CRıSPR-Cas9 Amacı Nedir? CRISPR-Cas9 Nasıl Çalışır? CRISPR-Cas9 Riskli Mi? İle ilgili bilinmesi gereken bazı bilgilere yazımızdan ulaşabilirsiniz.
CRISPR-Cas9 Amacı Nedir? CRISPR-Cas9 Nasıl Çalışır?
Genetikçilerin vede tıp araştırmacılarının genomon çeşitli bölümlerine ekleme, çıkarma veya DNA diziliminin de değişim yapmalarına olanak tanıyan özgün teknolojiye CRISPR-Cas9 denir. Yazımızın içeriğin de, siz değerli dostlarımız için CRISPR-Cas9 riskli mi? ve RISPR-Cas9 nasıl çalışır? Sorularının cevaplarına ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz. Peki CRISPR-Cas9 amacı nedir?
CRISPR-Cas9, şu anda varolan en basit, çok yönlü vede duyarlı genetik manipülasyon yöntemi olduğu için, bilim dünyasında oldukça büyük ilgi görmektedir. DNA’da değişiklik, yaratan iki önemli molekülden meydana gelmektedir. Bunlardan biri, Cas9 isimli bir enzim. İkincisi ise Rehber RNA denilen bir RNA parçasıdır. Bazı bakterilerin bünyelerin de CRISPR-Cas9 sistemine, benzer gen düzenleme sistemi yer almaktadır. Bakteriler bu sistemi işgalci patojenlere, mesela; virüslere karşı yanıt olarak kullanır. Bir bağışıklık sistemi gibi. CRISPR, kullanarak bakteriler virüs DNA’sından parçalar çıkarırlar vede bir daha saldıracak olursa virüsü tanımalarına vede savunmaya geçmelerine yardımcı olması için birazını saklarlar. Bilim insanları ise bu sistemi hayvan hücrelerin de kullanılacak biçimde uyarlamaktadır. Yazımızın devamına giderek CRISPR-Cas9 riskli mi? Ayrıntılı olarak öğrenebilirsiniz.
CRISPR-Cas9 Riskli Mi?
CRISPR-Cas9 Nasıl Çalışır?
Bu teknoloji de, genomdaki hedef DNA diziliminin bütünleyici RNA bazlarına sahip, rehber RNA, DNA’daki belirli dizilimi bulup bağlanmak için tasarlanmaktadır. Cas9 isimli enzim de, rehber RNA’yı izleyerek, DNA’da ilgili yere gitmekte vede DNA’nın iki iplikçiğinde de kesik meydana getirir. İnsan vede fare hücrelerindeki CRISPR-Cas9, genom düzneleme teknolojisin de uygulanan sistematik inceleme de, bu tekniğin sık sık geniş mutasyonlara vede genetik hasara neden olduğu keşfedilmiştir. DNA, kodun da, oluşan böylesi önemli mutasyonlar, sağlıklı genleri vede hücresel işlevleri bozarak zararlı etkiler meydana getirmektedir.
CRISPR-Cas9, 2013 senesin de bulundu. Bakteri vede virüsler arasındaki etkileşimlerin araştırılması sırasında bulunan bu yöntem, virüsler bakterilere saldırır iken, bakteri yüzeyine tutunmakta vede bakteriye kendi DNA’sını enjekte etmektedir. CRISPR-Ca9, düzenli aralıklar ile parçalanmış palindromik tekrar kümeleri anlamına gelmektedir. Bu teknoloji de sadece tıp alanın da değil hayvancılık, tarım, gıda, kimya, enerji vede çevre endüstrileri gibi çok geniş alanlarda da kullanılması mümkündür.
CRISPR-Cas9 Amacı Nedir, genetikçilerin vede tıp araştırmacıların, genomun çeşitli bölümlerine ekleme, çıkarma veya DNA dizilimin de değişim uygulamalarına olanak tanıyan teknolojiye CRISPR-Cas9 denmektedir. Eğer ki sizin de CRISPR-Cas9 amacı nedir, yazımız hakkında sorularınız varsa, bize yorum bölümünden ya da sosyal ağlarımızdan sorabilirsiniz. CRISPR-Cas9 amacı nedir, sayfamızı arkadaşlarınızın da, bilgisi olması için onlarla paylaşarak, arkadaşlarınızı da CRISPR-Cas9 riskli mi yazımızdan haberdar edebilirsiniz.
Bizleri facebook sayfamızdan takip edebilirsiniz. Facebook sayfamıza gitmek için TIKLA
Soru vede şikayetleriniz için bize yorum bölümünden yazabilirsiniz. Her türlü sorunlarınız için yardımcı olmaya çalışmaktayız.
Dikkatinizi çekebilecek diğer tavsiye bağlantımız; Gebelikte Ayakkabı Seçimi Nasıl Olmalı?