Melatonin Hormonu Ne İşe Yarar?

Melatonin Hormonu Ne işe Yarar? Melatonin Hormonunu Sağlığa Faydaları, Melatonin hormonu neye iyi gelir? İle ilgili bilmeniz gereken bazı bilgiler…

Melatonin Hormonu Ne İşe Yarar? Melatonin Hormonunu Sağlığa Faydaları

Melatonin Hormonu Ne işe Yarar
Sayfa İçeriği: Melatonin Hormonu Ne işe Yarar

Uyku hormonu olarak da bilinen melatonin, vücudunuz da doğal olarak yer alır vede vücudun kendi başına üretemediği temel amino asit olan triptofan aracılığı ile sentezlenmektedir. Yazımızın içeriğin de, siz değerli dostlarımız için melatonin hormonu neye iyi gelir? ve melatonin hormonunun sağlığa faydaları ile ilgili soruların cevaplarına ayrıntılı olarak ulaşabilir vede öğrenebilirsiniz. Peki Melatonin hormonu ne işe yarar?

Melatonin hormonu, vücut sağlığı için oldukça önemlidir. Amino asiti, vücut kendi başına üretmez ve triptofan aracılığı ile sentezlenir. Besinlerden elde edilmeli vede büyüme ile gelişme için gerekli olduğundan hayati öneme sahip olmaktadır. Her zaman için enerjiniz ve vücut sağlığınızı korumak için bazı alışkanlıklardan vazgeçmeniz gerekmektedir. Vücudunuz iki çeşit melatonin üretmektedir. Bunlar; epifiz melatonin ve extrapıneal melatonin olarak geçmektedir. Yazımızın devamına giderek melatonin hormonu ile ilgili daha fazla bilgilere ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz.

Melatonin Hormonu Neye İyi Gelir?

Melatonin Hormonunun Sağlığa Faydaları

Melatonin, vücudumuz da doğal olarak üretmiş olsak da, doğrudan gıdalardan almak vücudumuzu sentezlemek için ihtiyaç duyulan triptofanı elde etmek için hayati önem taşımaktadır. Bazı yiyecekler melatonin üretilmesine oldukça yardımcıdır. Bunların başında ise; Kirazlar, özellik ile daha asidik olanlar, muz gibi yüksek melatonin içeriğine sahiptir. Her iki meyvede gece uykuya rahat dalmanıza yardımcı olur. Ek olarak ise avokado, ananas vede erik gibi meyveler de triptofan barındırmaktadır.

Sebze olarak triptofan açısından zengin olanlar pancar, ıspanak, kereviz, havuç vede brokoli yer almaktadır. Kuruyemişler de ise, ceviz, fındık gramı başına 3.5 nanogram melatonin barındırdığından, en yüksek melatonin içeriğine sahip olmaktadır. Diğer kuruyemişler ise triptofan C vede B vitaminleri, magnezyum, protein vede omega 3 sağlamaktadır. Baklagiller vede tohumlar olarak mercimek, nohut, soya fasulyesi vede susam, kabak ile ayçiçeği çekirdeği triptofanın yanı sıra B1, B3, B6, B9 vede magnezyum da sağlamanıza yardımcı olmaktadır. Tahıllar arasında yulaf vede pirinç, mısır ile birlik de gram başına en yüksek melatonin miktarına sahip gıdalar arasındadır. Et olarak özellik ile hindi, tavuk vede yağlı balıklar, yumurtalar, özellik ile yumurta sarısı vede süt ürünleri triptofan açısından oldukça zengindir.

Melatonin Hormonu Ne İşe Yarar

İnsan vücudun da iki çeşit melatonin yer almaktadır. Birisi epifiz bezin de üretilir, diğeri de organlar da üretilmektedir. Birincisi ışığa duyarlıdır, yani maruz kaldığınız ışığın miktarına göre üretilir vede uykunun biyolojik ritimlerini kontrol etmekten sorumlu olmaktadır. Ekstrapineal melatonin ismi verilen ikincisi, daha büyük miktarlar da üretilmektedir. Yalnız üretimi ışık ile ilgili değildir. En önemli işlevleri arasında antioksidan vede antienflamatuar etkileri olduğundan hücresel koruma bulunmaktadır.

Epifiz melatonin, vücudun biyolojik saatini kontrol etmektedir. Dinlenme döngülerinizden sorumlu olan ana melatonindir. Daha az ışığı algılamaya başladığınız gün batımında üretilmeye başlar vede maksimum üretimi gecenin karanlığın da ortaya çıkmaktadır. Yani uyku ilacıymış gibi, uykuya neden olmaz, işi ise sizi uyutmak değil, dinlenmeniz gerektiğini hatırlatmaktır. Extrpineal melatonin üretimi, epifiz bezi vede gerektiğin de her organ veya doku kendi başına bunu üretebilmekte, yani tamamen bağımsızdır. İşlevleri hücresel düzeyde gerçekleşmektedir. Bir antioksidan görevi görerek, hücresel yaşlanmayı engelleyerek vede aynı zamanda, bir virüs karşısında hücreleri korumak için anti-inflamatuar olarak hücresel fonksiyonları düzenlemektedir. Hem bağışıklık sistemini korur, hem de cildi daha genç vede güzel göstermektedir.

Melatonin Hormonunun İnsan Vücuduna Sağladığı Faydaları

Melatonin Hormonu Ne İşe Yarar

Melatonin hormonu, en çok uyku vede dinlenmenin düzenleyicisi olarak bilinmektedir. Yakın zamanlara kadar vitamin E’nin en etkili antioksidan olduğu söyleniyordu, yalnız çok sayıda araştırmaya göre melatoninin iki kat daha iyi olduğu belirtildi. Bu hormon, hücreler de biriken toksik maddeler olan serbest radikalleri bozulmadan koruyarak nötralize etme özelliğine sahip olmaktadır. Erken yaşlanma, hücresel yaşlanmayı düzenlemekten sorumlu hormon olduğundan, melatonin eksikliği olduğunda meydana gelir. İnflamatuvar enzimlerin vede serbest radikallerin hücreler de birikmesi sağlıklı dokulara zarar vererek, kronik hastalıkların başlamasına neden olmaktadır. Melatonin hormonu, enfeksiyonlar ile savaşmak için, bağışıklık sistemi hücrelerinin sayısını düzenler iken, bir anti-inflamatuar olarak hareket ederek kronik inflamasonu engeller.

Melatonin hormonu, kanser karşıtı hormon olarak kabul edilmektedir. Kemoterapi vede radyoterapinin yan etkilerini azaltır iken, etkinliğini artırmaya da yardımcı olmaktadır. Yaşlılar da melatonin takviyesi, beyni vede omuriliği zararlı maddelerden koruyan zar olan hematoensefalik zarın bakımına vede korunmasına yardımcı olmaktadır. Alzheimer vede yaş ile birlikte ortaya çıkan diğer nörodejeneratif hastalıkları engellemek için de kullanılabilmektedir.

Melatonin Hormonu Ne İşe Yarar, Beyinde bulunan epifiz bezinden salgılanan, melatonin hormonunun insan sağlığı üzerinde ciddi etkisi bulunmaktadır. Vücudun sirkadiyen ritminin ayarlanması da görevleri arasındadır. Uyku ritminin vede vücut ısısının düzenlenmesi üzerinde önemli yere sahiptir. Eğer ki sizin de melatonin hormonu ne işe yarar, yazımız hakkında sorularınız varsa bize yorum bölümünden ya da sosyal ağlarımızdan sorabilirsiniz. Melatonin hormonu ne işe yarar, sayfamızı arkadaşlarınızın da bilgisi olması için onlarla paylaşarak, arkadaşlarınızı da melatonin hormonunun sağlığa faydaları yazımızdan haberdar edebilirsiniz.

Bizleri facebook sayfamızdan takip edebilirsiniz. Facebook sayfamıza gitmek için TIKLA

Soru vede şikayetleriniz için bize yorum bölümünden yazabilirsiniz. Her türlü sorunlarınız için yardımcı olmaya çalışmaktayız.

Dikkatinizi çekebilecek diğer tavsiye bağlantımız; İnternet Gizlilik Nedir?

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kardesiz Blog Logo
DMCA.com Protection Status
Copyright © 2014 - 2024 Kardesiz Blog Designed