Torakotomi Nasıl Yapılır? Torakotomi Neden Yapılır? Torakotomi nedir? Hakkında merak edilenleri, yazımızın içeriğinde ayrıntılı olarak derledik.
Torakotomi Nasıl Yapılır? Torakotomi Neden Yapılır?
Göğsün açılarak çeşitli işlemlerin yapıldığı, cerrahi yönteme torakotomi denir. Bu uygulamada göğüs kafesi açılarak, kafes içerisindeki organ vede dokular üzerinde çeşitli cerrahi prosedürler yapılmaktadır. Yazımızın içeriğin de, siz değerli dostlarımız için torakotomi nedir? ve torakotomi neden yapılır? Sorularının cevaplarına ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz. Torakotomi nasıl yapılır?
Göğüs veya diğer ismi ile toraks kısımında bulunan organlara torasik organlar ismi verilmektedir. Kalp, akciğerler, yemek borusu vede diyafram toraks içerisindeki organlar olarak geçmektedir. Göğüste bulunan, bu organlar ile ilgili hastalıkların tedavisin de tercih edilen bir tekniktir. Uygulama da göğüs kafesi açılarak, torasik organlara doğrudan ulaşılarak gerekli müdahaleler uygulanabilir. Torakotomi ile ayrıca, vücuttaki en büyük arter olan aorta da doğrudan müdahale edilebilmektedir. Aort yırtılması gibi acil durumlar da torakotomi ile göğüs açılarak aort dikilebilir. Yazımızın devamına giderek torakotomi neden yapılır? İle ilgili daha fazla bilgilere ayrıntılı olarak ulaşabilir vede öğrenebilirsiniz.
Torakotomi Nedir?
Torakotomi Neden Yapılır?
Torakotomi uygulaması farklı hastalıkların tedavisin de, farklı amaç ile uygulanmaktadır. Sıklıkla torakotominin kullanıldığı durumların başlıcaları;
– Resüsitasyon,
– Kaburga kemiğinin çıkarılması,
– Akciğer kanseri.
Resüssitasyon, yeniden canlandırma olarak da bilinmektedir. Vücutta dolaşımın durduğu, acil durumlara müdahale edilmesi anlamı taşımaktadır. Göğüs travması nedeni ile resüsitasyon ihtiyacı olan kişiye, müdahale etmek için torakotomi açılması gerekebilmektedir. Bu uygulama ile kalpte veya kalbe yakın ana damarlardaki kanamaya doğrudan müdahale edilerek, kanama kontrol altına alınabilmektedir. Kalbin kan pompalamaya devam etmesi için, gerekli olan kompresyonlar uygulanabilir. Kalbin etrafında biriken vede çalışmasına engel olan sıvı, boşaltılarak kalbin daha rahat çalışması sağlanabilmektedir.
Kaburga kemikleri, travma veya benzeri durumlar sonucun da göğüs kafesi içerisindeki organlara batabilir ya da zarar verebilmektedir. Bu durumun düzeltilmesi için, torakotomi ile göğüs açılarak zarar gören organa vede kaburga kemiğine müdahale edilemektedir. Bazen kaburga kemiğin de kanser tutulumu görülebilir. Bu durum da kanseröz hale gelen kemiğin, çıkarılması için de torakotomiye ihtiyaç duyulabilir.
Akciğer kanseri genellik ile erkekler de en sık rastlanan ikinci kanser türüdür. Bu kanser türü, kadınlarda da en sık görülen kanserler arasında bulunmaktadır. Prognozu yani seyri oldukça agresif olabilen akciğer kanseri nedeni ile, her yıl binlerce kişi hayatını kaybetmektedir. Günümüz de radyoterapi, kemoterapi vede cerrahi yöntemlerin gelişmesi ile akciğer kanseri gemişe göre daha başarılı biçimde tedavi edilmektedir. Torakotomi uygulaması da akciğer kanserinin cerrahi tedavisin de tercih edilen yöntemler arasındadır. Akciğer kanseri tedavisin de, torakotomi ile göğüs kafesi açıldıktan sonra, çeşitli cerrahi prosedürler ile tümör dokusu vücuttan çıkarılmaktadır.
Torakotomi uygulaması, göğüs kafesinin açıldığı kompleks bir cerrahi işlemdir. Torakotomiden önce hastanın işlem sırasında herhangi bir acı veya ağrı hissetmemesi için genenllik ile genel anestezi yapılır. Böylelikle hasta uygulama sırasında uyutulur, hasta yapılan işlemlerden haberdar olmaz. Uygulama göğüs kafesine dışarıdan uygulanan kesi ile başlar. Cerrahin göğüs kafesine uyguladığı kesiye göre, torakotomi farklı biçimlerde isimlendirilir.
Torakotomi Çeşitleri Nelerdir?
Hastaya hangi torakotomi çeşidinin yapılacağı, bir kaç faktöre göre değişiklik gösterebilir. Mesela; Hastadan çıkarılacak olan tümör, akciğerin kenarında bulunuyorsa aksiller torakotomi tercih edilebilir. Yalnız kalp ile ilgili bir durum varlığında, median sternotomi yapmak gerekebilir. Hastaya hangi torakotominin yapılacağına, hastalığın türü ve şiddeti, hastanın genel durumu vede müdahalenin aciliyeti gibi çeşitli faktörler göz önüne alınarak cerrah tarafından karar verilmektedir. Torakotomi sırasında hasta entübe edilir. Yani hastanın solunumu makineye bağlanmaktadır. Böylelikle operasyon sırasında akciğerlerin havalanmasının devam etmesi sağlanır. Bazı durumlarda da, müdahale edilecek akciğere olan hava akışı kesilir ve böylelikle ilgili akciğer üzerinde daha rahat çalışılır.
– Median sternotomi,
– Aksiller torakotomi,
– L şekilli torakotomi,
– İnterkostal yaklaşım.
İnterkostal yaklaşım, kaburga kemiklerinin arasından kesinin yapıldığı tekniktir. Diğer tekniklere göre avantajı, bu yöntem de kas, sinir vede kemik hasarının daha az olmasıdır. Aksiller torakotomi, göğüs kafesini açmak için, ilk kesi hastanın koltuk altı bölgesinden uygulanır. Böylelikle toraksa kısmından girilmiş olur. Median sternotomi, toraksı açmak için, kesinin göğüs kemiğinden uygulandığı tekniktir. Göğüs kemiği veya diğer ismi ile sternum, toraksın önünde bulunduğundan median sternotomi ile göğüs kafesine önden girilmektedir. L şekilli torakotomi, acil duurmlar da, hastanın hastaneye ulaşana kadar ki süre içerisinde yapılan tekniktir. Hayati tehlikenin olduğu durumlar da acil müdahale için uygulanır.
Torakotomi tekniğinin uygulanma nedenlerinin başında da, akciğer kanseri gelmektedir. Akciğer kanserinin evresine, yayılımına vede alt türüne göre farklı torakotomi prosedürleri yapılmaktadır. Bunların başlıcaları;
Torakotomi Prosedürleri Nelerdir?
– Rezeksiyon,
– Lobektomi,
– Segmentektomi,
– Pnömonektomi,
– Biyopsi.
Biyopsi, akciğer ile ilgili bir hastalığın teşhis edilmesi ya da tanı almış hastalar da kanser evreleri gibi durumlar için biyopsi yöntemi uygulanır. Biyopsi için hastanın torakotomi ile göğüs kafesi açılarak ilgili bölgeden doku örneği alınmaktadır. Pnömonektomi, tümörün akciğer geneline yayılım gösterdiği, durumda akciğerin tamamının çıkarıldığı tekniktir. Bu teknikte sağlıklı akciğer vücutta bırakılır iken, kanserli akciğerin tamamı vücuttan uzaklaştırılır. Rezeksiyon, akciğerdeki tümör dokusunun çıkarıldığı tekniktir. Bu teknikte belirli, bir lobun veya segmentin çıkarılmasından ziyade tümör dokusunun yayıldığı kısım boyunca çıkarılması yapılır. Segmentektomi, kama rezeksioyn olarak da yer alan segmentektomi tekniğinde, akciğerden kama yani üçgen biçiminde bir doku çıkarılır. Lobektomi, akciğerler sağ da 3 vede sol da 2 adet olmak üzere loblardan meydana gelmektedir. Kanser yayılımının tek lobla sınırlı kaldığı durumlar da sadece, ilgili lobun çıkarılması yeterli olabilmektedir. Akciğerden sadece belirli, bir lobun çıkarılması işlemine lobektomi ismi verilmektedir.
Torakotomi Nasıl Yapılır, torakotomi uygulamasın da, hem işlem öncesi uygulanan genel anestezi ile bağlı, hem de operasyonun kendisine bağlı bazı komplikasyonlar gelişebilmektedir. Torakotomi yapılan hastalar da, anesteziye bağlı olarak işlem sonrasın da kusma, mide bulantısı, baş ağrısı, yüksek veya düşük tansiyon vede alerjik reaksiyon gibi belirtiler olabilmektedir. Eğer ki sizin de torakotomi nasıl yapılır, yazımız hakkında sorularınız varsa, bize yorum bölümünden ya da sosyal ağlarımızdan sorabilirsiniz. Torakotomi nasıl yapılır, sayfamızı arkadaşlarınızın da bilgisi olması için onlarla paylaşarak, arkadaşlarınızı da torakotomi neden yapılır yazımızdan haberdar edebilirsiniz.
Bizleri facebook sayfamızdan takip edebilirsiniz. Facebook sayfamıza gitmek için TIKLA
Soru vede şikayetleriniz için bize yorum bölümünden yazabilirsiniz. Her türlü sorunlarınız için yardımcı olmaya çalışmaktayız.
Dikkatinizi çekebilecek diğer tavsiye bağlantımız; Amino Asit Faydaları Nelerdir?