Yoganın Sağlığa Faydaları Nelerdir? Yoga Nasıl Yapılır? Yoga Nedir? Hakkında merak ettiklerinizi, yazımızın içerinden ayrıntılı olarak öğrenebilirsiniz.
Yoganın Sağlığa Faydaları Nelerdir? Yoga Nasıl Yapılır?
Zihinsel vede fiziksel iyilik halini artırmak için, nefes almaya odaklanan egzersiz şekline yoga denir. Sağlıklı kalmak, stresi azaltmak, güç vede esnekliği artırmak için tasarlanmış bir dizi hareket, nefes egzersizleri vede meditasyon barındırmaktadır. Yazımızın içeriğin de, siz değerli dostlarımız için yoga nedir? ve yoga nasıl yapılır? Sorularının cevaplarına ayrıntılı olarak ulaşabilir vede öğrenebilirsiniz. Peki Yoganın sağlığa faydaları neledir?
Yoganın amacı zihin vede beden de farkındalık vede uyum sağlamaktır. Yoga, eski bir gelenektir. Pratiği ise bir çok zihinsel vede fiziksel fayda sağlamaktadır. Kasları kuvvetlendirir, solunum sistemini vede kalp sağlığını destekler, bağımlılık tedavisine yardımcı olur, depresyon, stres, kaygı vede kronik ağrıları azaltır, uyku düzenlerini iyileştirir vede yaşam kalitesini artırmaktadır. Yoga, bir çok ülkede çeşitli şekiller de uygulanmaktadır. İnsanların sağlıklı vede kaliteli yaşaması adına, bir sürü tekniği bir arada uygulayabileceği egzersizler bütününe yoga denmektedir. Nefes, benlik vede enerjinin farkındalığı üzerine yönlendirilmiş içsel odaklanma olarak bakılmaktadır. Yoga tekniği, fiziksel duruşları ile kontrollü solunumu vede meditasyonu birleştiren egzersiz tekniğidir. Yazımızın devamına giderek yoganın sağlığa faydaları ile ilgili daha fazla bilgilere ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz.
Yoga Nasıl Yapılır?
Yoganın Sağlığa Faydaları
Yoga tekniklerini nerede ise herkes yapabilmektedir. Bütünsel sağlık yaklaşımlarından biridir. Vücudun kendini iyileştirme yeteneğine odaklanan osteopati gibi, fiziksel vede zihinsel disiplinleri bir araya getirmektedir. Sağlıklı yaşam için olmazsa olmazlar arasında yer alan yoga, günümüzde bir çok kişi tarafından düzenli olarak uygulanmaktadır.
Yoga Yapımı İçin;
Yoganın nefes açma egzersizleri başlanmaktadır. Ağız kapalı halde, burundan nefes alarak başlanır. Gerilim, stres, olumsuz düşüncelerden kurtulunur. Rahatlama, solunumu konsantre olunur. Vücuttan yavaş biçimde akarken rahatlatıcı vede enerji verici hava hissedilir. Daha sonra ise fiziksel egzersizler ile devam edilir. Vücut dinlendirilir, saygı gösterilir ve sizi yönlendirmesine izin verilir. Son aşama olarak derin dinlenme denilen gevşeme aşamasına geçilir. Rahatlama ya da meditasyona geçilmektedir.
Yoga da seanslar tipik olarak 45 ila 90 dakika sürmektedir. Bireysel uygulama olduğu için ihtiyaç vede hedefleri karşılayacak biçimde değiştirilebilmektedir. Başlangıçta mümkün olduğunca sık çalışmak, hızlı adaptasyon sağlamaktadır. Pratik esnasın da amaç fiziksel olarak kendinize meydan okumaktır vede odak nefesinizdir. Yoga yapılan yerler de, genellikle aynı bulunmaz. Kişi dikkatini gevşemeye, nefesine, vücudun yeteneklerine vede şimdiye odaklamaktadır.
Yoga Yapmadan Önce Yapılması Gerekenler
– Vücudu güneşin doğuşu-batışı gibi özel enerji ile doldurabilmeniz için şafak vede alaca karanlık günün en güzel zamanları olarak kabul edilmektedir. Eğer imkansız ise kendiniz için en iyi zamanı bulun, sabahları vücut pozitif enerji ile doldurarak güne başlayabilirsiniz. ya da stresli bir günün ardından gevşemek için akşamları uygulayabilirsiniz.
– Elbiseleriniz hareketlerinizi kısıtlamamalıdır. O yüzden rahat ve ince giysiler tercih edilmelidir.
– Rahatsız olmayacağınız ve edilmeyeceğiniz bir yer bulmalısınız. İç vede dış mekan da düz bir yüzeyin olduğu, rahat hareket edebileceğiniz her yerde yapabilirsiniz.
– Arka plan da isterseniz rahatlatıcı fon müzik çalabilirsiniz.
– Ayaklarınız çıplak olmalı ya da kaydırmaz çorap tercih etmelisiniz.
– Yoga sırasın da konsantrasyonunuzu kaybetmemek için bir şeyler tüketmeyin. Susuz kalmamak için, seanstan önce ya da sonra su için.
– Üzerinde çalışmanızı kolay, güvenli hale getirecek yoga matı, battaniye ya da kaymayan örtü kullanmalısınız.
Yoganın Vücuda Faydaları
– Kalp sağlığını korur,
– İltihabı azaltır ve kan şekerini düşürür,
– Kanserli hastalar da yaşam kalitesini artırır,
– Kas, eklem ağrısını azaltır,
– Migreni rahatlatır,
– Uyku kalitesini artırır,
– Kemikleri güçlendirir, esnekliği vede dengeyi artırır,
– Omurgayı koror,
– Bağışıklığı güçlendirir,
– Kan akışını artırır,
– Alerjileri yatıştırır,
Yoganın Zihinsel Faydaları Nelerdir?
– Odaklanmayı sağlar,
– Depresyon ile mücadele eder,
– Stresi azaltır,
– Farkındalık yaratır, iç kuvvet verir,
– Sinir sistemini korur,
– Benlik saygınızı artırır,
– Çocukların gelişimini destekler.
Yoga bazı hastalıklara da iyi gelmektedir. Bunların başlıcaları; HIV, Tıp II diyebet, Kanser, Fibromiyalji, Astım, Karpal tünel sendromu, Alerji, Artrit, Osteoproz, Kireçlenme, Migren, Yeme, Uyku bozuklukları, Akciğer hastalıkları, Depresyon gibi bir çok hastalığa iyi gelmektedir.
Yoga yaparken bazı dikkat edilmesi hususlar bulunmaktadır. Bunlar;
Hastalığı olanlar vede hamileler yoga yapmadan önce mutlaka doktora danışmalıdır. Pozlar bedene zarar vermeyecek doğruluk da yapılmalıdır. Asla bir hareketi zorlayın. Bilinçsizce uygulanan yoga çalışmaları sağlığı olumsuz etkiler. Sabah ya da soğuk havalar da kaslar sert olmaktadır. Her seansa mutlaka ısınma hareketleri ile başlanmalıdır. Yoga uygulanacak mekanın havalandırıldığından, uygun ısıda olduğundan emin olunmalıdır. Klimalı odalar tavsiye edilmez. Ortam soğuk olduğu zaman, vücut sertleşir, kaslar zor esner. Asla yemekten hemen sonra yoga uygulanmamalıdır. Ağır yedikten sonra 2 ya da 3 saat, atıştırmalıklardan sonra 1 saat mutlaka beklenmelidir.
Yoganın Sağlığa Faydaları Nelerdir, yoga uygulamasını genellikle yapmaması gereken kişiler; kontrolsüz kan basıncı, disk kayması, bel fıtığı, pıhtılaşma bozuklukları, glokom dahil göz bozuklukları, şiddetli osteoporoz, denge sorunları, sorunlu gebelik, bağırsak tüberkülozu, koroner arter bozuklukları ve yüksek tansiyon ile siyatik rahatsızlıkları olanlar yoga yapmamalıdır. Eğer ki sizin de yoganın sağlığa faydaları nelerdir, yazımız hakkında sorularınız varsa, bize yorum bölümünden ya da sosyal ağlarımızdan sorabilirsiniz. Yoganın sağlığa faydaları nelerdir, sayfamızı arkadaşlarınızın da bilgisi olması için onlarla paylaşarak, arkadaşlarınızı da yoganın sağlığa faydaları yazımızdan haberdar edebilirsiniz.
Bizleri facebook sayfamızdan takip edebilirsiniz. Facebook sayfamıza gitmek için TIKLA
Soru vede şikayetleriniz için bize yorum bölümünden yazabilirsiniz. Her türlü sorunlarınız için yardımcı olmaya çalışmaktayız.
Dikkatinizi çekebilecek diğer tavsiye bağlantımız; Hidrosefali Neden Olur?