yumurtalıkların yüzeyin de vede içinde meydana gelen kistlerde kitle ya da düzensizlikler olup olmadığını gösterebilir. Bunun ile birlikte, tek başına ultrsonla, yumurtalık kanserini tanılamak pek de kolay değildir. Bu türden incelemeye ek olarak, rutin jinekolojik kontrol sırasında da gerçekleştirilen pelvik muayene de uygulanabilir. Bu muayene ile yumurtalıkların vede uterusun boyutu, şekli vede konumu belirlenebilmektedir.

Bir hastanın yumurtalık kanseri olup, olmadığını belirlemenin kesin yolu biyopsi yapılmasından geçmektedir. Bu biçimde, doktor muayene vede test sonuçlarından hareket ile kanser şüphesi taşıyan dokuyu ayrıntılı şekilde incelemektedir. Eğer kanser şüphesi doğrulanır ise, BT taraması ya da bilgisayarlı tomografi ile kanserli tümörün sınırları tanımlanır vede yayılma derecesine dair bilgi edinilmektedir. Bu türden görüntüleme teknikleri ayrıca, ileri ki dönemde gerçekleştirilmesi mümkün olan, cerrahi işlemler için de oldukça önemli veriler sunmaktadır.

Yumurtalık Kanseri Belirtileri Nelerdir, Yumurtalık kanseri için henüz özel olarak geliştirilmiş, herhangi erken teşhis testi bulunmuyor. Bunun ile birlikte özellikle, rahim ağzı kanserinin tanısı için kullanılan çeşitli testler vede görüntüleme yöntemleri ile kanserin teşhisi uygulanmaktadır. Eğer ki sizin de yumurtalık kanseri belirtileri nelerdir, yazımız hakkında sorularınız varsa, bize yorum bölümünden ya da sosyal ağlarımızdan sorabilirsiniz. Yumurtalık kanseri belirtileri nelerdir, sayfamızı arkadaşlarınızın da bilgisi olması için onlarla paylaşarak, arkadaşlarınızı da yumurtalık kanseri belirtileri yazımızdan haberdar edebilirsiniz.

Bizleri facebook sayfamızdan takip edebilirsiniz. Facebook sayfamıza gitmek için TIKLA

Soru vede şikayetleriniz için bize yorum bölümünden yazabilirsiniz. Her türlü sorunlarınız için yardımcı olmaya çalışmaktayız.

Dikkatinizi çekebilecek diğer tavsiye bağlantımız; Ateşi Düşmeyen Çocuğa Ne İyi Gelir?

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kardesiz Blog Logo
DMCA.com Protection Status
Copyright © 2014 - 2024 Kardesiz Blog Designed